Напишете дума/думи за търсене

Защо жълтеят листата на гарденията?

Гарденията е чудесно растение с уникален аромат, но често цветарите не могат да се справят с нейните капризи. Нападение от акари, памукови въшки и други неприятели, отсъствие на цъфтеж, пожълтяване и опадане на листата са оплаквания, които могат да бъдат избегнати сравнително лесно.

Основните изисквания на ароматната красавица са кисела почва, отличен дренаж, достъпна храна и адекватна влажност на субстрата. Какво обаче означават те с точност, е въпрос на индивидуалното усещане на градинарите и разумно напасване с растението.

Пожълтяването обикновено е сигнал за тревога.

Напролет, когато активният растеж се оптимизира е напълно нормално някое и друго старо листо да пожълтее и падне. Те вече не работят на пълни обороти, а отмирането им освобождава място за млади и функционални. Този процес не е притеснителен, стига да е в нормални граници.

Във всички останали сезони пожълтяването не е нормално и трябва да се търсят причините за него. Най-лесно това става по метода на изключването.

Хлороза (пожълтяване), причинена от дефицит на хранителни вещества е доста често срещано явление при растения отглеждани в контейнери. Всяка хлороза или липса на конкретен елемент се изразява по различен начин.

Хранителните елементи са пряко свързани с водния режим. В условия на засушаване или преовлажняване винаги се стига до разпадане на хлорофила, а от там и до пожълтяване.Почвената киселинност също е взаимосвързана с водата и храната. Тя може да бъде причина даден елемент да не се усвоява добре.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Кацаров в последния момент вдигнал неустойка и отказал 5-6 фирми да доставят Едва 168 800 бързи теста за изследване на учениците получи МОН през уикенда въпреки обещаните от здравния министър Стойчо Кацаров 1 млн. броя. Запасите в склада на МОН са 283 100 теста и количеството едва стига за децата до 4-и клас до 10 декември
- Колко трябва да учиш, за да станеш интелектуалец? - Трябва да имате три дипломи за висше образование. - Непременно ще ги имам. От кои университети е най-добре да са дипломите? - На вас ви стига и една. Не ме разбрахте правилно. Първата трябва да е на дядо ви, втората на баща ви, а третата - вашата
Проверката е почнала през юли, компанията 10 години работела на загуба у нас Изпълнителният директор на НАП Румен Спецов събира в Румъния данни за голяма руска петролна компания, която има бизнес и в България, и в северната ни съседка. Това става ясно от интервю на Спецов в румънския вестник “Либертатя”

Градина 24 / Цветя