Напишете дума/думи за търсене

Как да подрежете и оформите Красула, за да отгледате красиво дърво на живота

Красула (Дърво на живота)

Дървото на живота или дърво на парите, или дебела Мара, както е известна Красулата, е популярно стайно растение, което принадлежи към сукулентите. Когато е правилно оформено, то изглежда като миниатюрно дърво с дебел кафяв ствол, разклонена корона, осеяна с лъскави зелени листа.

Ако не се оформя, тогава растението расте хаотично, издънките се издължават, огъват се, разклоняват се слабо. Често, без оформяне, растението губи своята стабилност, саксията може да се преобърне под тежестта му.

Ще са необходими години и редовно оформяне на растението, за да израсне и да образува голямо дръвче с дебел ствол. По-добре е да започнете да подрязвате и оформяте дървото на живота от ранна възраст.

На първо място, трябва да отгледате основното стъбълце на височина от 10 до 20 сантиметра. За да не се огъва зеленият леторасъл, през първите години можете да му сложите опора в саксията и да завържете растението за нея.

След това трябва да премахнете точката на растеж на главната издънка и в основата на последната двойка листа ще започнат да растат нови издънки, които по-късно ще бъдат скелетните клони на короната на дръвчето.

Издънките на дървото на живота растат доста бързо и за няколко месеца могат да се издължат до 10 см. Те се разклоняват неохотно, така че трябва да се прищипват, след като израснат на дължина 3-5 см. Колкото по-често ги прищипвате, толкова по-великолепна ще се окаже короната на дръвчето. Препоръката на опитни цветари е да прищипвате летораслите на  дебелата Мара на всеки 3-5 месеца.

Израстналите клонки могат да се режат на всяка височина, за да придадат на короната на дървото желаната форма. Ако растението от едната страна е натрупало много зелена маса, тогава някои от клоните могат да бъдат отрязани или съкратени. Не се страхувайте да го пправите навсякъдео, където е нужно, раните на растението изсъхват бързо и скоро заздравяват.

Желателно е всеки месец растението да се завърта около оста си на 90 или 180 градуса, така че короната на да не расте едностранно, тъй като издънките растат слабо от сенчестата страна.

Стволът в крайна сметка ще бъде изчистен от листа, но пъпките върху него постоянно ще се събуждат и ще растат нови издънки, които трябва да бъдат отрязани. По-добре е да отрежете издънките, растящи по ствола, докато са все още малки, тогава и раните по него ще са малки.

Издънките на короната растат много по-бързо, отколкото стволът се уплътнява и става по-силен. А кореновата система на това растение е малка и повърхностна. Така че, за да бъде дървото на живота стабилно, короната трябва да се държи постоянно под контрол и да не се позволява на издънките да натрупат много зелена маса.

За добър растеж дървото на живота се нуждае от обикновени грижи и поддръжка според правилата на сукулентните растения - ярка или разсеяна светлина, умерено поливане и лека песъчлива почва.

Не е необходимо да регулирате растежа с помощта на торове за стайни растения. За да подхраните дървото на парите, е по-добре да закупите тор специално за кактуси и сукуленти и стриктно да следвате инструкциите.

Ако подхранвате с тор за обикновени стайни растения, субстратът в саксията на дебелата Мара ще бъде осолен, което ще доведе до лошо развитие на корените и те могат да загният, а растението да загине.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Отстъпката при зареждане на до 50 литра бензин и дизел може да се вдигне на 50 ст. Да отпадне акцизът за пропан-бутана и метана, които се използват за моторни горива, а ДДС за тях да бъда свален от 20 на 9%. Това е една от мерките, които са включени в антикризисния пакет, който правителството подготвя
Документи ще се приемат до 1 юни, може и по имейл Конкурсът за нов председател на Националния статистически институт (НСИ) бе удължен със заповед на вицепремиера по ефективно управление Калина Константинова до 1 юни. Вместо до края на работния ден на 16 май документи от кандидатите ще се приемат до 17 часа на 1 юни, сряда
Два 8-хилядника за два дни покорява Силвия Аздреева Тя е втората жена у нас, видяла света от покрива му Българка е изкачила Еверест, става ясно от бюлетина на непалската планинска служба. Постижението на Силвия Аздреева е още по-впечатляващо с това, че младата жена е изкачила в два поредни Еверест и Лхотце

Градина 24 / Дизайн