Напишете дума/думи за търсене

Игри с пространството в градината

Организация на вертикалното градинарство

Елементите на градинската архитектура, които осигуряват озеленяване във вертикала, са изразителни и много популярни.
Благодарение на тях градинското пространство става по-интересно и задълбочено, в него се появяват различни измерения. Само не забравяйте, че то се планира предварително, на етапа на строителството, тъй като е свързано с инженерната част на градината.

Подпорите тук работят наравно с растенията и могат да бъдат както видими, така и скрити - например подвижни синтетични мрежи или тел, опъната между колчета. Изграждането на стени и огради също е опция.
Например оградата от прозрачен материал не стеснява пространството, пропускайки слънчева светлина, но в същото време не позволява на непознати да надничат във вашата градина.

Можете да изберете обичайните декоративни опори: градински паравани, перголи, решетки, арки кули - колони, изработени от тънки метални тръби, дърво или ковани елементи. А за градина в японски стил всичко от бамбук е подходящо.

Ако искате да използвате нещо нестандартно, различни подпорни "обекти", които се намират във вашата градина могат да влязат в тази нова роля - това са мъртви дървета, живописни големи корени, високо разположено осветление, дренажни тръби и др.

А ако за опора ползвате пергола, тя трябва да е в хармония с растението, което се усуква около нея и едновременно да се вписва в стила на градината.

Както едногодишните, така и многогодишните растения могат да образуват "зелена стена", но най-добре е да ги комбинирате.
Не се стремете към екзотика, ще бъде по-рационално да изберете най-непретенциозните, устойчиви на замръзване растения, изискващи минимални грижи. Печеливши "кандидати" са: дива лоза, обикновен хмел, клематис, актинидия коломикта, лоза от китайска магнолия, орлови нокти, катерещи се рози, лилава сутрешна слана, сладък грах, настурция, декоративен боб, декоративна тиква.

СЪВЕТ: когато избирате опора, помислете за нуждите на нейните "зелени спътници". Представете си как растението ще се изкачи. То просто се нуждае от груба повърхност, мрежа, стълбове или нещо друго. Ако някои лози пълзят по равна повърхност, други прилепват с израстъците си или се усукват с листни дръжки или стъбла около основата, то трети трябва да бъдат вързани, тъй като нямат никакви "устройства", които да помогнат за изкачването.

Вертикалното градинарство е универсален "декоратор", с негова помощ можете напълно да прикриете плевня, гараж, компостна купчина, грозна ограда или фуги на конструкции.

Използвайте декоративни предмети за различни нива 

По правило за такива обекти се смятат всякакви "стилни неща" от категорията градински декор, подчертавайки с външния си вид и устройство разликите във височината, присъстващи в градината.
Дори ако парцелът е равен, той може да бъде направен на много нива, като поставите алпинеуми, подиуми и цветни лехи.

Например, можете да поставите контейнери за цветя по необичаен начин с различни размери, поставяйки ги един върху друг и засаждайки цветя в такава "пирамида".

Или изградете грандиозен аксесоар: бъчва с ампелни ягоди.

Можете да украсите градинското стълбище с контейнери - и в зависимост от растенията, то ще цъфти пищно или ще се превърне в декоративна зеленчукова градинка със зелени салатки.

Друга идея: контейнерите с растения могат да бъдат фиксирани върху изправена тръба или окачени на различни височини от градинска преграда.

СЪВЕТ: няма по-добър начин да подчертаете ефекта на обекта от силния контраст, затова е по -добре да подчертаете вертикалите с хоризонтали - дълга тясна пейка, верига от подови лампи или декоративна преносима рамка за цветна градина.

И малко за оградата: именно тя играе ролята на "рамка" за градината, въпреки че това не е аксесоар, а фундаментална структура. Чудесна идея е да направите оградата на няколко нива на някои места. Най-проста е ограда с первази и някои елементи с различна височина.

Избор на многостепенни растения 

Изберете всякакви "зелени домашни любимци", които харесвате, защото пространствената градина е много индивидуален авторски обект. Сред тях обаче предпочитайте растения, които са склонни да сочат към небето, подчертавайки "вертикалното измерение".

Градината може да бъде украсена с хвойна, туя, смърч Conica, дървета и храсти с вертикална форма на короната, както и с декоративни треви, гладиоли, лилии, флокси, ириси, салвия или монтбреция.

До стъпалата малките растения с плоски и кръгли корони (на снимката) изглеждат по-органични - повтарят нежния силует на стълбите.

СЪВЕТ: няма да минете и без почвопокривни и стелещи се растения, и дървета и храсти с хоризонтална форма на короната - те правят градината и стилизацията перфектни.

Създавайте оптични ефекти 

Впечатлението за многостепенна градина ще се получи и ако използвате различни строителни и довършителни материали и всякакви цветове и нюанси в дизайна.

Голямата разлика във височината ще бъде изгладена от подпорна стена от естествен камък (вляво на снимката). Камъкът, металът и дървото (вдясно) са приятелски придружаващите материали в декорацията на градината.

Например, без да се жертва стила, конструкции от камък, дърво и метал могат да се комбинират в една и съща градина. Можете да построите дървена беседка и да зонирате градинското пространство с габиони - телени конструкции, пълни с камък. Или да направите основните обекти в градината дървени, а в контейнерната градина използвайте поцинкована ламарина, теракота, или и двете.

Стръмнината в градината може да бъде победена, като се създаде тераса от камък, която удобно да побере саксии с растения и малки цветни лехи.

Пътеките могат да бъдат направени от естествен камък и допълнени с дървени подови настилки. Но ако сте "фенове" на един материал (естествен камък, например), играйте с разликата в текстурите.
Важно: когато избирате колористично решение, не се спирайте на един цвят, но и не се увличайте по броя на цветовете - ако искате градината да изглежда стилна, не трябва да използвате повече от четири различни цвята, когато я декорирате.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Петков & Василев нямат нищо общо нито с Макрон, нито с Блеър. Но и промяната, и статуквото у нас са провалени, затова не бива да сме придирчиви към проекта Още акценти: Популисти са - не говорят по-зле от Борисов или от Слави Трифонов Взимането на партии на концесия е много притеснително Превръщаме се в политическо блато
Вижте първите страници на "24 часа" от 21 септември през годините до днес. Заглавията са интересни - спомнете си през какво преминаваше България. И сюжети, които обясняват защо сме там, където
До началото на 90-те години Чък Норис вече има изградена кариера, но един сериал го превръща в огромната сензация за поколения зрители. Той играе главния герой в “Уокър: тексаският рейнджър” повече от осем години и толкова се слива с персонажа си, че ще е много трудно човек да си представи някой друг в тази роля

Градина 24 / Дизайн