Напишете дума/думи за търсене

Компостираща термосистема

Нарича се още „Могилата Пейн“, кръстена е на създателя ѝ

През 70-те години на ХХ век френският фермер Жан Пейн създава собствена отоплителна система от компостиращ се мулч. Изобретението днес се нарича „Могилата Пейн“ (Pain Mound). То представлява голяма купчина дървесна биомаса (стърготини), заобиколена от пръстен с бали от сено за конструкция и изолация. Тъй като продуктът вътре се разлага, се произвежда топлина, която нагрява маркучи. Pain Mound може да произвежда топлина до 18 месеца, след което остатъците (богат на хранителни вещества, земен хумус) могат да се използват в градината за изграждане на почва.
Целият процес може да ви отнеме ден и половина.

Стъпка 1: Подготовка

Измерете кръг с диаметър приблизително 3,5 метра. Закупете или се снабдете с бали със сено. Ако имате трошачка, или познат, от който може да ползвате назаем, съберете паднали дървета и клони и използвайте. Ако ли не, чували с дървени стърготини може да намерите лесно на пазара.

Стъпка 2: Редим балите + добавяме аерация 

Поставете около 4,5-метрова надупчена тръба (гофрирана тръба Ф10) в основата, като двата ѝ края излизат извън периметъра – направете дупка в бала или между две бали. Тя ще служи за добавяне на аерация в процеса. Започнете да създавате „иглу“ от балите, но не докрай, за да поставите вътре дървесните стърготини, без да изпадат от съоръжението. Първият слой от дървесни стърготини трябва да е висок приблизително 30 см над аерационната тръба.

Стъпка 3: Ред е на тръбата 

Сега намотайте в кръг 6-метрова водопроводна PVC тръба 15 мм (или ? цола) и я задръжте временно с тежести. Прокарайте края на тръбата извън пръстена от бали със сено, за да бъде свързан към вашия водоизточник.

Добавяйте още дървен чипс и стърготини. Силното съдържание на въглерод в тях създава много топлина при разлагане.

Втори ред водопровод

Продължавайте да поставяте от тръбата, да изграждате периметъра на сеното, докато добавяте дървесния материал.. Хвърлете малко оборски тор – без значение от кое животно - ако имате такова.

Стъпка 4: Напълнете линията с вода 

Pain Mound може да се използва за отопление на горещи вани, оранжерии или хидравлични отоплителни системи. Планирайте внимателно местоположението си преди да го изградите, така че да сте близо до нещото, което ще отоплявате. На схемата, показана тук, системата отоплява оранжерия. Водопроводните тръби са заровени, за да не се губи допълнителна топлина от външния въздух.

Стъпка 5: Проследете топлинната мощност 

Ако е възможно, помислете за включване на серия от температурни сензори към вашите водопроводи, така че да можете да проследявате изходната температура и разликата ѝ с вътрешността. Една подобна могила е произвела повече от 6 милиона BTU (British Thermal Units - използва се за измерване на количеството топлина.1000 BTU/h е приблизително 0,293 kWh), или 1,8 kWh, за период от 12 месеца, включително и в мразовитата зима в Североизточен САЩ.

Източник: https://www.instructables.com/

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Комитетът за световното наследство на ЮНЕСКО добави във вторник 13 културни обекта от Азия, Африка, Арабския регион, Латинска Америка и Европа към списъка на световното наследство, съобщи "Радио Китай". Сред тях са древният град Долавира в Индия, който е един от най-добре опазените селища от периода 3000 – 1500 пр.Хр
Новак Джокович се размина с мечтата си за "Златен шлем" в тениса. Водачът в ранглистата водеше със сет и пробив срещу Александър Зверев (Гер), но позволи на съперника си да направи серия от 8 поредни гейма и загуби 6:1, 3:6, 1:6 на олимпийския турнир в Токио. Зверев е първият германски финалист на олимпиада след Томи Хаас през 2000 г
Преизчислението на пенсиите със среден осигурителен доход от 2018 г. ще остави над 915 хил. души без увеличение, или 44% от всички пенсионери. Това са 915 хиляди причини ние да предложим пенсиите да се актуализират с вдигане на тежестта на стажа на 1,35, заедно с повишаване на минималната и максималната пенсия

Градина 24 / Цветя