Напишете дума/думи за търсене

Време е за есенния спанак

Спанакът се отглежда като есенно-зимна и пролетна култура. Ако се засява през лятото, той развива цветоносно стъбло, а листните розетки са дребни и негодни за употреба. Листата са готови за прибиране рано през пролетта, когато няма много пресни зеленчуци на трапезата. Знаем и за огромните му ползи за човешкия организъм.

Зеленчукът има къс вегетационен период 30-45 дни и спокойно може да се отглежда след основните култури - домати, краставици, пипер, зелен фасул и др.

Най-добре е да засеете спанака на няколко етапа, т.е. на 2-3 пъти през 1-2 седмици. Така ще имате от свежия зеленчук по-дълго време и ще го употребите пълноценно.

Сеитба в 5 стъпки:

* Първо почистете площта от растителните остатъци на предишната култура, прекопайте я и я подравнете.

* Ако предшественикът е торен, може и да не торите. В противен случай внесете на 1 кв. м по 3 кг угнил оборски тор.

* Преди сеитбата наситнете почвата и оформете не много високо леха. Заравнете я с гребло.

* Може да засеете семената разпръснато, но по-добре е да оформите плитки браздички. Разстоянието между тях да е около 15 см.

За 1 кв. м ще са ви необходими 1,5-2 грама семена. При толкова количество семена, няма да има нужда по-късно да прореждате посева.

* Най-важната грижа в началните етапи до и след поникването на растенията е да поливате редовно, за да поддържате висока влажността на почвата.


Важно: Не торете спанака с пресен или неразложен оборски тор, защото се влошава качеството на листата.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Американската адвокатска кантора “Morgan Lewis&Bockius, LLP” разпространи официално изявление, че коментари като този на лобиста Маршал Харис, извън правителството на САЩ по темата, не са достоверни Американската юридическа кантора “Morgan Lewis & Bockius, LLP”, представлява бившия депутат Делян Пеевски и свързани с него търговски дружества
Ковид-19 е отнел живота от 2020 г. досега на повече американци от испанския грип през 1918-1919 г., според данните на американския университет "Джонс Хопкинс", предадоха световните агенции. Над 675 700 души заразни с новия коронавирус са починали в САЩ. Според историците на Центровете за контрол и превенция на заболяванията испанският грип е отнел
Съединените щати може да станат държава от третия свят в обозримо бъдеще поради миграционната криза. Това мнение изрази бившият президент на САЩ Доналд Тръмп, цитиран от ТАСС. „Съединените щати скоро ще се считат за държава от третия свят. Нищо подобно на това, което се случва на нашата граница, никога досега не се е случвало

Градина 24 / Зеленчуци