Напишете дума/думи за търсене

Ентоскейпинг? Що е то?

Сега ще ви разкажем за едно ново движение, което поражда огромно поле за научни разработки и проучвания. То се нарича ентоскейпикинг, а в самата му същност се корени науката за насекомите и това как да създаваме и поддържаме пространства подходящи за тях.

На първо място, както стана ясно и от предишни наши статии е важно да изясним, че насекомите не са само добри или само лоши. А примери има много - пчелите, пеперудите, паразитните оси, хищните акари, златоочиците и т.н. и т.н. са все приятели на градинарите.

Ето какво казват учените:

Градинарството не е свързано само с растенията. То е една цяла екосистема, която се поддържа от тях, която се основава на тях. Но наред с всички химични третирания и изкуствено създадени площи огромна част от полезните насекоми страдат, популациите им намаляват и дори изчезват.

Всички харесваме перфектни зелени морави, нали? Е, едно такова пространство е хранителна пустиня за насекомите по ред причини. Същото важи за изпипаните ландшафти и озеленяването на градини с чуждоземни растения. Пак опираме до чуждите видове, да.

Стигаме и до предизвикателството, което отправят ентомолозите - направете градината си подходяща среда за насекомите. Как да стане това? Ами позволете на природата да си свърши сама работата. Тя най-добре знае как да върне равновесието дори и в най-мъничката екосистема. Можете да помогнете с подходящи места за гнездене, източници на вода, смяна на лед крушките с бяла светлина с такива с мека и още много други все малки промени. Малки, но с огромно значение. Вече знаете защо.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Петков & Василев нямат нищо общо нито с Макрон, нито с Блеър. Но и промяната, и статуквото у нас са провалени, затова не бива да сме придирчиви към проекта Още акценти: Популисти са - не говорят по-зле от Борисов или от Слави Трифонов Взимането на партии на концесия е много притеснително Превръщаме се в политическо блато
Вижте първите страници на "24 часа" от 21 септември през годините до днес. Заглавията са интересни - спомнете си през какво преминаваше България. И сюжети, които обясняват защо сме там, където
До началото на 90-те години Чък Норис вече има изградена кариера, но един сериал го превръща в огромната сензация за поколения зрители. Той играе главния герой в “Уокър: тексаският рейнджър” повече от осем години и толкова се слива с персонажа си, че ще е много трудно човек да си представи някой друг в тази роля

Градина 24 / Дизайн