Напишете дума/думи за търсене

Защо по дръвчето няма круши?

Въпросът е на Надя Георгиева

За съжаление нашата читателка не дава никаква по-подробна информация.

Затова и отговорът е базиран на някои възможности. Сред тях са неправилната резитба, а също и недоброто опрашване и оплождане.

Резитба

Правилното формиране на дръвчетата е от основно значение за навременно им встъпване в плододаване. Така например, ако клонките на дърветата растат изправени, дърветата се развиват добре, но не дават плодове. Причината за това, е че хранителните вещества се насочват към развитие на листните, а не към плодните пъпки.
Ето защо върховете на клонки, които растат силно, трябва да се прищипят. Тази операция се прави в края юли – средата на август. Освен това изправено растящите клонки могат да се наклонят към тъп ъгъл спрямо ствола на дървото. Това става с помощта на подходящи връзки и колчета, забити в земята.

Цъфтеж

Крушите се нуждаят от пчели, освен това са самостерилни, т.е. собственият им прашец не е достатъчен

* Някои круши като Клементинка, Вилямова масловка. Добра Луиза, Боскова масловка и други имат нормално устроени цветни органи (прашец, плодник), но при самоопрашване не се оплождат. Тези сортове обаче са добри опрашители и могат да се оплождат помежду си.

* Друга част от сортовете - Енисейка, Попска круша, Аманлиева масловка, Дилова масловка, Караманец, Юбилейски дар и други, имат понижена жизненост на прашеца. Това означава, че са лоши опрашители, защото, освен че не се самооплождат, не са в състояние да опрашват и оплождат другите крушови сортове.

* При някои сортове като д-р Жюл Гюйо, Абат Фетел и други може да се наблюдава образуване на плодове без опрашване и оплождане. Получените круши обаче са по-дребни и нямат типичните за сорта характеристики, може и да са без семена.

Сортово разнообразие

За да има нормално опрашване и оплождане, са необходими най-малко два сорта добри опрашители. Когато участва сорт лош опрашител, трябва да има и два сорта добри опрашители, т.е. общо броят на сортовете трябва да бъде най-малко три.

Освен това сортовете Добра Луиза и Вилямова масловка, макар че са с нормално устроени цветни органи, при кръстосано опрашване не се оплождат. При участието на тези два по принцип добри опрашителя е необходим още един сорт добър опрашител, за да има ефективно оплождане и плододаване.

Плодни пъпки

Залагането на плодните пъпки на крушата става в края на юни – началото на юли. То не протича едновременно както при отделните сортове, така и на клонките на едно дръвче. Процесите на залагането и образуването на плодните пъпки зависи от климатичните условия през периода.

При нормални условия за цветообразуване около 15-20% от заложените пъпки са достатъчни за осигуряване на нормална реколта. Другата част опадва по време на цъфтежа, образуването на завръзите, както и в началните етапи по време на нарастване на плодовете, т.е. докато плодчетата са малки. Това е напълно нормално, тъй като дърветата не могат да изхранят нормално толкова много плодове.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
ЦСКА трудно измъкна 3:2 от "Ботев" (Пловдив) и излезе на второ място в класирането на 2 точки от "Лудогорец", но и с мач по-малко. Още в 14-ата минута Маркиньос изскочи сам срещу Густаво Бусато и стражът на "червените" спаси. В 42-ата след страхотна комбинация ЦСКА откри. Йомов центрира към Кайседо, той свали топката с глава към Вилдсхут
След обрат до 2:1 срещу “Локо” (Сф) “Левски” записа първа победа в първенството след завръщането на треньорския пост на Станимир Стоилов, но той бе категоричен, че това е станало с най-слабото представяне на отбор от началото на втория му период като наставник на “сините”. В предишните 4 срещи под ръководството на Мъри “сините” записаха 2
Той беше обявен за нередовен Гласуването се проведе в събота и неделя, защото първия ден се включиха едва 30% от всички 2202-ма с право на вот Съдиите бойкотираха избора на двама членове в Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС). Към 18 часа в неделя, когато приключи изборния ден, eдва 580 се бяха включили в гласуването, което е 26

Градина 24 / Дръвчета