Напишете дума/думи за търсене

Родопски хитрини

Купите със сено се редят така, че то да не плесенясва цяла зима

Със своите труднодостъпни кътчета планинските местности винаги са били пазители – при войни, нашествия и болести през далечните векове, но и на традиции, знания и умения до днес, с които коренното население е оцелявало и ще продължава да предава опит на новите поколения.

Неведнъж сме ви представяли хитрини от двора в родопски села и ще продължаваме да издирваме и споделяме с вас още и още такива.

Какво се крие под бъза? 

Отговорът е вода. В старо време, разказват ни жители на с. Припек, общ. Джебел, там, където е расло растението, там са копаели за кладенец. И до днес тези вековни съоръжения се използват ежедневно, въпреки изградената водоснабдителна мрежа, защото нерядко лятно време в селата има воден режим. Такъв има и в момента във високото село Припек.

Мокър парцал върху разсад 

Какво е това, питаме местните, гледайки постлан мокър парцал в двора. А те ни отговарят: отдолу е разсад за зимно зеле, което ще го даваме на животните. По-късно, когато порасне и се освободи място в двора от сегашното зеле, ще го разсадим и второто зеле ще расте и през зимата. Няма да му стане нищо.

Разсадът е под мокър парцал, за да му държи влага.

Стари сортове 

В дворовете в с. Пелевун, Ивайловград, се отглежда интересният, почти забравен стар сорт краставици „Крокодилки“.
В дворовете в с. Пелевун, Ивайловград, се отглежда интересният, почти забравен стар сорт краставици „Крокодилки“.
В градината на сем. Матеви откриваме и всякакви други зеленчукови култури, включително кейл, които вместо с химически препарати, тя храни със специални микроорганизми.
В градината на сем. Матеви откриваме и всякакви други зеленчукови култури, включително кейл, които вместо с химически препарати, тя храни със специални микроорганизми.

Такива можем да открием в дворовете в отдалечени български села. Такива са краставиците „крокодилки“, които открихме в двора на

Теменужка Матева от ивайловградското село Плевун в Източни Родопи. За Матева писахме неотдавна, когато ви разказахме как тя прави трахана.

Сортът „Крокодилки“ е почти забравен, казва тя.

Дървен калъп за твърдо сирене 

Теменужка Матева е майсторка и на домашно приготвено сирене. Жълто е, обяснява ни тя, защото маслото е в него. Тя не го бие. Въпреки това сиренето не е меко. Става и за един ден благодарение на показания дървен калъп, изработка на Илия Трайков. Сиренето е престояло в него и в тензух, без да се ползва камък за тежест. Дървеният материал поема влагата, а капачето на калъпа, което е в точен размер, постепенно притиска сиренето надолу. По този начин няма остатъчна суроватка и то става твърдо.

ФОТООКО: 

Интересен „Аграген“ дизайн на полюлей в кооператив в Португалия
Интересен „Аграген“ дизайн на полюлей в кооператив в Португалия

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Той беше обявен за нередовен Гласуването се проведе в събота и неделя, защото първия ден се включиха едва 30% от всички 2202-ма с право на вот Съдиите бойкотираха избора на двама членове в Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС). Към 18 часа в неделя, когато приключи изборния ден, eдва 580 се бяха включили в гласуването, което е 26
Приближавайки последното си състезание като отбор, олимпийските шампионки от ансамбъла получиха невероятната оценка 51,600 на пет топки в Испания. Общо 8 златни медала за България в Марбея и Румъния Първите в историята олимпийски шампионки за България в художествената гимнастика - диамантите от ансамбъла, продължават да надграждат и изумяват
Две първи дами бяха сред запалените меломани на премиерата на балета “Сънят на Пилат” в събота вечерта - Десислава Радева, но без съпруга си Румен Радев, и Антонина Стоянова, която придружаваше мъжа си Петър Стоянов. Заедно с най-големите естрадни звезди като Васил Найденов, Кристина Димитрова, Васил Петров

Градина 24 / Зеленчуци