Напишете дума/думи за търсене

Изискванията за ранни салати и марули

Характерно за повечето листни зеленчуци е, че се отглеждат основно или като пролетни, или като есенни. Лятото не е подходящ период за тях, тъй като листата им стават доста груби и горчат.

Предвидливите градинари, които са засели спанак и салати тази есен, ще похапват от свежите зеленчуци рано през пролетта.

Салата и маруля

И при главестата салата, и при марулята, които най-често се отглеждат от любителите, първо трябва да се произведе разсад.

Технологията за пролетно отглеждане е семената да се засяват в полутопъл парник или полиетиленови оранжерии. Това се прави около 15-20 януари - за марулята и малко по-късно - в края на януари или в началото на февруари за главестата салата, която е с по-къс вегетационен период от марулята. При по-малки количества това става и вкъщи, в терини или малки саксии.

Листните зеленчуци, които ще се берат през пролетта, се разсаждат през март, тези през есента - около средата на септември, а зимуващите - около средата на октомври.

Препоръчително е пролетната салата да се сади на по-лека почва, която се затопля по-лесно. Разстоянията са 30 на 25 см при марулята и 25 на 20 см при главестата салата.

Растенията трябва да се засаждат на постоянно място на дълбочина, на каквато са били в разсадната леха. Трябва да се внимава да не се затрупа растежният връх. При дълбоко засаждане на салатата със зариване и притискане на върха се причинява неправилен растеж и деформиране на главите, което не е желателно.

Полезна храна

Макар че различните видове салати и марули по външен вид се различават, в хранително отношение са еднакви. В тях се съдържат голямо количество полезни витамини и микроелементи. Зелената салата е източник на хлорофил и витамин К, а също на минерални соли, на лутеин и бета каротин. Съдържа още витамин С, А и В6, калций, калий, желязо, фибри, ликопен, фолиева киселина. В състава й се срещат още лецитин, калциеви, калиеви, железни и фосфорни соли, а слабо горчивият вкус се дължи на гликозида лактуцин, който се намира в млечния сок на стъблото и листата.

Външните по-тъмнозелени листа на марулята съдържат много повече каротин и витамин С, отколкото вътрешните, които са по-свети. Всички сортове марули имат ниско калорийно съдържание.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Певицата Мариана Попова и мъжът ѝ - актьорът Веселин Плачков, ще представят първия си общ спектакъл “Виновни” в Перник. “Стартираме на 23 юни в театър “Боян Дановски” в гр. Перник, а след това ще посетим много градове”, написа певицата в профила си във
Юношеските национали ядосаха европейския шампион Нидерландия, поведоха му с 1:0, но паднаха с 1:3 в първия си мач от континенталното първенство в Израел. В 10-ата минута се разписа исканият от "Барселона" Мартин Георгиев, който засече центриране на Атанасов. След това ударихме и греда. В 30-ата Габиел Масехуй от "Аякс" изравни
Храната, безалкохолните напитки и разходите за жилището като ток, вода и отопление вече обхващат почти половината от всички разходи на средния българин, сочат данни на НСИ, публикувани в понеделник, ден преди статистиката да разпространи цифрите за инфлацията за април. Само делът на храната през първото тримесечие достига 29,5% от всички разходи

Градина 24 / Зеленчуци