Напишете дума/думи за търсене

4 съвета за съхранение на семена

Всеки път, когато става дума за семена, а и за техните способности, особености и трайност, се изумяваме какви малки чудеса всъщност са те.

Има нещо много удовлетворяващо в събирането, съхранението, а накрая и в засяването на собствени семена. Особено, ако сортът или видът растение се предават в поколенията.

При всички положения процедурата не е проста задача, още повече, че във всяко едно чудо се крие живот, а той трябва да бъде опазен по възможно най-добрия начин.

Семената се съхраняват за определен интервал от време. Най-често той трае до следващия сезон, но не е изключено да продължи и години наред. За да се запази жизнеността на едно семенце, то има нужда от специални условия. И пак, колкото по-стари са, толкова по-малък е шансът да покълнат.

Затова, съвет номер 1 е да подновявате запасите си, особено от най-ценните видове, всяка година.

Не събирайте семена от хибриди 

Семената от хибридните цветя могат да ви изненадат с разнообразие в поколението или пък въобще няма да образуват никакви или поне жизнени такива, докато директните сортове, самоопрашващите се и някои други гарантирано ще запазят качествата на майчиното растение.

Това правило важи и за зеленчуците, а не само за цветята. Как да ги познаете? Ако на пакетчето пише F1, то става дума за хибрид и e най-лесно, но ако не го пазите, най-често кичестите форми са хибриди, най-едроцветните или такива с нов и нехарактерен за вида цвят.

Достатъчно и здрави 

Предвид, че някои цветя не образуват много семена, винаги е добре да се запасявате с резервни количества. Все ще се случи някоя съседка или приятелка да поиска, а защо не и съсед. Освен това не се знае напролет какво ще стане.

Задължително правило е семената за съхранение да са от най-силните и здрави растения, а те самите да са зрели, едри, изравнени по форма и големина, с типични за вида белези. Например шарка, блясък, аромат и т.н.

Почистването е задължително 

Огромното разнообразие на цветното царство не дава възможност за точно определение на почистването на семената, но при всички положения други семена, камъчета, песъчинки, листенца, остатъци от семенната кутийка или пулпа не са желателни.

Още едно от задълженията на градинаря е да просуши добре посевния си материал. Как, зависи от самата култура и възможностите. Важното е при съхранението влажността в тях да не надвишава 13-14%.

Етикетирайте старателно, за да не се чудите. Евтин вариант са пощенските пликове или амбалажната хартия.

Съхранявайте старателно 


Няма точно определено помещение от дома, което да изтъкнем, но със сигурност мястото за съхранение на семена трябва да е сухо и със сравнително постоянна ниска положителна температура. Колебанията в тези фактори водят до влошаване на качеството.

Преди да засеете винаги правете тест за кълняемост. Така ще можете да предвидите мястото, броя растения, размерите на лехите и т.н.

И последно, винаги предвиждайте резерви.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Петков & Василев нямат нищо общо нито с Макрон, нито с Блеър. Но и промяната, и статуквото у нас са провалени, затова не бива да сме придирчиви към проекта Още акценти: Популисти са - не говорят по-зле от Борисов или от Слави Трифонов Взимането на партии на концесия е много притеснително Превръщаме се в политическо блато
Вижте първите страници на "24 часа" от 21 септември през годините до днес. Заглавията са интересни - спомнете си през какво преминаваше България. И сюжети, които обясняват защо сме там, където
До началото на 90-те години Чък Норис вече има изградена кариера, но един сериал го превръща в огромната сензация за поколения зрители. Той играе главния герой в “Уокър: тексаският рейнджър” повече от осем години и толкова се слива с персонажа си, че ще е много трудно човек да си представи някой друг в тази роля

Градина 24 / Цветя