Напишете дума/думи за търсене

Защо жълтеят листата на гарденията?

Гарденията е чудесно растение с уникален аромат, но често цветарите не могат да се справят с нейните капризи. Нападение от акари, памукови въшки и други неприятели, отсъствие на цъфтеж, пожълтяване и опадане на листата са оплаквания, които могат да бъдат избегнати сравнително лесно.

Основните изисквания на ароматната красавица са кисела почва, отличен дренаж, достъпна храна и адекватна влажност на субстрата. Какво обаче означават те с точност, е въпрос на индивидуалното усещане на градинарите и разумно напасване с растението.

Пожълтяването обикновено е сигнал за тревога.

Напролет, когато активният растеж се оптимизира е напълно нормално някое и друго старо листо да пожълтее и падне. Те вече не работят на пълни обороти, а отмирането им освобождава място за млади и функционални. Този процес не е притеснителен, стига да е в нормални граници.

Във всички останали сезони пожълтяването не е нормално и трябва да се търсят причините за него. Най-лесно това става по метода на изключването.

Хлороза (пожълтяване), причинена от дефицит на хранителни вещества е доста често срещано явление при растения отглеждани в контейнери. Всяка хлороза или липса на конкретен елемент се изразява по различен начин.

Хранителните елементи са пряко свързани с водния режим. В условия на засушаване или преовлажняване винаги се стига до разпадане на хлорофила, а от там и до пожълтяване.Почвената киселинност също е взаимосвързана с водата и храната. Тя може да бъде причина даден елемент да не се усвоява добре.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Петков & Василев нямат нищо общо нито с Макрон, нито с Блеър. Но и промяната, и статуквото у нас са провалени, затова не бива да сме придирчиви към проекта Още акценти: Популисти са - не говорят по-зле от Борисов или от Слави Трифонов Взимането на партии на концесия е много притеснително Превръщаме се в политическо блато
Вижте първите страници на "24 часа" от 21 септември през годините до днес. Заглавията са интересни - спомнете си през какво преминаваше България. И сюжети, които обясняват защо сме там, където
До началото на 90-те години Чък Норис вече има изградена кариера, но един сериал го превръща в огромната сензация за поколения зрители. Той играе главния герой в “Уокър: тексаският рейнджър” повече от осем години и толкова се слива с персонажа си, че ще е много трудно човек да си представи някой друг в тази роля

Градина 24 / Цветя