Напишете дума/думи за търсене

Планирайте градината

Лесно е и сега му е времето

Дизайнът на градината трябва да бъде обмислен предварително. Ако попитате ландшафтен специалист кое време е най-доброто за планиране, той няма да се поколебае да отговори - зимата! Точно по това време вече нищо няма да ви отвлича от този проект.
Не се изискват от вас някакви изключителни дизайнерски способности. Всъщност е доста просто и можете сами да се справите с всички задачи.

Ландшафтният дизайн през зимата е възможност да се разработи и обмисли предварително концепцията за проектиране и подобряване на градинския парцел. Това ще помогне да се ускори и опрости ландшафтния проект, когато дойде време за неговото изпълнение.
След като планирате цялата работа през зимата, определено ще имате време за всичко и не само ще придадете на двора зашеметяващ вид, но най-накрая ще си спечелите и време за почивка.

Начертайте план 

 

Като начало направете план на вашата градина. Направете измервания на цветните лехи, сградите и пътеките през есента. През зимата, когато падне сняг и е студено, това ще бъде проблематично.

Ако не можете да начертаете план сами, направете няколко копия от кадастралния план и го допълнете със съществуващите цветни лехи и сгради. Снимките, направени в градината през лятото, ще ви помогнат за това. По-добре е планът да е възможно най-подробен.
Замислете се какво очевидно липсва на градината , според вас, и какво е излишно и само разваля цялата картина.

Създайте диаграма на цъфтеж. От нея ще стане ясно кои сортове по кое време цъфтят. Помислете дали сте съгласни с всичко или нещо не ви устройва. Не бързайте!

По-добре е да направите няколко варианта и да изберете от тях най-доброто.

Водете си дневник

По лесно ще ви е за изпълните желанията си, ако в него записвате всичките си задачи или наблюдения.
Направете списък на всички цъфтящи растения във всяка цветна леха. Той ще бъде низходящ - по реда на цъфтеж. Обърнете внимание - може би има сортове, които цъфтят по едно и също време и след като прецъфтят, цветната леха ще изглежда окаяно.
Зачеркнете някое от тези растения и го заменете с ново, по-подходящо по време за цъфтеж.

Списък за покупка на семена и разсад 

Направете списък за покупка на семена и разсад. За да започнете, включете в него онези растения, за които мечтаете най-много. Разберете всичко за тях и особено: токсичност, климатични предпочитания, време на цъфтеж и, разбира се, цена.

Растения, които са неподходящи за първите три показателя, не се колебайте да изтриете от ценния списък. По един или друг начин ще останат няколко представителя. Включете ги в плана си. И започнете да ги търсите в магазините на дребно или онлайн. Не се бавете. Ще бъде жалко, ако сте планирали всичко толкова внимателно, а просто нямате време за покупките.

Определете срокове за всяка дейност 

За всяка дейност определете ясна времева рамка. Трябва да започнете с условните срокове на сеитба и засаждане на растения. В тях включете и дейностите, предшестващи сеитбата.

Създайте си навика да използвате сеитбен календар. Това значително ще улесни задачата, както и ще ви застрахова срещу забавяне.

Ако вярвате в съветите на лунния календар, тогава можете да разчитате на него и при съставянето на работен план. Можете да го закупите в магазин или да го намерите онлайн. Често съдържа наистина полезни ценни съвети.

Прекрасно е, ако грижата за двора е семейна работа. И не забравяйте, когато съставяте работен план, попитайте какво би искало вашето семейство да промени в градината.

Пазарувайте през зимата, по-евтино е! 

През зимата можете да закупите различни материали много по-евтино, отколкото през лятото, а и много ландшафтни дизайнери също радват своите клиенти с различни промоции и интересни условия за сътрудничество.
Така ще имате възможността да получите шикозно озеленена градина до лятото. Ако правилно планирате всички ландшафтни работи и подготовката на обекта, тогава през лятото ще бъде възможно да получите перфектния резултат.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Храната, безалкохолните напитки и разходите за жилището като ток, вода и отопление вече обхващат почти половината от всички разходи на средния българин, сочат данни на НСИ, публикувани в понеделник, ден преди статистиката да разпространи цифрите за инфлацията за април. Само делът на храната през първото тримесечие достига 29,5% от всички разходи
Дете на еднополово семейство ще получи български акт за раждане, в който ще бъдат вписани имената на двете му майки, съобщи БНТ. Днес Административният съд София-град отмени отказа на столичния район Панчарево да издаде документа на детето. Решението идва, след като двете жени заведоха дело в Страсбург и съдът там се произнесе срещу решението на
Отстъпката при зареждане на до 50 литра бензин и дизел може да се вдигне на 50 ст. Да отпадне акцизът за пропан-бутана и метана, които се използват за моторни горива, а ДДС за тях да бъда свален от 20 на 9%. Това е една от мерките, които са включени в антикризисния пакет, който правителството подготвя

Градина 24 / Цветя