Напишете дума/думи за търсене

Билкови градини

Идеи за интересни композиции

Композициите от ароматни растения, съчетаващи полза и красота, могат да трансформират градината, независимо от размера на заеманата площ, било то в саксия или в уютен ъгъл на двора.
Можете да се насладите на красотата на пикантните билки и да вдишате лечебните им аромати във всяка градина.

Класическата версия 

Градината с подправки може да бъде фрагмент или център на декоративна зеленчукова градина, или независим елемент от пейзажа, превръщайки се например в основата на цветна градина на входа.
В същото време това е добра възможност да създадете композиция на територия, проектирана в различен стил.
Класическата композиция на ароматна градина (декоративна градина) предполага геометрично оформление

В традициите на монашеските и английските билкари разпределената площ е разделена на сектори, които са пресечени от калдъръмени пътеки. Растенията се засаждат в получените квадратчета, ромбове, триъгълници. В центъра можете да направите малка цветна леха.

Характерните елементи на класическия стил са подрязани оградки и повторения на растенията. Границата може да бъде направена от исоп, рута, Berberis thunbergii сорт Kobold. За централен акцент, повторения и фиксиране на ъглите е по-добре да изберете геометрични и стандартни форми, например сферични форми на пелин, орлови нокти, туя западна Daniisa, стандартни форми на цариградско грозде или червено френско грозде. Доста бързо ще се образува и стъбло от кучешка роза (R. canina), като премахвате излишните издънки и завързвате основната.

Интересна е и композиция от ароматна градина и настилка. Растенията се засаждат в модули, т.е. квадрати, които са разположени в настилката. Те могат да имат асиметрично разположение. За такъв състав, по-добре е да изберете сухоустойчиви растения: пелин, мащерка, карамфил, власатка, коча билка, ирис и др.

Средиземноморски полъх 

Този ландшафтен проблем може да бъде решен чрез избор на растения, според характерна цветова схема. Струва си да засадите сребристите възглавници от пелин Steller, пелина на Schmidt - Nana, и Chiseta в комбинация със синьо-виолетовите свещи на котешка трева, градински чай, сивокоса Вероника и теснолистна лавандула.

За да се пресъздаде средиземноморската атмосфера, растенията се подбират в характерна цветова гама.

Средиземноморската композиция може да обрамчи малко езерце с фонтан, а настилката ще бъде допълнена със сини или теракотени саксии.

Ароматна пътека 

По-скромен вариант за участието на билки може да бъде ароматна пътека в пешеходната част на градината. Тук растенията са засадени в процепите на настилката от естествен камък.
Предпочитание трябва да се даде на нискорастящи, възглавничковидни и пълзящи видове-преди всичко на многобройни сортове мащерка, пелин, билков карамфил, алисум, ацена . Тези билки издържат на частично утъпкване, а ароматът, който излъчват, подобрява настроението.

Островна цветна леха 

В пейзажната градина растенията се поставят на цветни лехи-острови, между които се извиват пътеки от натрошен камък или чакъл.
Растенията са засадени на нивото на земята или в повдигнати лехи, обрамчени от плоска каменна оградка.
Свободното пейзажно засаждане на растенията им позволява да бъдат групирани в големи блокове и е подходящо за големи пространства.
Комбинирането на зеленчукови, лечебни и декоративни видове, големи треви и многогодишни растения, декоративни зеленчуци и ягодоплодни храсти и иглолистни дървета (например сортове хвойна) обогатява композицията.

Преносими контейнери 

Ако няма достатъчно място, направете ароматна контейнерна градина . Растенията се засаждат в големи градински саксии.

Ароматната градина в контейнер има няколко предимства. Първо, тя ви позволява да засаждате топлолюбиви култури: розмарин, риган, сортове лавандула. Те могат да бъдат съхранени в стая през зимата.

Градинката в контейнери е мобилна - променяте картината на градината - поставяте я близо до пейка, веранда или зона за отдих. Богатият избор от саксии дава възможност да се играе с тяхната височина и цвят, като се избират аксесоари в съответствие със стила на къщата или градинската зона.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Американката Микаела Шифрин изравни рекорда на Ингемар Стенмарк за най-много победи в една дисциплина в световната купа по ски. Тя спечели слалома в родния си курорт Килингтън за пети път, като така вече има 46 в тази дисциплина. Стенмарк имаше 46 в гигантския слалом. Шифрин вече има и 71 победи в кариетата си
Кубрат Пулев постъпи като Гай Юлий Цезар. Качи се на нестандартния триъгълен ринг, видя за какво става въпрос и победи. Не само победи, но направо унищожи напомпания с излишно самочувствие съперник. Само за 115 секунди в рамките на първия рунд двукратният претендент за световната титла по бокс в тежка категория спечели с технически нокаут мача си
135 политики са успели да договорят лидерите на "Продължаваме промяната" с евентуалните си коалиционни партньори БСП, ДБ и ИТН на продължилите 6 дни преговори по работни групи. Вижте за какво се разбраха партиите, които трябва да съставят новото

Градина 24 / Билки