Напишете дума/думи за търсене

Да се спазват правилата на беритба

Преди основната беритба ще напомним, че при овощните растения има три степени на зрелост: беритбена, консумативна и ботаническа. За любителите от значение са беритбената и консумативната зрелост.

* Беритбена зрелост - плодовете са достигнали характерните за сорта големина, форма и цвят. В този период те могат да се пренасят и на по-големи разстояния.

* Консумативна зрелост - плодовете доразвиват характеристиките на сорта, плодовото месо става по-нежно и по-приятно за консумиране. При есенните и зимните ябълки консумативната зрелост настъпва от 2-3 седмици до 2-4 месеца след беритбата.

Не избързвайте, не закъснявайте

Често плодовете на някои ябълки не нарастват и не узряват едновременно, което налага да се берат на няколко пъти.

* За ориентир служи, когато започнат да падат здрави плодове, които не са червиви.

* При узряването на плодовете между дръжката и клончето се образува отделителен корков слой, който улеснява откъсването. Това правило не важи за Златна превъзходна, Айвания и други, които се държат здраво на клончетата дори и когато са узрели.

Както ранната, така и късната беритба не са препоръчителни.

* Ако се оберат по-рано плодове, те остават дребни и с влошени вкусови качества.

* Когато се забавите, най-едрите плодове окапват. Освен това те се съхраняват трудно. В плодовото месо се появяват кафяви ядки, а по кожицата кафяви петна. При някои сортове се получава по-бързо презряване, което също намалява вкусовите им качества. Засилва се чувствителността им към гниене, брашненост, омекване и потъмняване на месото. При съхранението се появяват повреди от ниски температури, Джонатанови петна, встъкляване, кафяви петна по кожицата и други.

Внимание!

* Необходимо е да берете плодовете много внимателно. Те трябва да са със здрава кожица, да не са натъртени, да нямат повреди, за да се запазят по-продължително.

* Най-добре е да се поставят в касетки или съдове, където ще се съхраняват. Може да се наредят и направо на стелажите в избеното помещение.

* Плодовете не се берат след дъжд.

Паднали на земята и наранените плодове се отделят и се консумират незабавно.

Важно!

Плодовете, които се берат най-късно, трябва да се консумират веднага.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Ковид-19 е отнел живота от 2020 г. досега на повече американци от испанския грип през 1918-1919 г., според данните на американския университет "Джонс Хопкинс", предадоха световните агенции. Над 675 700 души заразни с новия коронавирус са починали в САЩ. Според историците на Центровете за контрол и превенция на заболяванията испанският грип е отнел
Съединените щати може да станат държава от третия свят в обозримо бъдеще поради миграционната криза. Това мнение изрази бившият президент на САЩ Доналд Тръмп, цитиран от ТАСС. „Съединените щати скоро ще се считат за държава от третия свят. Нищо подобно на това, което се случва на нашата граница, никога досега не се е случвало
Първият сняг по високите върхове да дойде още тази седмица, прогнозира синоптикът проф. Георги Рачев. Ще го донесе студеният фронт, който минава през страната в момента. Въпреки предстоящите по-студени дни до петък обаче, уикендът се очертава топъл и всеки, който е замислил да го прекара навън, ще може да го направи

Градина 24 / Дръвчета