Напишете дума/думи за търсене

Нетрадиционни пролетни цветя

Хей, градинари, започна се! Тръпнете ли в очакване вече? Или още сърфирате из сайтовете, за да намерите най-добрите и нестандартни предложения? Доставките в повечето случаи ще започнат след 15-и септември, затова стиснете зъби още мъничко, но не отлагайте дълго да поръчате луковици на цветя с пролетен цъфтеж.

Да, знаем, че е малко рано да говорим за тях, но и ние нямаме търпение. Чудим се пазаруването, планирането, засаждането или крайният резултат са най-сладки. Вие как мислите?

Както и да е, важно е да припомним, че при засаждането на луковични цветя има правила. На първо място, спазвайте дълбочината и разстоянията на засаждане, старайте се да спазвате сроковете, а също и да подбирате растенията според ситуацията. Останалото са фантазии, мечти, работа и реализация.

Септември или октомври могат да бъдат обявени за месец на луковиците, но дотогава ще са минали сроковете за засаждане на фритиларията например. Та, подсещаме ви, че тази красавица се сади първа, а вие си правете сметка кога, къде, какво и как да сътворите. Успех!

Кокичета и нови мъничета 

Нито една българска градина не е завършена, ако рано напролет в нея не цъфти кокиче. Предвестникът се открива трудно в търговската мрежа поради много причини. Основната – луковиците изсъхват бързо и влошават качествата си. В този ред, ако намерите посадъчен материал, не се мотайте много със засаждането.

От известно време насам селекционерите работят усилено, за да създадат нови форми на сантименталното цвете. Вече са достъпни варианти с кичести цветчета, с леко розовеещи камбанки, с различна височина на растенията. И все пак обикновеното си остава задължително.

Не пропускайте да проверите характеристиките и на блатното кокиче.

Холандски варианти и предложения 

Всички знаем, че меката на луковичните цветя (и не само), а и търговията с тях е Холандия, вече Нидерландия. Всъщност тази история е много интересна и сме я разказвали нееднократно. Say it with flowers /Кажете го с цветя в превод от английски/ e цяла култура за този народ.

Та, едно мъниче носещо именно името на страната ще бъде чудесно допълнение в градината или на балкона. Именно Iris ? hollandica. Цветчетата са нежни, елегантни и, за съжаление, не много трайни, но пък неповторими със своите краски, петънца и шарки.

Миниатюрите изискват слънчево място и ранно засаждане. Като едни от първите цъфтящи растения напролет привличат много полезни насекоми и опрашители.

Ведрици за окото 

Споменахме фритиларията, но онази оранжева кралица с короната не е единствената представителка на този род. Всъщност, растенията с това латинско име са много на брой, ценни са, цената им е сравнително висока, а присъствието им в градината внася без съмнение разнообразие и екзотика.

Фаворитката ни, шахматната ведрица е изключително нежно цвете с осанка на кокиче, но с уникален цвят и изрисувана камбанка. Може да се намери в бяло и пурпурно.

Растенията се справят добре на сянка за разлика от много други. Изискват влажна, но добре дренирана почва и са характерни за горски местообитания. Цъфтежът започва в средата на пролетта, а най-внушителен е, когато са засадени в група.

Ах този лук! 


Да, видовете декоративен лук са ни любими и не можем да го скрием. От най-дребните представители до гладиаторите, императорите и „кристофи“ с огромните бледолилави звезди.

Засаждайки в градината си декоративен лук, спокойно можете да разтегнете сезона на цъфтящите луковични цветя до безкрай. Има лук за всеки вкус и, ако се разровите, ще откриете вашия.

Към тези прекрасни и разнообразни луковични цветя ще прибавим и орнитогалумите. Повече информация за тях ще ви предоставим в някой следващ брой.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Кризата, която се оформи през последните седмици на европейския енергиен пазар, не е включена изрично в дневния ред на неформалното заседание на министрите на енергетика на ЕС тази седмица. Въпреки това широко се очаква те да обсъдят мерките на страните членки срещу поскъпването на природния газ и електричеството на фона на опасенията
Много се зарадвах, когато чух и Христо Иванов и Мая Манолова. И двете формации искаха разговор. Това е една от целите ни. Тези хора припознават много от общите ни цели. Трябва да изясним принципите на бъдещата коалиция за управление. Не трябва преди изборите да се явяваме с обща листа, защото има хора и вдясно, и вляво
Американската адвокатска кантора “Morgan Lewis&Bockius, LLP” разпространи официално изявление, че коментари като този на лобиста Маршал Харис, извън правителството на САЩ по темата, не са достоверни Американската юридическа кантора “Morgan Lewis & Bockius, LLP”, представлява бившия депутат Делян Пеевски и свързани с него търговски дружества

Градина 24 / Цветя