Напишете дума/думи за търсене

Цветята и котките

Искаме или не в живота на всеки човек все някога се появява мъркащо приятелче, което превзема дивана, възглавницата, най-високата полица, повечето шкафове, хладилника пердетата и, разбира се, цветята.

За запалените градинари с големи дворове въпросът кое растение ще бъде съсипано от нокти и зъбки не е чак толкова фрапантен. Там по-важно е къде ще бъде санитарният възел, защото уж котараците и маците са хигиенични същества, но някак нередно е да използват лехата с цветята, билките или зеленчуците за физиологични нужди. Нали?

В апартаментите пък всяко листенце и цветче са важни. Ако маца е решила да се заиграва или да похапва свежа зеленийка, това е проблем. Повечето стайни цветя са отровни, първо и второ, естетиката, мирът и уютната атмосфера рязко биват нарушени от крясъци, счупени вещи и сърдити котки.

Как да избегнем стресовите ситуации, натравяне или други неприятности? Котьо трябва да бъде възпитан, цветното царство да претърпи промени, а не на последно място собственикът на флората и фауната в имота си да се примири с някои неща.

Безопасни стайни китки 

Аспидистра или наречена семейно щастие е листно декоративно растение, подходящо за стайно отглеждане или такова на открито през топлите месеци на годината, но на сенчесто място. Обикновено се препоръчва за начинаещи цветари, защото е практически неубиваема и изключително лесна за отглеждане. Що се отнася до котката, ако реши да си играе или похапва от листата, няма страшно. Не е красиво, но не е и опасно.

Хлорофитум – в която и класация да сложим тази прелестна цъфтяща трева, няма да сбъркаме. Цветето се приспособява и към стайни и към външни условия, расте бързо, няма големи претенции и освен всичко друго, е безопасна за домашните любимци.

Еленовите рога са интересни растения. Те могат да бъдат закачени на стената и да се чувстват чудесно извън обсега на мяукащите бедствия. Дори и да попадне в лапките им, няма да има други щети освен накъсаните мъхести листа.

Стайните сукуленти, наречени хавортия са за онези, които не обичат да поливат. Обикновено дребни на ръст, без стърчащи листа, които да стават за играчка, хавортиите си стоят статично в някой ъгъл, от време на време разцъфтяват и изненадват собствениците си. Обичат светли, слънчеви местенца и не се сърдят при неглижиране.

Въздушни растения. Тези малки бижута са лесни за отглеждане. Могат да бъдат закачени на връв или корда и да висят във въздуха, далеч от обсега на котака, а могат да бъдат затворени и в красив терариум в компанията на различни мъхове и декорации. Най-вече тиландзии са достъпните въздушни растения на нашия пазар, а цената им е сравнително висока.

Маранта е поредното ефектно и много интересно растение в списъка. Тя извършва истинско и видимо действие с листата си. Сутрин се отварят, а вечер се завиват на фунийка. Тази пъстролистна красавица обича топли и влажни условия, има нужда и от редовно подхранване. В замяна на добри грижи ще ви изненада и с нежни цветчета. За хората без много пространство трябва да кажем, че марантата може да вирее и без много светлина.

Как да прогоним чуждите животни? 

Всеки градинар, та дори и онези от панелките се сблъскват с натрапчивото преминаване на съседските или кварталните котки през дворовете и зелените площи. По трасето може да бъде осеяно със скрити мини, което пък не е особено приятно, ако точно там отглеждате растения за консумация.

В интерес на истината котките са териториални животни. Мъжките особено водят люти битки помежду си. Та, един вариант е да си осиновите котарак и той да разчисти територията си. Кучето може да свърши същата работа.

Ако това не е решение, опитайте да мулчирате, Котките не ходят по неприятни за тях повърхности и не си вършат работата в такива. Може да използвате най-разнообразни мулчове – шишарки, камъчета, фолио, треви и т.н.

Читателка пита: 

Съседка от съседния вход храни всички улични котки пред нашия. Срещала съм агнешки главички и всякакви други разложени гадости, а най-ужасно е, че маркират входната врата и в жегите мирише ужасно. Нямам нищо против котките, но и съседката не разбира от дума, когато я молим да ги храни другаде. Как да ги прогоним?

Ние отговаряме: Щом храната е там, прогонването ще бъде трудно. Вариантите са да я местите на друго място, да завъртите куче, да пръскате котките с вода, защото я мразят, да разхвърляте репеленти или атрактанти, но далеч от входа ви. Може също така да се свържете с някоя ветеринарна служба, която да ги прибере и кастрира. Ако обаче съседката не прекрати дейността си, котки винаги ще има. Успех.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Събота, 30 юли Плуване 4,30 ч, Йосиф Миладинов, 100 м бътерфлай, финал  Бокс 11,30 ч, Даниел Асенов - Габриел Ескобар (Исп), кат. до 52
Комитетът за световното наследство на ЮНЕСКО добави във вторник 13 културни обекта от Азия, Африка, Арабския регион, Латинска Америка и Европа към списъка на световното наследство, съобщи "Радио Китай". Сред тях са древният град Долавира в Индия, който е един от най-добре опазените селища от периода 3000 – 1500 пр.Хр
Новак Джокович се размина с мечтата си за "Златен шлем" в тениса. Водачът в ранглистата водеше със сет и пробив срещу Александър Зверев (Гер), но позволи на съперника си да направи серия от 8 поредни гейма и загуби 6:1, 3:6, 1:6 на олимпийския турнир в Токио. Зверев е първият германски финалист на олимпиада след Томи Хаас през 2000 г

Градина 24 / Цветя