Напишете дума/думи за търсене

Ехинацея във всяка градина – поне 10 причини да я отглеждаме

Красива е

Ехинацеята е красавица, няма спор. Цветовете й при някои сортове могат да достигнат над 10-12 см в диаметър. Те се извисяват на дълги дръжки над листната маса. Трайни са както във градината, така и във ваза с вода. В тях е заключено златното сечение на математиците, което само ги прави още по-дръзки, впечатляващи и мистични.

Разнообразие от багри и форми 

Е. purpurea е най-разпространена и позната сред видовете ехинацеи. Цветовете й, както подсказва името, са пурпурни. Красавицата обаче не се изчерпва само с това. Е. раradoxa е с впечатляващи жълти цветове например.

Сред сортовете и хибридите могат да се открият такива с кичести цветове, в различни нюанси на жълтото, прасковеното, оранжевото, розовото, и дори червеното и бялото.

Привличат полезни насекоми 

Продължителният период на цъфтеж и многобройните цветове пълни с нектар и прашец имат притегателна сила за пчелите, пеперудите и някои доста полезни хищни насекоми. Освен красива гледка и приятна музика за ухото присъствието на насекоми в градината е ясен знак, че опрашването при зеленчуковите култури също ще протича безпроблемно, а и че мястото е чисто от пестициди и замърсяване.

Кани пернати съюзници 

Снимка: Chris Waits/Flickr.com/Commersial use & mods allowed
Снимка: Chris Waits/Flickr.com/Commersial use & mods allowed

След прецъфтяване ехинацеята образува множество семенца. Те са деликатес за птиците, а всички знаем колко полезни са те в борбата с неприятелите в грдината.

Съветваме ви, ако отглеждате растението, да не отстранявате прецъфтелите цветове с напредване на сезона. Можете спокойно да ги оставите на растението или да ги навържете на снопчета и изсушите.

Има лечебни свойства 

В рекламите за сиропи против кашлица и настинки ехинацеята се споменава често. Тя е незаменима билка в лечението на грип, проблеми с горните дихателни пътища, има антимикробно действие, оптимизира работата на имунната система, помага при кожни проблеми и ухапвания от насекоми.

Чудесна е за чай 

Ползите от ехинацеята като билка са познати от древни времена. Малко хора обаче се сещат да си наберат и изсушат листа и цветове от собствения двор. А всъщност, особено през студените сезони, едно чайче стимулиращо имунната система не е никак лоша идея. А най-сладко е, когато сте отгледали и набрали билето лично.

Отглеждането е детска игра 

С растението може да се сдобиете по много начини – семена, разсад, съседи, градински центрове и магазини. Хубавото е, че вече се предлагат и високи, и ниски форми, подходящи за всяка градина или балкон. Още по-хубаво е, че ехинацеята не е придирчива към условията, отглежда се лесно и се представя чудесно в повечето случаи. Единствен проблем могат да бъдат някои заболявания.

Сухоустойчива е и приспособима 

Защо сухоустойчивата й природа е предимство? На първо място, защото климатът се променя, от което следва, че водата ще става много ценна. На второ, защото много градинари нямат градина в града, а на вилата могат да ходят само през почивните дни.

Що се отнася до приспособимостта, красавицата обича слънцето, но се справя и на по засенчени местенца с поне 3 часа огряване, толерантна е към почвената характеристика, стига да е осигурен добър дренаж.

Размножава се лесно 

Снимка: John Lodder/Flickr.com/Commercial use & mods allowed
Снимка: John Lodder/Flickr.com/Commercial use & mods allowed

Ехинацеята е многогодишна, но спада в графа растения с кратък живот. Трикчето да оцелее по-дълго време е да се подмладява и мести през няколко години. Заедно с това е удачно и да се размножава чрез делене.

Други методи за размножаване са чрез семена преминали стратификация и с коренови резници. В зависимост от метода се избира най-подходящ период за извършване на процедурата.

Причина №10 – Корените също са ценни 

E. angustifolia се използва най-често с лечебна цел, но и E. purpurea не отстъпва. Общо взето могат да се използват всички части на растенията. Корените се използвали още от индианците. Важно е растенията да са тригодишни, а подземните органи да се вадят в края на есента и началото на зимата. Могат да се изсушат, но най-често се използват за направата на тинктури. Свойствата им вече ги споменахме - засилване на имунната система, при настинки и грип, при кожни проблеми и др.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Събота, 30 юли Плуване 4,30 ч, Йосиф Миладинов, 100 м бътерфлай, финал  Бокс 11,30 ч, Даниел Асенов - Габриел Ескобар (Исп), кат. до 52
Някои от най-добрите е-платформи за обучение по математика Алгоритмите отчитат как се справя ученикът Променяш уравнението и на мига графиката се извива Дигиталната среда, в която са потънали учениците, променя драстично преподаването и усвояването на знанията. Днешните родители, които са били ученици преди 30 или 40 години
Комитетът за световното наследство на ЮНЕСКО добави във вторник 13 културни обекта от Азия, Африка, Арабския регион, Латинска Америка и Европа към списъка на световното наследство, съобщи "Радио Китай". Сред тях са древният град Долавира в Индия, който е един от най-добре опазените селища от периода 3000 – 1500 пр.Хр

Градина 24 / Цветя