Напишете дума/думи за търсене

1 на 5 човека е магнит за комарите. Защо?

Убеждението, че някои хора имат сладка кръв и затова комарите ги правят на решето вече е потвърдено научно. В интерес на истината, един на всеки пет човека е именно в такова положение. 

По света има над 3000 вида комари, но съвсем малка част от тях имат нужда от кръв. В същото време тези насекоми носят титлата "най-смъртоносен", защото именно на тях се дължат повече загубени човешки животи, отколкото на ухапвания от змии, паяци и други къде къде по-опасни или пораждащи страх твари.

И все пак, от комарите нямаме фобия.

Изборът на комарите да хапят конкретен човек, а този до него не се корени в генетиката ни, но има начин да предотвратим това. 

Летящите кръвопийци са привлечени от потта и въглерода, който отделяме. Спортуващи, работещи или просто предразположени към потене хора са много по-примамливи жертви, отколкото останалите.

Едно проучване доказва, че комарите са привлечени от тъмните цветове, особено по здрач. Затова съветват, когато сте на открито, носете светли дрехи от леки и свободни материи.

Ако пиете алкохол в гореща лятна вечер, гадинките ви нападат повече. И това е доказано, като основната причина е, че алкохолът, дори бирата, повишават телесната температура, а от там засилват потенето. 

Храни, богати на захари и елементът калий са поредният магнит за комарите. Сега ще попитате какво и дали някоя храна действа в противоположна посока. И отговорът е да, чесънът. Но струва ли си да прогоним и хората около нас заедно с насекомите?

Парфюмите, изобщо козметиката, особено с флорални нотки също ги привличат. Чистата кожа е много по-малко примамлива по ред причини.

Доказано е също, че бременните жени и по-пълните хора, заради повишената си телесна температура и отделяне на въглерод, ги хапят двойно повече комари, отколкото другите.

Как да избегнем ухапванията вече е ясно, но изясняването на някои от причините хвърля светлина върху грешките, които допускаме. Специалисти са открили, че маслото от мента е един от най-добрите репеленти.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Петков & Василев нямат нищо общо нито с Макрон, нито с Блеър. Но и промяната, и статуквото у нас са провалени, затова не бива да сме придирчиви към проекта Още акценти: Популисти са - не говорят по-зле от Борисов или от Слави Трифонов Взимането на партии на концесия е много притеснително Превръщаме се в политическо блато
Вижте първите страници на "24 часа" от 21 септември през годините до днес. Заглавията са интересни - спомнете си през какво преминаваше България. И сюжети, които обясняват защо сме там, където
До началото на 90-те години Чък Норис вече има изградена кариера, но един сериал го превръща в огромната сензация за поколения зрители. Той играе главния герой в “Уокър: тексаският рейнджър” повече от осем години и толкова се слива с персонажа си, че ще е много трудно човек да си представи някой друг в тази роля

Градина 24 / Билки