Напишете дума/думи за търсене

През август в лозята

Съкратете пръчките на 40 см, за да направите резници

Съберете резници, направете последни плитки обработки

Жежкият август изисква все още доста грижи от страна на лозарите, за да бъде завършена с успех тяхната стопанска година. Но пък им дава и първите резултати от труда.

Може да се каже, че настъпва началото на гроздобера, което, рабира се, се отнася за най-ранните десертни сортове като Суперран Болгар, Кардинал, Мискет плевенски, Мискет руденски, Брестовица и други.
Вече ще можем да се насладим на първите узряли гроздове и те да бъдат нашия августовски десерт.

Събиране на резници

През този месец вече можете да си съберете и резници от избран от вас сорт, който се е отличил и искате да опитате да си го размножите. Резниците по правило се събират някъде около две седмици преди започването на гроздобера.

Как става това?

За целта маркирайте с боя или чрез някакъв друг знак (връзка или предмет) набелязаните от вас високопродуктивни лози, от които можете да вземете леторасли. Те непременно трябва да бъдат здрави и да не са нападани тази година от неприятели.

По-добре е пръчките да вземете от главина, която има рехави и равномерни гроздови зърна. Изберете пръчки, които са дали плод.
След като ги отрежете, ги почистете от мустаците и култуците. След това трябва да се нарежат на резници, които да са дълги по 40 см, като се измерва от долната до горната пъпка. Когато ги съкращавате, оставете по 2 см под долния и над горния им възел. Съхраняват се най-добре в избено помещение, забодени две трети във влажен пясък. Засадете ги, когато се вкоренят.

Последни обработки

През този месец трябва да се направят и последните предберитбени плитки обработки на почвата – ефикасни са срещу плевелите, които няма начин да не са се намножили след честите дъждове. Чрез плиткото окопаване същевременно ще съхраните почвената влага.
Отново напомняме на любителите, че през месец август настъпва периодът, в който трябва да се прекратят всякакви поливки. Това трябва да стане 30 дни преди гроздобера на десертните сортове, и 45 дни преди прибирането на винените сортове.

Окопаването да е плитко
Окопаването да е плитко
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Петков & Василев нямат нищо общо нито с Макрон, нито с Блеър. Но и промяната, и статуквото у нас са провалени, затова не бива да сме придирчиви към проекта Още акценти: Популисти са - не говорят по-зле от Борисов или от Слави Трифонов Взимането на партии на концесия е много притеснително Превръщаме се в политическо блато
Вижте първите страници на "24 часа" от 21 септември през годините до днес. Заглавията са интересни - спомнете си през какво преминаваше България. И сюжети, които обясняват защо сме там, където
До началото на 90-те години Чък Норис вече има изградена кариера, но един сериал го превръща в огромната сензация за поколения зрители. Той играе главния герой в “Уокър: тексаският рейнджър” повече от осем години и толкова се слива с персонажа си, че ще е много трудно човек да си представи някой друг в тази роля

Градина 24 / Дръвчета