Напишете дума/думи за търсене

Красива градина през зимата - митове и реалност

През зимата градинските списания са пълни със статии за вечнозелени иглолистни дървета, декоративни плодове и ефектна кора.

Но създаването на градина, която е привлекателна по това време на годината не е лесно.

Нека разсеем няколко мита, че иглолистните дървета или растенията с красиви плодове сами ще преобразят пейзажа, когато листата опадат.

Мит 1: Изобилието от иглолистни дървета решава проблема с декоративността

Асортиментът от иглолистни дървета е безкрайно голям, но основното тук е да не забравяме чувството за мярка: прекомерното разнообразие от растения, които попадат в рамките на един поглед, създава ненужна пъстрота.

Как да коригирате картината?

Има смисъл да оцветите картината и с декоративни широколистни дървета. Не отхвърляйте вечнозелените и широколистни растения (Mahonia, pahizandra, зеленика и др.). Разбира се, през зимата те са безполезни, но когато снегът все още не е паднал или току-що се е разтопил, тяхната изумрудена зеленина ще ни зарадва.

А покривните растения се поставят в лятната част на градината - където никой не почиства пътеките през зимата.

Трябва да се има предвид, че някои вечнозелени растения, като лигумен, често хвърлят листата си за зимата.

А някои широколистни - например, габърът, напротив, запазва листата: те изсъхват, но остават на дървото.

Мит 2: Плодчетата по растенията са основната украса на зимната градина 

Това е само отчасти правилно: в условията на студена и дълга зима тяхната декоративност е донякъде преувеличена.

Климатът влияе върху състоянието на растенията и е по-лесно за птиците да намерят храна там - понякога всички плодове се изяждат преди Нова година.

Освен това, колкото по-близо е обектът до града, толкова по-бързо плодовете губят външния си вид. Влияят и гъбичните заболявания, които се развиха силно през последните години. Но дори и да живеете на село, все пак растенията с декоративни плодове ще играят второстепенна роля в зимната градина.

Причината е проста: липса на асортимент.

Как да коригирате картината?

Въпреки това има избор от красиви плодове. Можете да засадите берберис и глог, видове ябълкови дървета и рози, снежни боровинки и морски зърнастец, евонимус и планинска пепел. Тогава дори през късната есен и началото на зимата в най-тъмния, скучен и снежен сезон - те ще привличат вниманието отдалеч с ефектни плодове.

Разбира се, алената клонка на берберисът на Тунберг, наведена над пътеката, е просто приятна дреболия, а не елемент, формиращ градината, но като я види, всеки от нас ще изпита положителни емоции.

Като алтернатива можете да окачите хранилки. Те донякъде ще отклонят вниманието на птиците от ярките плодове, а ятата от синигери сами по себе си са жива и звънтяща украса на градината.

КАРЕ

Кои плодчета остават на клоните най-дълго: 

Яркочервен плод на повечето сортове берберис Thunberg, берберис Ottawa 'Aurikoma' и 'Superba'; оранжево-червен плод на глог "barnyard spur"; оранжеви плодове от зърнастец; жълти и оранжеви плодове от декоративни сортове ябълки като "Еверест" и "Уинтерголд"; оранжево-червени плодове на кучешка роза; снежнобелите плодове на snowberry и неговите разновидности; жълто-червени плодове от различни видове и сортове дървесен червей; оранжеви плодове на планинска пепел и нейните разновидности.

Мит 3: Декоративната кора ще промени зимния пейзаж 

Един ствол, макар и с много красив цвят, едва ли е в състояние да промени картината на зимната градина. Представете си колористичния ефект на самотна бреза в полето, след това от тристъблено дърво и накрая от цяла брезова горичка - и ще разберете за какво става дума.

Как да коригирате картината?

Ако искате вашата градина да впечатлява гостите дори през зимата, използвайте многостволови форми на декоративни растения или ги засадете по метода на засаждане на букети.

Три-четиристъблена череша Маак, бреза, клен със зелена кора, "руски евкалипт" и тополи през зимата ще произведат много по-голям ефект.

Декоративните храсти са многостволови по природа, но трябва редовно да се подмладяват чрез засаждане върху пън. Именно на младите филизи кората е най-ярка. Такива храсти през лятото могат да бъдат напълно неутрални и да не привличат вниманието, но когато се оголят, те веднага могат да се превърнат в основни акценти. Подобна промяна в точките на привличане на погледа е много благоприятна, особено в малките градини.

Мит 4: Голите клони през зимата не са изразителни 

Много дървета и храсти след опадане на листата не са особено интересни. Но има и такива, които прасто не искате да гледате в безлистно състояние. Спомнете си как изглеждат манджурската аралия или дървесните божури... Такива растения не само няма да украсят зимния пейзаж, но ще го направят още по-скучен. В тях няма нито яркият цвят на летораслите, нито шареното усукване на клоните. Е, просто не бихме ги забелязали, но те привличат погледите точно със своята "отрицателна" декоративност.

Как да коригирате картината?

Да превключите вниманието от грозни голи клони към нещо друго, например към малки архитектурни форми. Особено внимание трябва да се обърне на техния цвят. Скулптурата в зимната градина е не по-малко акцент, отколкото в лятната.

Можете също да играете с цвета. Стени, боядисани в топли цветове или техни фрагменти, които през лятото са скрити зад изумрудена зеленина, не само ще осветят градината през зимата, но и ще станат добър фон за изумрудени иглолистни дървета, коралови дървета, извиващи се издънки от върба или леска и живописни ябълкови дървета.

В крайна сметка красив модел от клони може да бъде оценен само ако растението е разположено недалеч от наблюдателя и на подходящ фон.

В миниатюрно пространство дори съцветията на някои тревисти трайни насаждения, които остават за зимата, могат да придадат графичност.

10 основни правила 

Какво трябва да правите?

* Използвайте многостволови дървета с декоративна кора или ги засадете по метода на засаждане на букети.

* Монтирайте хранилки за птици, за да запазите декоративните плодове върху растенията и да разнообразите картината на зимната градина.

* Използвайте вечнозелени непокриващи широколистни растения за ефекта през късна есен и ранна пролет, но в същото време не премахвайте снега от пътеките под тях през зимата.

Засадете храсти с декоративни плодове и разклонения по-близо до точките на възприятие.

И какво не:

* да използвате в композицията растения за зимната градина, които ще трябва да бъдат покрити за зимата;

* да направите растенията с декоративни плодове единствените акценти на зимната градина;

* да засадите нискорастящи растения на местата, където снега се почиства през зимата;

* да засадите на едно място голям брой твърде разнородни иглолистни дървета;

* да използвате "отрицателно" декоративни растения в безлистно състояние;

* да използвате растения, които не хвърлят увехналите си листа за зимата.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
"Ботев" (Пловдив) изпусна победата в битката за Тракия - водеше на "Берое" с 1:0 в Стара Загора до 90-ата мин, но допусна изравнително попадение и мачът от 6-ия кръг на Първа лига завърши 1:1. За гостите от Пловдив беше точен Антоан Бароан в 49-ата мин. Абубакар Тунгара отбеляза за старозагорци в самия край
Бизнесменът е бил силно притискан Раната на швейцарския бизнесмен Удо Ланге, намерен мъртъв в дома си във вилно селище “Делта хил" край пернишкото село Кладница, не е огнестрелна, както се смяташе до този момент, а прободна. Той е убит с нещо като шило, съобщи БНТ. Установено е още, че той е бил силно притискан
Дипломатът предвижда край на войната като Русия запазва териториите придобити през 2014-та година - полуостров Крим и Донбас Съединените щати са на прага на война с Русия и Китай заради разногласия, частично предизвикани от Съединените щати, и без концепция до какво ще доведе този сблъсък. Това заявава в интервю за "Уол Стрийт Джърнъл" бившият

Градина 24 / Дизайн