Напишете дума/думи за търсене

С какво може да се зарази лозето през късното лято

Бяло гниене

* Бяло гниене по гроздето може да се прояви именно в късно лято. Заразяват се предимно гроздовете, бити от градушка или след интензивни дъждове. Заразените зърна придобиват синкав цвят и имат вид на сварени. По-късно те се спаружват, покафеняват и се покриват с белезникави брадавички. При влажно време зърната загниват, а при сухо - се мумифицират. Признаците на болестта се появяват късно през лятото и се засилват с приближаване на есента.

Повреди могат да се открият и по летораслите - дребни или по-едри елипсовидни, кафяви петна. Ако петната обхванат леторасъла пръстеновидно, сокодвижението се прекъсва и той се подува вретеновидно. Кората на нападнатите леторасли се напуква и се открива дървесината. Всички нападнати части на лозата са осеяни с многобройни тъмни брадавички – те са плодните тела на патогена.

При сортовете, които не се пръскат срещу мана, до 24 часа след градушка трябва да се прави самостоятелно пръскане с бордолезов разтвор – 2%. Изрязването на болните леторасли и отстраняване на болните гроздове ограничава щетите.

* Черно гниене също може да се появи. Симптомите по листата са кремаво оцветени петна, които по-късно стават червеникавокафяви, ограничени от тесни ивици тъмнокафява тъкан.

Повредите по дръжките на листата и на гроздовете са дребни, с тъмни вдлъбнатини, които по-късно почерняват. По младите леторасли се образуват черни язви. По нарастващите зърна отначало се появяват кафяви петна, които постепенно стават синьочерни. Те започват от дръжчицата, бързо нарастват и за няколко дни обхващат зърното. Обикновено то се мумифицира, но не пада веднага, а доста по-късно заедно с други чепки или зърна. По зърната се образуват плодните тела (пикнидии) на гъбния патоген.

Благоприятни условия за развитие на болестта са дъждовното време и високата температура (25–27 оС). Фунгицидите, използвани за борба срещу болестите мана и оидиум, са ефикасни и срещу черното гниене.

* Сиво гниене по зърната се наблюдава в периода на узряването - появяват се бледокафяви петна, на които кожицата се свлича лесно. Болестта бързо обхваща целия грозд и преминава върху съседния. Ако времето е влажно, нападнатите растителни части се покриват с обилно сиво спороношение, а при сухо време се мумифицират.

Паразитната гъба, причинител на сивото гниене, се развива върху мъртва органична материя, в това време отделя токсини и ферменти, които умъртвяват съседните здрави тъкани. Инфектирането се улеснява, ако зърната са повредени от гроздови молци, оидиум, градушка или физиологично напукване.

При увеличаване на захарното съдържание на гроздето в периода около узряването се увеличава чувствителността на лозите към патогена. Зашумените лози страдат по-често. Както и тези със сбити гроздове.

Най-благоприятните условия за развитие на сиво гниене са температура 25оС и относителна влажност на въздуха 90%. Сивото гниене може да се ограничи, ако се прави обезлистване около гроздовете при омекване (избистряне, прошарване) на зърната.

Черно гниене
Черно гниене
Сиво гниене
Сиво гниене
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Ковид-19 е отнел живота от 2020 г. досега на повече американци от испанския грип през 1918-1919 г., според данните на американския университет "Джонс Хопкинс", предадоха световните агенции. Над 675 700 души заразни с новия коронавирус са починали в САЩ. Според историците на Центровете за контрол и превенция на заболяванията испанският грип е отнел
Съединените щати може да станат държава от третия свят в обозримо бъдеще поради миграционната криза. Това мнение изрази бившият президент на САЩ Доналд Тръмп, цитиран от ТАСС. „Съединените щати скоро ще се считат за държава от третия свят. Нищо подобно на това, което се случва на нашата граница, никога досега не се е случвало
Първият сняг по високите върхове да дойде още тази седмица, прогнозира синоптикът проф. Георги Рачев. Ще го донесе студеният фронт, който минава през страната в момента. Въпреки предстоящите по-студени дни до петък обаче, уикендът се очертава топъл и всеки, който е замислил да го прекара навън, ще може да го направи

Градина 24 / Дръвчета