Напишете дума/думи за търсене

Игри с пространството

Основни принципи за създаване на многопластов пейзаж

Човек трябва само леко да промени пейзажа и градината ще се трансформира до неузнаваемост. Нито декорът, нито радикалната промяна на растенията или аксесоарите могат да постигнат такъв ефект.
Този метод на "обновяване" на градината - усложняването на пространството - може да се нарече революционен без преувеличение, защото в този случай се използва не само максимумът от наличната площ, но се появява и допълнителна.

Това има своето просто обяснение: в повечето случаи пространството се променя не визуално, а физически. Използването на тази техника на проектиране напълно отвлича вниманието от формата и размера на градината и ви позволява да създавате необичайно красиви и в същото време рационални пейзажи. А за жителите на места с проблемен климат има приятен бонус: благодарение на пространствените елементи в градината недостатъците на природните условия, като липса на топлина и излишна влага, се "изглаждат".

За да преобразите градината, достатъчно е да използвате един от петте принципа, които ще ви представим в този и следващите броеве.
Но ако искате да създадете впечатление за напълно ново пространство, приложете ги всички едновременно.

Архитектурни хитрини 

Всъщност ще имате "многоетажна" градина. В този случай можете да използвате всички "нива", като ги запълните с различни елементи от ландшафтния дизайн.

Различните нива се постигат по два начина: можете да използвате естествената топография на обекта или да изградите специални структури, които ще създадат изкуствени разлики във височината. Например, ако градината има подчертан релеф или е на наклон -

оставете този релеф да работи за вас

Подредете подпорни стени и стъпала, всякакви подиуми и места за почивка.

Последните могат да бъдат издигнати не само по технологията на "класическите" подпорни стени, но и проектирани като висящи наблюдателни платформи и балкони. Те от своя страна трябва да имат здрава основа.

След всички трансформации дворът ще представлява система от големи и малки тераси, чиято площ се използва максимално.

Многофункционални тераси 

Всички създадени нива на градината трябва да бъдат включени.
На терасите можете да поставите цветни лехи, да посеете морава, да построите беседка, да засадите дървета и храсти, да построите баня и дори малко езерце.

Важно: и зеленчуковата градина може да се впише добре в една от големите тераси. Между другото, осветлението и условията за грижи за лехите тук ще бъдат много по-добри, отколкото на наклонен парцел.
Разликата в нивата може да се използва и за създаване на поток или мини водопад.

Терасите са идеални и за устройството на дизайнерско осветление: когато лампите са на различни нива, можете да въплъщавате различни идеи, да "играете" с различни "сценарии" на осветление.

Алпинеумите и скалните кътове чудесно се вписват в терасовидната градина. Тук можете напълно да се насладите на красотата на камъка - бруталната му сдържаност "в обем" изглежда още по-впечатляващо.

Дизайнерът съветва 

. Всички създадени нива на градината трябва да вършат полезна работа и да бъдат включени. Как - зависи от размера на "етажите":

* Ако това е мащабен обект, устройте зона за отдих с барбекю за голяма компания.

* Ако е много малка може да бъде и оригинална пейка, вградена в пейзажа - просто трябва да изберете подходящото покривало или възглавнички за седалката.

* Ако има значителна разлика във височината между издигнатите тераси, това трябва да се използва! Например чрез вграждане на декоративна пещера или пристройка директно в склона.

* И дори ако вашият парцел е напълно равен, мечтата за многостепенна градина е осъществима. За да се получи ефектът, са достатъчни 3-4 нива с разлика във височината най-малко 20 см. А липсващият релеф може да бъде създаден отчасти чрез доставката на почва и създаването на насипни подпорни стени, отчасти чрез специални многостепенни конструкции: подиуми, палуби. Те са изградени върху висока основа или са фиксирани изцяло върху купчини.

* На място с труден терен можете да построите къща на кокили. Това ще позволи да не се внася много земя, за да се повдигне основата и да се съсредоточите върху сградата: тя ще изглежда всякаш се носи във въздуха.

* Подходящи за такъв терен са и различни мостове - както реални, така и декоративни, разположени над водни тела или сухи потоци (камъчета или цветни "канали").

Беседка върху висока основа 

И ето още една идея: поставете беседка със стъпала върху висока основа, в която ще бъдат вградени малки цветни лехи (можете да поставите и растения в саксии ), които едновременно ще бъдат и пейки.
Растенията в дървени сандъчета са подходящи навсякъде: по стъпалата на къщата и стоящи по верандата и на брега на водоема (виж снимката).
Високите цветни лехи с допълнителни опции, също са атрибути на пространствената градина. Поставете фонтан или градински лампи в цветната леха на едно от нивата, градински фигури на второто, а самата цветна градина на третото.

Когато създавате нива в градината, се движете не само нагоре, но и надолу: т. нар. вдлъбнати градини и зоните за отдих са очарователни, макар и още рядко срещани.

Тези ефектни градински обекти създават впечатлението, че са по-големи, отколкото са в действителност.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Докато бяха министри и Кирил Петков и Асен Василев обявиха, че няма да говорят за политики. Направиха го след приключването на мандата им. Проведихме разговори с тях в последните 3 дни и видяхме, че гледаме в една посока. Видяхме, че имаме доста общи точки и решихме, че можем да си партнираме съвместно
Кризата, която се оформи през последните седмици на европейския енергиен пазар, не е включена изрично в дневния ред на неформалното заседание на министрите на енергетика на ЕС тази седмица. Въпреки това широко се очаква те да обсъдят мерките на страните членки срещу поскъпването на природния газ и електричеството на фона на опасенията
Много се зарадвах, когато чух и Христо Иванов, и Мая Манолова. И двете формации искаха разговор. Това е една от целите ни. Тези хора припознават много от общите ни цели. Трябва да изясним принципите на бъдещата коалиция за управление. Не трябва преди изборите да се явяваме с обща листа, защото има хора и вдясно, и вляво

Градина 24 / Дизайн