Напишете дума/думи за търсене

Бабините гергини

Сортовете са повече от 15 хиляди, гледат се лесно!

Едни от най-разпространените цветя у нас са гергините. Бабите ни са ги смятали за най-голямата гордост в своите градини. През последните години цветето се облагороди и прекръсти. Растението се предлага с латинското име далия, а с помощта на селекционерите сортовете надхвърлят 15 хиляди. Първите грудки са пренесени в Европа от Мексико в края на 18-и век.

Формите, цветовете и сортовете са толкова различни, че с тях може да се оформят линии в бордюрите, акцентни петна в градината, да се засадят в кашпи и сандъчета на балкона.

Цветето въобще не е капризно, така че всеки ще се справи с отглеждането му. Прихваща се от грудки и от готови растения. Дълбочината на засаждане няма особено значение. Ако заровите грудката прекалено дълбоко, ще трябва да почакате по-дълго за покълването на стръкчетата. Проблем е, ако са прекалено плитко и не ги извадите през есента, защото ще измръзнат. Почвата трябва да е с добри дренажни свойства, при задържане на вода грудките лесно ще загният.

Високите сортове задължително имат нужда от подпори, на които да се връзват порасналите растения. Тръбестите цветоноси се чупят лесно. Най-добре е да сложите колчетата още при засаждането, защото след това може да нараните грудката. Това е една от причините някои цветари да предпочитат отгледани от семена гергини - тогава растенията израстват по-ниски и нямат нужда от връзване. Ако след засаждането се появят прекалено много кълнове, значи сте заровили голяма грудка. Най-добре е да я извадите и да я разделите, за да са по-едри цветовете. Режете така, че на всяко парче да има поне 2-3 кълна. Използвайте остър и чист нож. За всеки случай поръсете срезовете със счукани дървени въглища за дезинфекция.

Ако искате да се образуват големи като топки цветове на високостеблените сортове, ще трябва редовно да регулирате количеството на клонките и пъпките. Още след поникването оставете 3-4 най-силни. 


Гергините се подхранват с препарат за растеж до средата на лятото. След това торенето се спира. При отглеждане в саксии обаче, ще трябва да добавяте препарат за цъфтеж към водата за поливане поне веднъж на две седмици. Цветето обича много влага, така че не позволявайте пресъхване на почвата.

Гергините образуват пъпки до началото на зимата. Спокойно може да оставите грудките в почвата до първите слани и едва тогава да ги изровите. После ги оставете на сенчесто място да изсъхнат, почистете ги от почвата и коренчетата. Съхранявайте ги увити в хартия на тъмно и прохладно до следващото лято.

Нискостеблените маргаритоподобни гергинки са подходящи за балкона

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Някои от най-добрите е-платформи за обучение по математика Алгоритмите отчитат как се справя ученикът Променяш уравнението и на мига графиката се извива Дигиталната среда, в която са потънали учениците, променя драстично преподаването и усвояването на знанията. Днешните родители, които са били ученици преди 30 или 40 години
Комитетът за световното наследство на ЮНЕСКО добави във вторник 13 културни обекта от Азия, Африка, Арабския регион, Латинска Америка и Европа към списъка на световното наследство, съобщи "Радио Китай". Сред тях са древният град Долавира в Индия, който е един от най-добре опазените селища от периода 3000 – 1500 пр.Хр
Новак Джокович се размина с мечтата си за "Златен шлем" в тениса. Водачът в ранглистата водеше със сет и пробив срещу Александър Зверев (Гер), но позволи на съперника си да направи серия от 8 поредни гейма и загуби 6:1, 3:6, 1:6 на олимпийския турнир в Токио. Зверев е първият германски финалист на олимпиада след Томи Хаас през 2000 г

Градина 24 / Цветя