Напишете дума/думи за търсене

Красива градина с малко труд и пари

Какви са условията и изискванията? 

Неведнъж сме споменавали, че хоби градинарството във всичките му измерения трябва да е лесно, приятно и разтоварващо занимание. Естествено, работата никак не е малко, ако разполагате с градина, но винаги се намира начин да рационализираме труда си - дали с инструменти, дали с техники, дали с помощни материали…а най-добре с правилните цветя.

Днес сме решили да разгледаме украсни растения, с които хем трудът да бъде песен, хем да „отстреляме и други зайци с един куршум“ образно казано.

Какви са условията и изискванията?

* Естетика за максимално дълъг период;

* Обилен и продължителен цъфтеж;

* Устойчивост на вредители (в т.ч. болести и неприятели);

* Приспособимост към колебанията на температурата и влагата.

* Минимални изисквания към грижите на градинаря и др.

Хубаво звучи, нали? Красива градина с малко труд и вложения. Дали е възможно? Разбира се! Но за целта трябва да отличим едни от най-добрите растения, отговарящи на горното описание.

Заложете на многогодишните! 

В зависимост от условията, с които разполагате, трябва така да подберете видовете, че да постигнете ефект и улеснение.

Това не винаги е лесна задача, особено когато градината има тема и конкретен стил. Професионалните озеленители винаги съветват да бъдете обрани, да заложите на един цвят или една гама, да оставяте свободни пространства, да отделите място за отдих.

Премислете добре дали и къде да настаните цветята, храстите и дърветата предварително. Избирайки многогодишни цветя, обърнете внимание на размерите им в зряла възраст и не прекалявайте с бройките на квадратен метър.

Меканопсис за ярък и нежен бордюр 

Наречен още уелски мак, меканопсисът е уникално растение, което ще цъфти почти през цялото лято. Разкошните нежно-хартиени на допир, но ярки и огнени или студено сини цветове няма да останат незабелязани в нито една градина.

Цветето се самозасява, което е малко притеснително, но в никакъв случай не може да се нарече агресивно. Обича хладни, влажни и добре дренирани почви, а мястото му е на лека, шарена сянка. Идеално е за високопланинските части на страната, за градини на отдалечени места, както и за градинари с ограничено свободно време.

Астранция танцува с вятъра 

Ще отличим една нежна красавица за шарените сенки на градината – астранцията. Краските ѝ – бели, розови и цикламени, се полюшват в нежен танц с вятъра, примамвайки много и все полезни насекоми-опрашители.

Астранцията е многогодишна, непретенциозна и цъфти доста продължително. Подходяща е за задните редици на цветната леха, защото достига около 50-70 см височина. Дългата снага пък я прави изключително подходяща за букети. Освен това фееричните цветоноси могат да бъдат изсушени. Ще запазят цвета си и ще красят някой ъгъл в дома.

Сангвисорба за екстравагантни 

Нова модна вълна се прокрадва сред все повече градинари напоследък. Несъмнено по-дивите и натуралистични цветя намират място в озеленяването. На това описание отговарят много, много растения, но сангвисорба се отличава с продължителен цъфтеж и лесна поддръжка.

Странните и много характерно оцветени пухени съцветия украсяват лятото по неповторим начин, а след тях семенните кутийки поемат щафетата. Растението изглежда чудесно редом с декоративни треви и други цветя. Мястото му е на слънце или лека сянка.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Руски учени разработват биопродукт, който ще осигури възможност медицинските маски да се изхвърлят, без да нанасят вреди на околната среда, пише в. "Известия". Изследователите от Кубанския държавен университет търсят бактерии в три вида почва - градска, чернозем и крайбрежна, които активно се "хранят" с полипропилен - основен компонент на
Това кога черната кутия на разбилия се МиГ-29 ще замине за Русия и какви ще бъдат резултатите ще видим в близко бъдеще, надявам се, когато бъдат процедурно уредени въпросите за нейното изпращане. Това каза пред журналисти в отговор на въпрос заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Цанко Стойков, цитиран от БТА
Влад Тенев вече официално е най-богатият българин. Той е единият от основателите на Robinhood - американска палтформа за бърз достъп до фондовите пазари. След снощният дебют на компанията на борсата NASDAQ личното му богатство е оценено от агенция "Блумбърг" на 2.4 милиарда долара. Съратникът му Байджут Бхат е с 2.8 млрд

Градина 24 / Цветя