Напишете дума/думи за търсене

Зоната за барбекю в двора

Месото, рибата или зеленчуците, приготвени на въглен или открит огън, без добавяне на мазнина, са много по-вкусни. И дори ако диетолозите говорят за опасностите от канцерогени в кората, която се образува от топлината на естествения огън, ароматът на такава храна надхвърля подобни аргументи. Но, както всяко огнище, барбекюто има своите особености на използване.

Видове и характиристики

За отбелязване е, че производителите и продавачите не правят съществена разлика между барбекюто и грила. Освен това повечето модели, които имат различни размери и дизайн, осигуряват широк набор от функции за готвене на ястия, като се използва не само решетка за подреждане на продуктите, но и шишчета и тигани.

Условията на барбекюто и скарата са еднакви - стабилна топлина, чиято интензивност зависи от естеството на храната, която се преработва. Начинът, по който се създава тази топлина, зависи от естеството на горивото. И ако не разглеждаме електрически модели, тогава има следното разделение на видовете барбекю:

На дърва 

Огнището е с класическо по вид гориво, при условие че готвенето става на решетка. При известна липса на кислород дървата за огрев изгарят, преди да изгорят с кратък пламък.

На пелети 

Принципът на действие практически не се различава от предишната версия, но вместо дърва за огрев в огнището се слагат дървесни пелети.

Дървени въглища 

Горивото се получава в резултат на пиролиза на дървесината (изгаряне с липса на кислород). Това оставя продукт с високо съдържание на въглерод и почти без вода. По време на пиролизата преди всичко се изгарят и леки ефирни вещества, които дават дълъг пламък.

На газ 

Повечето от тези модели работят на втечнен нефтен газ (пропан, бутан). В зависимост от версията могат да се използват както многократни, така и еднократни бутилки. Но има вградени модели барбекю, които могат да бъдат свързани към линия за природен газ (метан).

Разликите  

Основната разлика между барбекюто и грила е видът мангал. В първия случай е отворен, а във втория е затворен с капак. А барбекюто и скарата се различават по начина, по който са разположени продуктите и по формата на мангала. За барбекюто това е решетка и полукълбо,а за барбекюто - шиш (шиш) и правоъгълна кутия. Ясно е, че разликите във формата не са най-важното. Ето защо ги произвеждат под всякаква форма: полукълбо, цилиндър, правоъгълна кутия.
А повечето модели са снабдени с капак, който превръща барбекюто в скара. Най-модерните имат стойки за шишчета.

Според метода за поставяне

на барбекюто могат да се разграничат следните модели: вградени, свободно стоящи, преносими (компактни). Това, както и вида на горивото, се отразява на изискванията за мястото на инсталиране и като цяло за зоната за барбекю.

Важно е да знаете! 

Преди да създадете зона за барбекю знайте, че то е открито огнище. Дори фактът, че готвенето се извършва на „къс“ пламък, не изключва точното изпълнение на препоръките на производителя за спазване на мерките за безопасност. И те могат да се различават за всеки модел.
Следователно, всяка зона за барбекю трябва да бъде проектирана за определен модел.
Или обратното, проучете възможностите на мястото, което е в зоната за барбекю, и изберете модел за него. Дори образците с мрежово захранване имат доста строг набор от изисквания за безопасна работа.

Опции за поставяне 

Барбекюто трябва да е на открито. Но за да се направи зоната "целогодишна", в непосредствена близост или над нея трябва да има покрив, който да предпазва зоната за отдих не само от валежи, но и от слънцето. Как това може да стане на практика?

* Направете равна площ от незапалими материали до беседката или покритата тераса за инсталиране на преносимо или мобилно барбекю.

* Отделете зона за барбекю на открито на терасата. Терасата може да бъде частично покрита, а за отворената е възможно да се осигури възможност за инсталиране на тента или чадър над трапезарията.

* Използвайте кована (или заварена) скара за дърва / въглища с функция за барбекю, която има собствен козирка в дизайна. Такива модели се продават стандартно, но могат да бъдат направени по поръчка. Някои от фабричните мостри дори имат чифт колела, които ви позволяват да преместите барбекюто в помощен блок или навес.

* Изградете градинска камина в близост до беседката или терасата. Оформена е като традиционна тухлена или каменна печка с достатъчно голяма камина, за да побере решетка за барбекю. А за готвене на открито можете да направите козирка над работната зона.

* Изградете беседка или покрита тераса със собствен кухненски бокс, в който да предвидите възможността за поставяне на барбекю. Може да е с всякакъв дизайн - вграден, свободно стоящ или мобилен. Важно е зоната за барбекю да се проветрява и разстоянията до лесно запалими материали да са в съответствие с изискванията на производителя, материалите на навеса над барбекюто са незапалими.

А огнищата на дърва трябва да имат затворена камина с комин, като печка или градинска камина. Като алтернатива можете да оборудвате същата зона под навеса на разширение до къщата.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Американската адвокатска кантора “Morgan Lewis&Bockius, LLP” разпространи официално изявление, че коментари като този на лобиста Маршал Харис, извън правителството на САЩ по темата, не са достоверни Американската юридическа кантора “Morgan Lewis & Bockius, LLP”, представлява бившия депутат Делян Пеевски и свързани с него търговски дружества
Ковид-19 е отнел живота от 2020 г. досега на повече американци от испанския грип през 1918-1919 г., според данните на американския университет "Джонс Хопкинс", предадоха световните агенции. Над 675 700 души заразни с новия коронавирус са починали в САЩ. Според историците на Центровете за контрол и превенция на заболяванията испанският грип е отнел
Съединените щати може да станат държава от третия свят в обозримо бъдеще поради миграционната криза. Това мнение изрази бившият президент на САЩ Доналд Тръмп, цитиран от ТАСС. „Съединените щати скоро ще се считат за държава от третия свят. Нищо подобно на това, което се случва на нашата граница, никога досега не се е случвало

Градина 24 / Дизайн