Напишете дума/думи за търсене

Препаратите да се изпръскават като фина мъгла

Едрите капки се стичат и намаляват ефекта

За да опазите зеленчуците от вредители, трябва да водите редовна растителна защита. А за да са ефективни продуктите, които използвате, трябва да спазвате някои правила. Освен това е необходимо да познавате действието на препаратите. Задължително е и да четете указанията, които се дават на етикета на всеки продукт.

Системно действие

* Системните препарати действат предпазно и лечебно, като спират развитието на болестта.

* Те трябва да се прилагат през 7-10 дни. Използват се всяка седмица, когато има подходящи условия за развитието на болестта.

* Не бива да се смята, че системните или комбинираните препарати лекуват безусловно.

* За да са максимално ефективни, с тях трябва да се третира до 2-3 дни след заразата.

Правила на третиране:

* За да се постигне добър ефект при прилагането на препарата, задължително е листната маса да бъде изцяло покрита от работния разтвор.

* Трябва да се знае, че размерът на патогените е микроскопичен. Дори съвсем малък участък от листа да не е покрит с препарат, може да се стигне до инфектиране на растението.

* Ето защо работният разтвор е важно да се изпръсква под формата на мъгла с микроскопични капчици. Така, подредените една до друга микроскопични капчици няма да оставят непокрит участък от повърхността на листа и ще го предпазят от проникване на зараза в него.

Внимание! 

Много често градинарите обливат листната маса с голямо количество разтвор, като капките остават едри. Това не е правилно, защото при стичането на разтвор от листа се намалява реално количеството на рз-продукта, който вместо да остане върху листа отива в почвата. Така препаратът, задържал се върху листа, няма да изпълни предназначението си.

Важно!

Равномерно покритие с по-малко количество работен разтвор може да се постигне с прибавянето на повърхностно активни вещества или омокрители. Тези продукти се прибавят към разтвора и позволяват перфектно омокряне и покритие на листата.

Зелевите, луковитие и някои други култури по-трудно задължат капките. Ето защо при третирането им с рз-продукт към него трябва да се добавя прилепител.
Зелевите, луковитие и някои други култури по-трудно задължат капките. Ето защо при третирането им с рз-продукт към него трябва да се добавя прилепител.
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Събота, 30 юли Плуване 4,30 ч, Йосиф Миладинов, 100 м бътерфлай, финал  Бокс 11,30 ч, Даниел Асенов - Габриел Ескобар (Исп), кат. до 52
Комитетът за световното наследство на ЮНЕСКО добави във вторник 13 културни обекта от Азия, Африка, Арабския регион, Латинска Америка и Европа към списъка на световното наследство, съобщи "Радио Китай". Сред тях са древният град Долавира в Индия, който е един от най-добре опазените селища от периода 3000 – 1500 пр.Хр
Новак Джокович се размина с мечтата си за "Златен шлем" в тениса. Водачът в ранглистата водеше със сет и пробив срещу Александър Зверев (Гер), но позволи на съперника си да направи серия от 8 поредни гейма и загуби 6:1, 3:6, 1:6 на олимпийския турнир в Токио. Зверев е първият германски финалист на олимпиада след Томи Хаас през 2000 г

Градина 24 / Зеленчуци