Напишете дума/думи за търсене

НАПРАВИ СИ САМ: Стъпаловидна основа за саксии

Това е една чудесна идея не само за отглеждане на повече цветя у дома или на малка тераса, но и за дребни зеленчуци през есента.

Колкото по-тясна и висока е стълбата, толкова по-малко пространство ще заема във вашия двор или дом, а и растенията ще бъдат огрявани от слънцето. Тук е представена основа на 5 нива, на които се поставят пластмасови саксии.

Ще имате нужда от:

* 2 дървени стъпаловидни стойки (по ваш избор с колко стъпала),

* 5, в случая, пластмасови продълговати сандъчета за цветя,

* 1 дъска,

* пробивна машина,

* 4 болта,

* 4 гайки,

* 8 шайби,

* 20 винта и шайби с подходящ размер – за саксиите,

* 8 допълнителни винта.

Инструкции 

Нарежете дъската на три части - 2 крака и една напречна дъска. Ако не искате да го правите у дома, някои от строителните вериги магазини имат услуги за рязане на място. Но преди това трябва да сте си направили ясен чертеж с дължините на дъските, както и под какъв ъгъл ще стъпват.

Цялата философия на проекта е да свържете двата крака с напречната дъска и двете стъпаловидни части.

Пробийте два подходящи отвора в краката и стъпаловидните дъски, така че те да могат да бъдат прикрепени с два болта. Повторете с другия крак. Уверете се, че дупките са подравнени - измерете преди пробиване!

Прикрепете всеки крак към стъпалото с болтове като гайката трябва да завъртите от вътрешната страна (разбира се, за по-красиво). Повторете, докато и четирите болта са закрепени.

Поставихме краката на нашата вертикална мини градинка от вътрешната страна на конструкцията, но можете да ги поставите и от външната страна на стъпалата, ако предпочитате. Ако обаче изберете този вариант, ще трябва да измерите по-дълга част за задната дъскичка, за да отчетете добавената ширина на конструкцията.

В този момент всяко стъпало вече има прикрепен крак. Положете стълбите изправени; следващата стъпка е да прикрепите задната част на дъската, която ще ги прикрепя. Подравнете дъскичката директно върху задния ръб на конструкцията. Пробийте винтове, за да свържете дъската с краката и стълбите. Това може да изисква помощта на втори човек, който да държи конструкцията на място. Използваме 8 винта; 4 от всяка страна на конструкцията. Уверете се, че винтовете, които сте избрали, са достатъчно дълги, за да пробиете през двете дъски.
Забележка: преди да пробиете задната дъска, добра идея е да поставите саксийните сандъчета върху горното стъпало, за да се уверите, че е с правилната ширина, за да я държите.

Закрепете сандъчетата

Време е да прикачите кутиите за стъпалата. Поставете шайби в края на 20-те винта. Внимателно задръжте сандъчето на стъпалото и пробийте с винта с шайбата в основата на стъпалото. Поставихме 4 винта във всяка саксия; започнахме от „първия етаж“ и се изкачихме нагоре по структурата.

Когато сандъците са поставени, пробийте допълнителни дупки в долната част на кутиите, за да ги оставите да се отцедят добре.
Напълнете всяка от сандъците с пръст, засадете семена/разсад и ги наблюдавайте как растат.

Източник: helpfulhomemade.com

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Ковид-19 е отнел живота от 2020 г. досега на повече американци от испанския грип през 1918-1919 г., според данните на американския университет "Джонс Хопкинс", предадоха световните агенции. Над 675 700 души заразни с новия коронавирус са починали в САЩ. Според историците на Центровете за контрол и превенция на заболяванията испанският грип е отнел
Съединените щати може да станат държава от третия свят в обозримо бъдеще поради миграционната криза. Това мнение изрази бившият президент на САЩ Доналд Тръмп, цитиран от ТАСС. „Съединените щати скоро ще се считат за държава от третия свят. Нищо подобно на това, което се случва на нашата граница, никога досега не се е случвало
Първият сняг по високите върхове да дойде още тази седмица, прогнозира синоптикът проф. Георги Рачев. Ще го донесе студеният фронт, който минава през страната в момента. Въпреки предстоящите по-студени дни до петък обаче, уикендът се очертава топъл и всеки, който е замислил да го прекара навън, ще може да го направи

Градина 24 / Дизайн