Напишете дума/думи за търсене

Градинарство за здраве

Грижата за растенията на чист въздух облекчава стреса и подобрява настроението

Време е да извадите гумените ръкавици. Изследване показва, че градинарството не само ви помага да поддържате отлична физическа форма, но и има благоприятен ефект върху психичното здраве.
Как точно градинарството може да повлияе на човешкото здраве? Професор Тим Ланг от Центъра за хранителна политика към Лондонския градски университет смята, че редовният контакт на човека с растения, животни и като цяло с естествената среда може да подобри физическото здраве и психическо благополучие.

Простите, повтарящи се движения гарантират, че можете да рационализирате мислите си, защото сте едно с природата, работите в красива среда и всички сетива са концентрирани.

"За голям процент от хората в нашето общество - както деца, така и възрастни - животът се усложнява от физически и психически проблеми. А точно градинарството може да бъде изходът от този порочен кръг. Подобни дейности могат да облекчат симптомите на сериозни заболявания, а в някои случаи дори да предотвратят развитието им. Накратко, градинарството ще помогне за подобряване на благосъстоянието на хората в дългосрочен план", отбелязва проф. Тим Ланг.

Какво включва терапията? 

Лекарите в Лондон вече започнаха да предписват градинарството като панацея. Медицинската иновация има за цел да използва терапевтичните му ползи за човешкото здраве.

Оперативната програма LambethGPFoodCo стартира в Лондон през 2013 г. с цел въвеждане на нов метод за градинска терапия. Някои частни клиники се ентусиазираха да реорганизират откритото пространство на болниците в градини, където пациентите могат да отглеждат плодове и зеленчуци.

Ние сме насочили тази терапия към пациенти с хронични състояния като астма, диабет и артрит. Повечето от тях, разбира се, са възрастни хора; те са много изолирани от обществото и са сами... Затова искахме да създадем необичайна, но ефективна терапия, на която те да се радват, казва Ед Розен програмен директор в Lambeth GP Food Co-operative.

Земята е антидепресант 

Оказва се, че земята има същия ефект върху човешкия мозък като антидепресантите, повдигащи настроението. Проучване на Университета в Бристол, съвместно с Университетския колеж в Лондон, показва, че мишките, изложени на "приятелски бактерии", често срещани в почвата, променят поведението си, сякаш са приемали антидепресанти.

Тези проучвания ни помогнаха да разберем как тялото взаимодейства с мозъка и защо здравата имунна система е важна за поддържане на психичното здраве.

Д-р Крис Лоури, водещ автор на изследването твърди, че когато са изследвали внимателно мозъка на мишки, учените са открили, че почвените бактерии Mycobacteriumvaccae активират група неврони в мозъка на животните, които допринасят за производството на серотонин, вещество, отговорно за настроението. Що се отнася до градинарите, те имат постоянна възможност да взаимодействат с тази бактерия по директен начин.

Този антидепресант се използва най-добре за подобряване на когнитивната функция при болестта на Крон и дори при ревматоиден артрит.

Развива умствената ангажираност

В живота може да сте твърде зает човек, за да обръщате внимание на различни дреболии. Но изследванията показват, че развитието на умствената ангажираност може да помогне за намаляване на нивата на стрес, да прогони тревожността, да облекчи депресията, да подобри живота ви и да излекува безсънието.

Хилда Бърк, психотерапевт, казва, че градинарството е дейност, която ще ви помогне да развиете активен начин на живот и ще ви научи да бъдете по-внимателни и грижовни.

"Това, което прави градинарството уникално занимание, различно от готвенето или плетенето например, е фактът, че подобно хоби ни свързва със земята. Работата с почвата, засаждането, търпението, грижата и подхранването на вашите растения са безценни преживявания, които са от съществено значение в ежедневието".

Стимулира мозъка 

Градинарството кара не само тялото ви да работи, но и ума ви. Този урок изисква включване на много мозъчни функции, активиране на процеси, отговорни за ученето, решаване на проблеми, възприятие и стартиране на мисловни процеси. Голям брой експерименти, насочени към доказване на ползите от градинарството, препоръчват този вид терапия на пациенти, страдащи от болестта на Алцхаймер.

Изследването, публикувано в PsychiatryInvestigation, говори за ползите от градинарската терапия: според учените тя може да намали болката, да засили бдителността и да намали ефектите от стреса.

Алтернатива на спорта 

Не е тайна, че по време на изпълнението на работа в градината се движим много и активно: клякаме, правим завои, повдигаме нещо тежко. Въпреки това дори опитни градинари не знаят, че такава работа може да изгори до 330 калории, което е еквивалентно на 20-минутно бягане.

За разлика от джогинга или ходенето, градинарството е по-креативно, и забавно. Редовно „срещайки“ бактерии по време на обработката на почвата, вие тренирате имунната си система и регулирате стомаха си.

Градинарството помага и за укрепване на сърдечния мускул и увеличава издръжливостта на тялото. Всичко това намалява риска от инсулт или инфаркт. При градинарството участват почти всички мускулни групи, особено гърба, ръцете, седалището, корема и бедрата. Силните и тонизирани мускули от своя страна подобряват стойката.

Получавате повече витамин D 

Значението на този витамин при пандемия е широко дискутирано. Учените смятат, че работата в градина, дори и само на балкона, от два до три пъти седмично увеличава имунитета, поради получаването на витамин D.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Кацаров в последния момент вдигнал неустойка и отказал 5-6 фирми да доставят Едва 168 800 бързи теста за изследване на учениците получи МОН през уикенда въпреки обещаните от здравния министър Стойчо Кацаров 1 млн. броя. Запасите в склада на МОН са 283 100 теста и количеството едва стига за децата до 4-и клас до 10 декември
- Колко трябва да учиш, за да станеш интелектуалец? - Трябва да имате три дипломи за висше образование. - Непременно ще ги имам. От кои университети е най-добре да са дипломите? - На вас ви стига и една. Не ме разбрахте правилно. Първата трябва да е на дядо ви, втората на баща ви, а третата - вашата
Проверката е почнала през юли, компанията 10 години работела на загуба у нас Изпълнителният директор на НАП Румен Спецов събира в Румъния данни за голяма руска петролна компания, която има бизнес и в България, и в северната ни съседка. Това става ясно от интервю на Спецов в румънския вестник “Либертатя”

Градина 24 / Дизайн