Напишете дума/думи за търсене

Срещу обикновена мана третирайте до края на юли

Симптоми на обикновена мана (кафяво гниене) по зърна на грозд

Обикновената мана по лозата продължава да се развива до средата на юли, което се благоприятства от наличието на валежи или обилни роси и кратко захлаждане.
Тогава се проявява формата кафяво гниене на маната, за която е характерно, че напада само младите оформени, но още зелени зърна.

Какво се наблюдава при кафяво гниене? Зърната изненадващо започват да завяхват, после покафеняват и се мумифицират.
Когато гроздето е вече прошарено и започнало да омеква, тогава то не се напада. Със застаряване на тъканите болестта се ограничава.

В зависимост от метеорологичните условия и района, последното пръскане срещу маната трябва да се проведе от средата на юли до края на месеца с медсъдържащи средства. Може да се използва и бордолезов разтвор – 1%. Много лозари го предпочитат за последното пръскане, защото той има добра прилепимост и трудно се измива от валежите. Може да бъде заменен от Фунгуран ОН 50 ВП- 1,5% или Шампион 50 ВП и др.
С работния разтвор трябва добре да се покрият листата, които се намират по върховете на летораслите, за да се опазят лозята от последните атаки на болестта.

 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Съединените щати може да станат държава от третия свят в обозримо бъдеще поради миграционната криза. Това мнение изрази бившият президент на САЩ Доналд Тръмп, цитиран от ТАСС. „Съединените щати скоро ще се считат за държава от третия свят. Нищо подобно на това, което се случва на нашата граница, никога досега не се е случвало
Първият сняг по високите върхове да дойде още тази седмица, прогнозира синоптикът проф. Георги Рачев. Ще го донесе студеният фронт, който минава през страната в момента. Въпреки предстоящите по-студени дни до петък обаче, уикендът се очертава топъл и всеки, който е замислил да го прекара навън, ще може да го направи
Петков & Василев нямат нищо общо нито с Макрон, нито с Блеър. Но и промяната, и статуквото у нас са провалени, затова не бива да сме придирчиви към проекта Още акценти: Популисти са - не говорят по-зле от Борисов или от Слави Трифонов Взимането на партии на концесия е много притеснително Превръщаме се в политическо блато

Градина 24 / Дръвчета