Напишете дума/думи за търсене

Каква е причината за смолотечението

Това пита Венета Желева, която го наблюдава по няколко дръвчета в градината си

Смолотечението се среща основно при костилковите овощни видове – череша, вишна, кайсия, слива и праскова. Най-често причината се дължи на нападение от различни болести, които са проникнали в растителния организъм след наранявания.

При черешата и кайсията появата на смолотечение може да е свързано и с измръзването на камбиалната тъкан и образуването на т. нар. мразобойни петна по ствола и долните части на скелетните клони.
Решението е да се варосат стъблата и основата на скелетните клони, както и обвиването им с амбалажна хартия до голяма степен може да предотврати измръзването.

Бактерии
Смолотечение може да се предизвика от бактериален пригор. Вследствие се получават хлътнали или подпухнали язви, с тъмен цвят и интензивно смолотечение по стъблата и клоните. Борбата срещу тази болест се води чрез изрязване и унищожаване на нападнатите части при зимната резитба и замазване на раните с блажна боя или 10% разтвор от меден сулфат. Дръвчетата се пръскат с бордолезов разтвор 1%-ов разтвор през есента по време на листопада и рано напролет преди разпукване на пъпките.

Ранно кафяво гниене
Тази опасна болест също може да причини смолоточение. Рано напролет заразата опожарява цветовете и след това преминава върху клонките, които изсъхват заедно с листата върху тях. Инфекцията достига и до по-дебелите скелетни разклонения, които изсъхват или се покриват с язви и раковини, придружени от интензивно смолотечение.
Борбата се води чрез изрязване до здраво на всички изсъхнали клонки, събиране и унищожаване на мумифицираните плодове, неколкократни пръскания на дръвчетата.

Смолотечение се наблюдава по клоните и стволовете на дръвчетата. Най-често се среща при костилковите видове.
Смолотечение се наблюдава по клоните и стволовете на дръвчетата. Най-често се среща при костилковите видове.
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Комитетът за световното наследство на ЮНЕСКО добави във вторник 13 културни обекта от Азия, Африка, Арабския регион, Латинска Америка и Европа към списъка на световното наследство, съобщи "Радио Китай". Сред тях са древният град Долавира в Индия, който е един от най-добре опазените селища от периода 3000 – 1500 пр.Хр
Новак Джокович се размина с мечтата си за "Златен шлем" в тениса. Водачът в ранглистата водеше със сет и пробив срещу Александър Зверев (Гер), но позволи на съперника си да направи серия от 8 поредни гейма и загуби 6:1, 3:6, 1:6 на олимпийския турнир в Токио. Зверев е първият германски финалист на олимпиада след Томи Хаас през 2000 г
Преизчислението на пенсиите със среден осигурителен доход от 2018 г. ще остави над 915 хил. души без увеличение, или 44% от всички пенсионери. Това са 915 хиляди причини ние да предложим пенсиите да се актуализират с вдигане на тежестта на стажа на 1,35, заедно с повишаване на минималната и максималната пенсия

Градина 24 / Дръвчета