Напишете дума/думи за търсене

Шареният гроздов молец не си е отишъл

Гъсениците на шарения гроздов молец са опасни, изяждат вътрешността на зърната

Лозарите трябва да знаят, че през месец август продължава своята вредна дейност и шареният гроздов молец.

Сега е времето на появата на гъсениците от третото му поколение. Те се хранят със зреещите и узрели гроздови зърна и умеят сръчно да унищожават месестата им част, без да засягат семките.

Една гъсеница обикновено поврежда от 4 до 8-9 гроздови зърна. Видите ли гъсениците, да сте наясно, че е задължително лозите да се напръскат.

В противен случай рискувате да допуснете какавидите от третото поколение на молеца да останат да зимуват под кората на стъблата и главините на растението, или в основата на чеповете.

Пръскането срещу гъсениците от третото поколение на шарения гроздов молец се налага, когато плътността им надвишава икономическия праг на вредност. Той е 6-8 гъсеници на 100 грозда за десертните сортове и 10-12 гъсеници на 100 грозда за винените сортове.

При установена висока плътност на неприятеля се препоръчва да се напръска два пъти - през 10-12 дни. Това мероприятие обикновено съвпада с началото на второто и на третото десетдневие на август.
Трябва да се използват инсектициди с подходящ карантинен срок, който да съобразите с узряването и обирането на гроздето.

Такива са Авант 150 ЕК – 0,025%, Децис 2,5 ЕК – 0,3%, Карате Зеон – 0,02%, Сумицидин 5 ЕК – 0,025% (14 дни), Кораген 20 СК – 0,02%, Циперфор 100 ЕК – 0,04%, Плинто ЕК – 0,04%, и др.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Съединените щати може да станат държава от третия свят в обозримо бъдеще поради миграционната криза. Това мнение изрази бившият президент на САЩ Доналд Тръмп, цитиран от ТАСС. „Съединените щати скоро ще се считат за държава от третия свят. Нищо подобно на това, което се случва на нашата граница, никога досега не се е случвало
Първият сняг по високите върхове да дойде още тази седмица, прогнозира синоптикът проф. Георги Рачев. Ще го донесе студеният фронт, който минава през страната в момента. Въпреки предстоящите по-студени дни до петък обаче, уикендът се очертава топъл и всеки, който е замислил да го прекара навън, ще може да го направи
Смерч връхлетя тополовградското село Орлов дол и нанесе щети на къщи и селскостопански постройки. Това съобщиха от Областната администрация в Хасково. Информацията е на Нова тв. Необичайно силният вятър е отнесъл навеси и една веранда на къща. Също така е повредил покриви на сгради. Има паднали стълбове, а електричеството е преустановено

Градина 24 / Дръвчета