Напишете дума/думи за търсене

Кои са най-важните хранителни елементи за дръвчетата

Азот

Азотът е елементът, които оказва най-голямо влияние върху растежа и плододаването на овощните видове. Ако има недостиг в растителния организъм, растежът е много слаб, листата са дребни и светло оцветени, тъй като има недостиг на хлорофил, летораслите са тънки и къси, растежът на новия прираст се преустановява рано.

При добро азотно хранене се активизира растежът на дърветата. Листата са по-големи, като така се увеличава листната повърхност. Чрез нея се повишава фотосинтезиращата активност на дърветата, която пък оказва влияние на растежа на растителните органи, както и на образуването на плодове. При ябълката се намалява алтернативното плододаване.

Важно! Без достатъчно азот не може да се осигури богата плодова реколта.

Излишъкът на азот обаче също не е желателен, тъй като води до прекомерен растеж и забавяне на образуването на цветове при млади дървета, които още не дават плодове.

Костилковите овощни видове са по-взискателни към азотното торене. Науката казва, че изискванията им към азота са с около 50% по-големи, отколкото при семковите видове.

Фосфор

Елементът влиза в състава на важни органични съединения. Той осъществява транспорта на енергия, ето защо има основно значение за обмяната на веществата и всички биологични процеси в растенията. Също така оказва влияние върху фотосинтезата и дишането.

Излишъкът от фосфор обаче може да доведе до по-ниско съдържание на хлорофил в листата, което съответно да предизвика хлороза.

Внимание! Когато се увеличат азотните норми, за да се осигурят по-високи добиви, трябва да се знае, че автоматично се увеличава и нуждата на растенията от фосфор. По-високата запасеност на почвата с фосфор може да блокира някои микроелементи – желязо, мед, цинк, манган, което се отразява неблагоприятно върху дръвчетата.

Калий

Елементът влияе върху обмяната на веществата и регулирането на транспирацията. Той е незаменим за фотосинтезата и дишането. Калият оказва влияние върху студоустойчивостта на дърветата и качеството на плодовете. При нарастването си плодовете натрупват значителни количества калий. Затова ако елементът не е достатъчен, плодовете го извличат от листата, които започват да проявяват видими симптоми на калиев недостиг. Плодовете не достигат големината, характерна за сорта им. Те са безвкусни и недобре оцветени. Растежът на дървото също отслабва, летораслите остават тънки, а лисата дребни.

Опадването на листата през есента става от върха към основата на леторасъла, а не обратно, както е нормално.

Като цяло овощните дървета са доста взискателни към калия. По-чувствителни на недостиг на калий са прасковата и кайсията.

Калций

Елементът участва при оформяне на клетъчните стени, неутрализира органичните киселини, образувани при обмяната на веществата, влияе върху развитието на корена и т.н.

Недостигът на калций прави дърветата по-чувствителни към ниски температури. Освен това плодовете са безвкусни и са по-податливи на болести по време на съхранението им.

Знайте, че:

* Ако азотното торене се направи по-късно и с по-големи норми, това води до намаляването на съдържанието калций в плодовете, тъй като се засилва растежа на останалите растителни части.

* Излишъкът на калций в почвата затруднява усвояването на желязото и предизвиква хлороза при по-чувствителните овощни видове.

Магнезий

Елементът влиза в състава на хлорофила, играе важна роля при фотосинтезата, а също така в много ензимни процеси, в белтъчния синтез и т.н. Магнезият участва в усвояването и транспорта на фосфатите в растенията. Ако не е в достатъчно количество, това се отразява и на достъпа на фосфор.

При недостиг на магнезий се проявяват типични симптоми – пожълтели ивици между нерватурата на листата, некроза на най-долните листа на летораслите и опадването им.

Много чувствителна на недостиг на магнезий е ябълката.

Бор

Елементът подпомага образуването на плодни пъпки, кълняемостта на прашеца, завръзването, както и придвижването на въглехидратите.
Недостигът на бор се проявява чрез поява на корковидни образувания и деформация на плодовете, напукване на плодовото месо. Може да предизвика скъсяване на междувъзлията на летораслите.

Симптомите по вегетативните органи се проявяват най-напред по върховете на летораслите.

Костилковите овощни видове имат способност да натрупват излишък от бор в кората и плодовете, ето защо по-рядко се стига до прекаленото му съдържание в листата. Затова токсичността е изразена най-силно по кората и плодовете, където концентрацията на елемента е най-висока.

Желязо

Елементът е отговорен за дишането, образуването на хлорофил, обмяната на енергия и фотосинтезата.

При недостиг на желязо се стига до хлороза. Симптомите са добре познати – избледняване между нерватурата на листата, което започва от върха на летораслите. Липсата на елемента е ясно видима и по листата, които пожълтяват.

Дефицит на желязо се проявява често на варовити почви, където елементът се блокира от активния калций.

Манган

Елементът участва във важни процеси, необходими за нормалното развитие на растенията.

Мангановият недостиг при овошките се проявява по-рядко. Среща се на силно карбонатни почви. При липсата му се наблюдава характерна хлороза.

Мед

Елементът участва в ензимни процеси, както и в транслокацията на аминокиселините.

* При слаб недостиг се задържа растежът и се получават по-малко плодове.

* При силен – проявяват се видими симптоми на глад. Връхните листата стават хлоротични, завиват се, некротизират. Върховете на летораслите загиват. Може да се стигне и до загиване на дръвчето.

Цинк

Елементът е важен за ензимните реакции, влиза в състава на много ферменти.

Симптомите на недост на цинк са характерни и се изразяват в образуване на дребни листа, които са с хлоротични петна между нерватурата. Тъй като растежът е намален, междувъзлията са къси и листата образуват розетки.

Излишъкът на фосфор в почвата затруднява постъпването на цинк в растенията и води до цинков недостиг.

Прасковата реагира много бързо на недостиг на азот. Растежът на летораслите е слаб, формират се по-малко завръзи, тъй като повечето опадват. Получават се малко плодове.
Прасковата реагира много бързо на недостиг на азот. Растежът на летораслите е слаб, формират се по-малко завръзи, тъй като повечето опадват. Получават се малко плодове.
При недостиг на калций ябълката страда от горчиви ядки. Болестта се проявява по време на съхранението на плодовете.
При недостиг на калций ябълката страда от горчиви ядки. Болестта се проявява по време на съхранението на плодовете.
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Първият сняг по високите върхове да дойде още тази седмица, прогнозира синоптикът проф. Георги Рачев. Ще го донесе студеният фронт, който минава през страната в момента. Въпреки предстоящите по-студени дни до петък обаче, уикендът се очертава топъл и всеки, който е замислилда го прекара навън, ще може да го направи, каза още той пред Би Ти Ви
Петков & Василев нямат нищо общо нито с Макрон, нито с Блеър. Но и промяната, и статуквото у нас са провалени, затова не бива да сме придирчиви към проекта Още акценти: Популисти са - не говорят по-зле от Борисов или от Слави Трифонов Взимането на партии на концесия е много притеснително Превръщаме се в политическо блато
Вижте първите страници на "24 часа" от 21 септември през годините до днес. Заглавията са интересни - спомнете си през какво преминаваше България. И сюжети, които обясняват защо сме там, където

Градина 24 / Дръвчета