Напишете дума/думи за търсене

Модерна градина или екологичен рай?

В последно време става все по-актуално да се говори за екология и опазване на околната среда. Чудели ли сте се как можете да допринесете за това?

Оказва се, че дори с градинарството на малки площи, в двора или междублоковото пространство, ние променяме драстично не само изгледа, но и обитателите на средата. 

Да започнем от тук, садим туи, чуждестранни храсти и цветя. Те естествено са красиви, но заедно с тях границата преминават насекоми и болести, с които не сме се сблъсквали. Една такава сравнително нова неприятелка е цикадата меткалфа. Тя не подбира много с какво се храни, което от своя страна затруднява подбора на препарати за растителна защита, а и самата борба с нея.

Нека споменем и опасните цветове на една американска красавица, в която се заклещват хоботчетата на пеперудата гълабова опашка. А примери има още много.

Какво се случва, когато заменим родните растения с чуждестранни ли? Ами, първо се променя микро света - почвата и нейните обитатели, по веригата следват насекомите. Ще си кажете "добре, повечето насекоми са неприятели на градинаря", но реално не е така. Първо изчезват полезните насекоми, после се намножават неприятелите. Третираме растенията си, убиваме гадинките, а в резултат обричаме на смърт пернатите влечугите и земноводните, които се хранят с тях. 

Веригата се нарича така, защото всяка брънка от нея е взаимосвързана със следващата. И тук идва един доста наболял въпрос - кога за последно видяхте ято врабчета?

За да променим ситуацията и събитията е достатъчно да оставяме диви площи в полята, градските и крайградските зони, да отглеждаме полезни растения не само за нас. Помислете над това... 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Първият сняг по високите върхове да дойде още тази седмица, прогнозира синоптикът проф. Георги Рачев. Ще го донесе студеният фронт, който минава през страната в момента. Въпреки предстоящите по-студени дни до петък обаче, уикендът се очертава топъл и всеки, който е замислил да го прекара навън, ще може да го направи
Петков & Василев нямат нищо общо нито с Макрон, нито с Блеър. Но и промяната, и статуквото у нас са провалени, затова не бива да сме придирчиви към проекта Още акценти: Популисти са - не говорят по-зле от Борисов или от Слави Трифонов Взимането на партии на концесия е много притеснително Превръщаме се в политическо блато
Вижте първите страници на "24 часа" от 21 септември през годините до днес. Заглавията са интересни - спомнете си през какво преминаваше България. И сюжети, които обясняват защо сме там, където

Градина 24 / Дизайн