Напишете дума/думи за търсене

Да украсим и зимата в цвят

Сигурно ви се струва рано да говорим за зимата, но нали знаете, градинарите са предвидливи хора и започват да подготвят растенията си още от предния сезон, даже година. В условията на умерен климат, зимата е най-сивият и скучен сезон, но противно на очакванията, това може да бъде поправено.

Вземаме предвид, че в повечето райони на страната сняг вече няма, сезонът е сравнително мек, с краткотрайни екстремно ниски температури, без кой знае колко валежи, а също и наличието на къси дни, малко естествена светлина, сух студ на моменти. Не сме пропуснали и да помислим за градовете и селата във високите планински части и на местата, където все още падат обилни снегове.

И в двете крайности може да се радвате на цветове през зимата, но за целта трябва да поработите сега.

О, и да не пропуснем, разликата по райони се изразява единствено в сроковете на цъфтеж, защото растенията, които ще ви представим в този брой са изключително студоустойчиви и безстрашни.

От декември до март 

Това е периодът, в който картинката посивява или побелява. Според много градинари зимата е време за почивка, а не за творчество, но ние не мислим така. Все пак именно в тези месеци подготвяме семената и разсадите, зазимяваме много любими китки, форсираме луковици, украсяваме домовете си с иглолистни клонки, светещи лампички и елхи.

През градината минаваме транзит заради студа. Окото обаче може да се спре на красивите ерики и калуни, вещерският хамамелис, слънчевият химонантус, някой друг пъстър кукуряк или цикламка, снежният минзухар, а да не забравяме и кокичето, малкият жълтурко ерантис, коравият вибурнум, зимният жасмин, синята миниатюра хианодокса, пухкавите котенца на върбичките, червените плодчета на множество храсти, в това число и илекса, а не на последно място и розовите розетки на декоративното зеле.

Фаворити сред изброените 

Няма как да не започнем с ериките и калуните. Правите ли вече разлика между двете сестри? Общо взето всички пиренови растения са разкошни, устойчиви и много издръжливи. Цветовете им наподобяват безбройни магически звънчета в нежни или ярки нюанси.

Точно заради тази им слава, ериките и калуните остават неразбрани от градинарите. Няма как да очаквате, че без вода, едно растение ще оцелее в градината, камо ли в саксия. Ако загинат, вината е в грижите, които сте положили.

Най-общо можем да кажем, че красавиците се приспособяват лесно към нови условия. След покупка е задължително да бъдат пресадени, защото кореновата система е доста силно развита. Ако почистите прецъфтелите стъбла, скоро ще се радвате на нови. И така до пролетта.

С цвят на слънце и лято 

Феновете на жълтия цвят могат да бъдат спокойни. За техния вкус има поне няколко вида, които ще омекотят убождането на зимната сивота.

В слънчевия цвят от януари до март цъфти хамамелисът. Той обича слънчеви изложения и няма нужда от много поддръжка. Следващият жълтурчо е химонантусът. Неговите дребни цветчета се отварят още през декември в някои райони, а дори и да натрупа сняг по клонките, няма страшно. В жълтата гама има и снежни минзухари, а ерантисът ще ви изненада със своята крехка осанка. Това дребно цветенце се представя добре на слънце или при леко засенчване. Цъфтежът започва през февруари. Може би най-чакан е цъфтежът на зимния жасмин. През първите месеци от годината той ще разпръсква не само багри, но и аромат.

Засадете ги сега 

Не чакайте да стане студено, за да засадите растенията, които харесвате. По-добре е да им дадете достатъчно време за приспособяване преди зимата.

Съветваме ви да проучите индивидуално изискванията на всеки един вид и да подходите разумно. Наред със засаждането, помислете как да внесете цветове им и в дома си. Ето само един пример. Ако в двора си имате илекс или друг храст, който образува ярки плодчета, то клонките биха били чудесно допълнение към коледния декор.

Е, лесно можете и да си купите, но цената на една отрязана клонка илекс в цветарските магазини през декември започва от 6-10 лв. и може да надхвърли 20. А ако го засадите сега, ще спестявате тези пари години наред.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Петков & Василев нямат нищо общо нито с Макрон, нито с Блеър. Но и промяната, и статуквото у нас са провалени, затова не бива да сме придирчиви към проекта Още акценти: Популисти са - не говорят по-зле от Борисов или от Слави Трифонов Взимането на партии на концесия е много притеснително Превръщаме се в политическо блато
Вижте първите страници на "24 часа" от 21 септември през годините до днес. Заглавията са интересни - спомнете си през какво преминаваше България. И сюжети, които обясняват защо сме там, където
До началото на 90-те години Чък Норис вече има изградена кариера, но един сериал го превръща в огромната сензация за поколения зрители. Той играе главния герой в “Уокър: тексаският рейнджър” повече от осем години и толкова се слива с персонажа си, че ще е много трудно човек да си представи някой друг в тази роля

Градина 24 / Цветя