Напишете дума/думи за търсене

Започват сеитбите на билки и подправки

Поръчахте ли вече семенца? Проверихте ли наличностите си? Имате ли готовност да стартирате земеделската година?

Ако отговорите на всички тези въпроси с „Да“, значи сте истински ентуасиазирани и нямате търпение. Ако пък отговаряте с „Не“, то още имате време да реагирате и да набавите поне по пакетче семенца от следващите 4-5 растения.

Наред с зеленчуковите разсади нищо не пречи да заложите билки и цветя. Така ще спестите пари и време, а не на последно място, ще използвате рационално допълнителното осветление и отопление, ако има такива.

Билките, които най-често отглеждаме от семена имат нужда от 6-8 седмици, за да поникнат и да пораснат достатъчно, че да са готови за разсаждане в градината след последните мразове. Обикновено за повечето райони на страната това значи, че сеитбата трябва да започне през март-април.

Има ли обаче предимства по-ранното засяване, защото недостатъците сме изтъквали многократно?

За всеки случай

Е, да. Много ранното засяване наистина има недостатъци, но ето ви поне едно предимство:
Всеки разумен човек обича да се подсигурява. Именно затова сеем повече растения отколкото можем да отгледаме или пък, за които имаме място. В последно време често се случва да си купим пакетче със семена и те изобщо да не поникнат или пък да поникне нещо съвсем друго. Оплакванията или озадаченията са много. В този ред на мисли, по-ранната сеитба има логика нали?

Друго предимство, което често пропускаме, ако изключим доматите и пиперите, е че, когато настъпи подходящо време за засаждане на постоянно място, вече ще имаме големи и здрави растения, готови за консумация или употреба. За районите, където сезонът е сравнително къс, това предимство е от съществено значение.

Билки за ранен старт

1. Мащерка
Мащерка или бабина душица е билка ,която трябва да намери място във всеки дом. Среща се в доста горски и планински райони, но друго си е да я имаме в градината. Подходяща е за сандъчета с каскади, за лечебни лехи, за кухненски грдинки, за пълнеж между плочите в пътеката, за компания на зеленчуците и къде ли още не. Използва се често в кулинарията или за лечебни отвари и чайчета. За съжаление расте бавничко, което е и причината да ви посъветваме да я засеете по-рано.

Семенцата поникват за период от 1 до 12 седмици в зависимост от условията. Препоръчва се да се поддържа постоянна умерена влажност и температура 16-20 оС. След поникване е добре да понижите леко температурата.

2. Градински чай

Салвията пониква бавно, което е основната причина тя да е сред кандидатите за ранна сеитба. Бъдете търпеливи и стриктни в грижите. Запомнете, семенцата на градинския чай имат нужда от светлина за поникване. Когато ги сеете, не ги покривайте, както правите с повечето семена.

Хитринка, която ще ускори процеса на поникване е накисването за не по-малко от 12 часа. Добра идея е да осигурите прозрачен похлупак на посева, за да поддържате постоянна влажност. Не забравяйте да отстраните похлупака, когато семенцата започнат да поникват.

3. Магданоз

Магданозът и всичките му братовчеди от семейство Сенникоцветни (моркови, копър, целина и др.) съдържат в семената си етерични масла. Именно това е причината за бавното поникване на изброените растения. Специфичните аромати, които семенцата отделят са и индикатор за кълняемост. Ако миришат, значи ще покълнат. Ако са стари и не усещате никакъв аромат, семената са стари и няма да сте доволни от резултатите.

Накисването на семената би ускорило процеса, но не очаквайте листенца поне първите три седмици след сеитбата.

4. Маточина

Дъхавата билка често е подценявана и в кулинарията, и в народолечението, и в градината. В интерес на истината тя има множество приложения, включително и това да я изсушите и сложите в гардероба или в шкафа с бельото, за да имат текстилните материи свеж аромат.

Семената на маточината имат нужда от температура около 16-20 градуса, умерена, но постоянна влажност и светлина, за да покълнат. Зелените листенца ще се появят до 2-3 седмици, а когато поотраснат е добре да се пензират, за да се разклонят.

5. Шивес

Луковата подправка е много лесна за отглеждане от семенце, дайте й шанс!

Семенцата на шивеса имат нужда от тъмнина, за да покълнат, но покриването с почва затруднява поникването. Затова някои градинари ги покриват само с лист от вестник или друга хартия докато се появят нежните подобни на косъмчета листенца.

Подходящата температура в този случай е около 20 оС.

Поникването отнема повече от 2 седмици, но щом започне е необходима много светлина. Съветваме ви да слагате по няколко семенца в саксийка или гнездо и когато дойде време за засаждане на открито да не ги разделяте.

Снимка: 4-3
Снимка: 4-3-1
Снимка: 4-3-2

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Отстъпката при зареждане на до 50 литра бензин и дизел може да се вдигне на 50 ст. Да отпадне акцизът за пропан-бутана и метана, които се използват за моторни горива, а ДДС за тях да бъда свален от 20 на 9%. Това е една от мерките, които са включени в антикризисния пакет, който правителството подготвя
Документи ще се приемат до 1 юни, може и по имейл Конкурсът за нов председател на Националния статистически институт (НСИ) бе удължен със заповед на вицепремиера по ефективно управление Калина Константинова до 1 юни. Вместо до края на работния ден на 16 май документи от кандидатите ще се приемат до 17 часа на 1 юни, сряда
Два 8-хилядника за два дни покорява Силвия Аздреева Тя е втората жена у нас, видяла света от покрива му Българка е изкачила Еверест, става ясно от бюлетина на непалската планинска служба. Постижението на Силвия Аздреева е още по-впечатляващо с това, че младата жена е изкачила в два поредни Еверест и Лхотце

Градина 24 / Цветя