Напишете дума/думи за търсене

Съществува опасност от сиво гниене в лозята

Напредне ли, болестта е неспасяема

През август вече се появява риск от появата на неприятното заболяване сиво гниене, което често е много коварен завършек на всичките ни положени усилия.

То се появява много често, когато времето стане по-хладно и влажно. При такива условия именно рязко се повишава опасността от заразяване с болестта.

Заразяване се получава и когато лозовите насаждения са били ударени от градушка, която е нанесла дори минимални на външен вид повреди. По-застрашени от сиво гниене са и лозите, които са били нападнати от гроздови молци и от брашнеста мана.

Най-уязвими на патогена са сортовете, които имат сбити гроздове, както и тези с по-нежна кутикула.

За опазване на гроздето от болестта сиво гниене през месец август се препоръчва да се направят две пръскания.

Първото пръскане срещу патогена трябва да се проведе, когато започва прошарването на зърната - обикновено това се случва в началото на август.

Второто пръскане трябва да се направи към края на месеца – две-три седмици преди гроздето да встъпи във фаза узряване.

За борба със сивото гниене са подходящи мого фунгициди, от които можете да избирате. Такива са Суич 62,5 ВДГ- 0,08%, Топ Плюс 70 ВП – 0,1%, Топсин М 70ВДГ – 0,1%, Фолпан 80ВДГ – 0,15%, Пролектус 50ВГ – 0,12%, Кантус – 0,1%, Таегро – 0,02%.

Без пръскане няма да се мине
Без пръскане няма да се мине
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Първият сняг по високите върхове да дойде още тази седмица, прогнозира синоптикът проф. Георги Рачев. Ще го донесе студеният фронт, който минава през страната в момента. Въпреки предстоящите по-студени дни до петък обаче, уикендът се очертава топъл и всеки, който е замислил да го прекара навън, ще може да го направи, каза още той пред Би Ти Ви
Петков & Василев нямат нищо общо нито с Макрон, нито с Блеър. Но и промяната, и статуквото у нас са провалени, затова не бива да сме придирчиви към проекта Още акценти: Популисти са - не говорят по-зле от Борисов или от Слави Трифонов Взимането на партии на концесия е много притеснително Превръщаме се в политическо блато
Вижте първите страници на "24 часа" от 21 септември през годините до днес. Заглавията са интересни - спомнете си през какво преминаваше България. И сюжети, които обясняват защо сме там, където

Градина 24 / Дръвчета