Напишете дума/думи за търсене

Шареният гроздов молец не си е отишъл

Гъсениците на шарения гроздов молец са опасни, изяждат вътрешността на зърната

Лозарите трябва да знаят, че през месец август продължава своята вредна дейност и шареният гроздов молец.

Сега е времето на появата на гъсениците от третото му поколение. Те се хранят със зреещите и узрели гроздови зърна и умеят сръчно да унищожават месестата им част, без да засягат семките.

Една гъсеница обикновено поврежда от 4 до 8-9 гроздови зърна. Видите ли гъсениците, да сте наясно, че е задължително лозите да се напръскат.

В противен случай рискувате да допуснете какавидите от третото поколение на молеца да останат да зимуват под кората на стъблата и главините на растението, или в основата на чеповете.

Пръскането срещу гъсениците от третото поколение на шарения гроздов молец се налага, когато плътността им надвишава икономическия праг на вредност. Той е 6-8 гъсеници на 100 грозда за десертните сортове и 10-12 гъсеници на 100 грозда за винените сортове.

При установена висока плътност на неприятеля се препоръчва да се напръска два пъти - през 10-12 дни. Това мероприятие обикновено съвпада с началото на второто и на третото десетдневие на август.
Трябва да се използват инсектициди с подходящ карантинен срок, който да съобразите с узряването и обирането на гроздето.

Такива са Авант 150 ЕК – 0,025%, Децис 2,5 ЕК – 0,3%, Карате Зеон – 0,02%, Сумицидин 5 ЕК – 0,025% (14 дни), Кораген 20 СК – 0,02%, Циперфор 100 ЕК – 0,04%, Плинто ЕК – 0,04%, и др.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Фенът на "Нюкасъл", който получи инфаркт на мача с "Тотнъм" и заради когото бе прекъснат двубоя е жив, стабилен и говори в болницата, съобщиха от клуба. Индицентът стана през първото полувреме. Звездите на гостите Серж Регулион и Ерик Дайър реагираха мигновено. Регулион отиде при съдията Андре Милнър
Kрум Зарков отрече да се е срещал с бившите министри, след като основали собствен политически проект Да, разговаряме с Кирил Петков, заяви пред “24 часа” кандидатката за депутат от “Има такъв народ” Мика Зайкова, след като преди дни бившият служебен икономически министър внесе голям смут в партийните централи на БСП и “Има такъв народ” с
Най-малко един човек е бил убит, а няколко други бяха ранени при стрелба в Гремблингския държавен университет в Луизиана. Това съобщи CNN, позовавайки се на представител на университета. Инцидентът е станал рано сутринта по време на среща на бивши възпитаници на университета, когато са проехтели няколко изстрела

Градина 24 / Дръвчета