Напишете дума/думи за търсене

Как правилно да оберем гроздето

Как трябва да берем гроздето, за да го приберем възможно най-качествено, а ако е винено – да направим и по-хубаво домашно вино.
Има си правила за гроздобер, които винаги трябва да се спазват. Ще припомним на хоби фермерите какво трябва и какво не трябва да се прави.

Ако по-дълго стои гроздът на лозите ще натрупа повече сладост, но не би трябвало да изчакаме зърната да започнат да стават меки, нали обичаме да са сладки и хрупкави.

Ако се задават дори и кратки валежи, знайте, че всеки идващ дъжд влошава качеството на гроздето и намалява захарността му. Може и да напука зърната, а оттам влизат бързо зарази. Така много често се появява сивото гниене, което може да ни изненада, дори и чепките да са съхранени в избата.

Ако сте преценили, че гроздето е вече в беритбена зрелост, но времето се случи да е влажно, оберете в сухите часове десертните сортове, но веднага ги съхранете на проветриво и хладно място.

Гроздобер трябва да се прави в сухо време и след като се е вдигнала росата. Освен това е правилно гроздето да бъде обирано по сортове, а не безразборно и те да се смесват.

За вино

Винените средноранни сортове, които вече са натрупали достатъчно захарност, трябва да се обират навреме – обикновено това става към края на септември - началото на октомври.
Пълната зрялост на гроздето не всяка година настъпва по едно и също време. Степента на зрялост, при която е най-правилно да се прибират винените сортове, се нарича технологична зрелост.
Най-правилно и професионално е тази зрялост да се установява след като няколко дни подред се вземат проби за изследване на захарите и киселините.

Някои малки тайни

Физиологичната зрелост на гроздето може да се определи приблизително по следните признаци:

* Узрялото грозде придобива характерния за сорта цвят.

* Зърната наедряват, омекват леко и лесно се откъсват.

* При белите сортове ципата става прозрачна и лесно се обелва.

* При ядене се чувства сладост, а киселините са намалели.

* Дръжката на грозда се вдървесинява.

* Семената лесно се отделят от месото и придобиват по-светло или по-тъмнокафяв цвят.

* Захарното съдържание може да се определи и при полски условия, т.е. на полето, с битов захаромер.

* Брането на винените сортове грозде също се извършва при хубаво време, и след вдигане на росата.

* Ако е паднал дъжд, изчаква се 3-4 дни, за да се възстанови първоначалната захарност.

* В много топла есен гроздоберът се извършва през хладните часове на деня, а в студена - през най-топлите.

* Гроздето се сортира по сортове или по цвят и здравина.

* Загнилите и калните гроздове и падналите по земята зърна се събират отделно, а по-добре да не се използват.

* Набраното грозде не бива да стои на открито.

След беритбата на гроздето, може да започне торенето на лозята с фосфор и калий, както и обработката на почвата.

Прибирайте гроздето, като спазвате изброените правила
Прибирайте гроздето, като спазвате изброените правила
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Петков & Василев нямат нищо общо нито с Макрон, нито с Блеър. Но и промяната, и статуквото у нас са провалени, затова не бива да сме придирчиви към проекта Още акценти: Популисти са - не говорят по-зле от Борисов или от Слави Трифонов Взимането на партии на концесия е много притеснително Превръщаме се в политическо блато
Вижте първите страници на "24 часа" от 21 септември през годините до днес. Заглавията са интересни - спомнете си през какво преминаваше България. И сюжети, които обясняват защо сме там, където
До началото на 90-те години Чък Норис вече има изградена кариера, но един сериал го превръща в огромната сензация за поколения зрители. Той играе главния герой в “Уокър: тексаският рейнджър” повече от осем години и толкова се слива с персонажа си, че ще е много трудно човек да си представи някой друг в тази роля

Градина 24 / Дръвчета