Напишете дума/думи за търсене

Внимавайте с дивите растения!

Снимки: Pixabay.com, Pxfuel.com

Някои от тях си имат защитни реакции

Хубавото време провокира все повече хора да тръгнат на разходки из планините и полята. Кой за гъби, кой на „лов“ с фотоапарат за перфектния кадър, друг за билки, а някои - просто да се махнат от шумния град. Хубаво е, ободряващо и полезно, но искаме да отправим един апел:

Внимавайте какво берете! В нашата флора има много защитени и изчезващи видове, които във ваза няма да изкарат дълго, а с откъсването им само намалявате и застрашавате още повече популацията. Бъдете отговорни, когато берете и диви билки. Не си позволявайте да вземате повече от 1/3 от частите на растенията или от цялото находище. Всичко това е с цел богатството на природата ни да остане и за децата ни.

А ето и още едно предупреждение, което отправяме към хората с по-чувствителна кожа и алергии. Някои красиви билета си имат защитни реакции (отделят етерични масла, слузни или млекоподобни секрети, въоръжени са с кукички, тръни, парливи власинки и други „оръжия“). Та, внимавайте какво берете, за да не съжалявате после.

И не забравяйте, ако откъснете диво цвете, за да го поставите във ваза или да си изплетете венец, то няма да краси дома или главата ви дълго. Обичайте природата и нейните твари без да вредите, пък било то и несъзнателно!

Росенът „пламти“ 

Росенът притежава доста интересни свойства. На първо място е важно да отбележим, че цветоносните стъбла, а и цялото растение, могат да предизвикат алергична реакция при допир с чувствителна кожа.

Ако сте срещали билето в слънчеви и горещи дни, сигурно ви е направило впечатление, че около него се носи силен цитрусов аромат. Той се дължи на етеричните и летливи вещества, които се отделят. Благодарение на тях, поднасяйки пламък, въздухът около самодивското цвете също ще пламне. Феноменът е впечатляващ, а най-чудно е, че огънят не вреди на самото растение.

Вярва се, че именно поради тази си чудодейна способност, росенът е описан в Библията и в множество легенди и поверия. Чували ли сте някои от тях? Билката се среща с имената русалийче, самодивско биле, яснец и други в различните райони на страната.

Има ли място в градината? 

Росенът (Dictamnus albus) е невероятно красиво растение, което лесно може да се отгледа чрез засяване на семената на дивите форми през есента или ако се стратифицират за не по-малко от 4-6 седмици в хладилник.

Той може да се запази на едно място доста дълго, но за целта е необходимо да му се осигури варовикова почва. Това може да стане, ако в посадъчната ямка се насипе смлян варовик. Не е придирчив към останалите фактори, обича слънце, справя се и на лека сянка, отблагодарява се на напояване, но не е задължитлено.

Ако решите да го отглеждате обаче, трябва много да внимавате с децата и домашните любимци.

Използват се коренът и листата 

Споменахме цитрусовия аромат, който се носи около самодивското биле. Но, реално, при консумация той е по-скоро неприятен на вкус. В народната медицина се използват корените и листата.

Корените се добиват наесен, изсушават се и могат да послужат в някои рецепти за лечение на простуда, глисти, проблеми с бъбреците и др. Листата се приемат под формата на отвари или лапи.

ВНИМАНИЕ! Росенът е силно отровно растение. Предозирането може да предизвика нежелани реакции. Преди прием задължително се консултирайте със специалист!

Легендата разказва… 

В нашата народна памет намират място много билки и цветя. Сказанията предавани от уста на уста и традициите, които сме наследили от предците си крият в себе си дълбоко познание и мистика.

Росенът е точно такова растение. Легендата разказва, че той имал силата да изцели болни хора и да помогне на бездетни жени да заченат. Названието самодивско биле идва точно от тук. Вярва се, че именно той бил любимото цвете на русалките и самодивите.

Болният трябвало да носи дарове, да бъде придружен от роднина, да пренощува при растението и да се прибере тайно в селето по втори петли.

Обичаят „ходене по росен“ се прави в навечерието на Спасовден, които тази година е на 10 юни.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Някои от най-добрите е-платформи за обучение по математика Алгоритмите отчитат как се справя ученикът Променяш уравнението и на мига графиката се извива Дигиталната среда, в която са потънали учениците, променя драстично преподаването и усвояването на знанията. Днешните родители, които са били ученици преди 30 или 40 години
Комитетът за световното наследство на ЮНЕСКО добави във вторник 13 културни обекта от Азия, Африка, Арабския регион, Латинска Америка и Европа към списъка на световното наследство, съобщи "Радио Китай". Сред тях са древният град Долавира в Индия, който е един от най-добре опазените селища от периода 3000 – 1500 пр.Хр
Новак Джокович се размина с мечтата си за "Златен шлем" в тениса. Водачът в ранглистата водеше със сет и пробив срещу Александър Зверев (Гер), но позволи на съперника си да направи серия от 8 поредни гейма и загуби 6:1, 3:6, 1:6 на олимпийския турнир в Токио. Зверев е първият германски финалист на олимпиада след Томи Хаас през 2000 г

Градина 24 / Цветя