Напишете дума/думи за търсене

Чудовищата при цветята - монстери и филодендрони

Лятото си отива, но ние не искаме да го пускаме. Затова темата ни днес ще е свързана с тропици и екзотика. Но нека започнем от самото начало.

Желанията на хората да притежават нещо красиво и специално, например цвете е довело безумни исторически събития. За примери ще посочим лалеманията и орхиделириума. Разказвали сме ви за тях вече.

В момента на запад, а лека полека и у нас се заформя нова лудост. Тази по декоративните листа и по-конкретно по монстерите и филодендроните. Причините са много. На първо място е ефектът естествено, а след него се нареждат лесното отглеждане, трудното откриване в търговската мрежа, завистта на съседката и ред други.

Какво трябва да знаем за зелените чудовища (monster от английски означава именно това)? Разред Аrales, семейство Araceae (Змиярникови) включва в себе си 110 рода растения и над 2000 вида. Не се учудвайте, но тук освен главните герои на днешната статия са калата, спатифилумите, антуриумите и още много напълно комерсиални и често срещани растения.

Сами разбирате, че с толкова много членове, семейството е изключително разнообразно. Има си едногодишни и многогодишни членове, такива, които оформят лиана, а и розетка, със стъбла или без.

В повечето случаи декоративен ефект имат самите листа, а цветовете – често сърцевидни и фуниевидни, изключително характерни, са голям бонус, но трудно постижим в нормални стайни условия.

Да се върнем на монстерите... Ето едни от най-впечатляващите + кратки насоки как се отглеждат

Най-големият звяр 

Монстерата и филодендроните са два отделни рода, но често се бъркат. Някак първото се помни по-лесно, но все пак има разлики.

Една от основните причини за настоящата мания по Змиярникови е именно една монстера. Виждали сте я и ви е впечатлила с огромните си листа, сигурни сме. Това е М. deliciosa.

Листата, освен с впечатляващи размери от над 45-50 см в диаметър, грабват вниманието и заради перфорациите си, а по-възрастните екземпляри изглеждат наистина като чудовища, защото при добри грижи за нула време могат да достигнат над 6 м.

Монстерата е позната у нас, но тепърва ще завладява още сърца. В зависимост от размера, цената започва от 20 лв.

Грижите са лесни, условията са важни 

Видовете монстери имат сравнително сходни изисквания към средата, в която пребивават. За да растат, температурата в помещението не бива да пада под 18 градуса по Целзий. Растежът спира при 10, а повреди се наблюдават малко под тази граница.
През летните месеци зеленият гигант може да се изнася навън, но на сянка. В дома светлината трябва да е разсеяна, не пряка. Слънчевите лъчи дори и през зимата ще причинят неприятности.

Растенията идват от влажни зони. Затова, важно е и почвата и въздухът да са такива.

Специално внимание за корените 

По-голямата част от монстерите (над 50 вида и много сортове с интересни, дори бели листа), включително и делисиоза, са лианивидни растения с отлично умение за катерене. Някои специалисти дори твърдят, че растение без опора образува малки листа, докато, ако такава му е осигурена, листата могат да достигнат и над 60 см.

Самата опора може да бъде от всякакъв материал, стига да е здрав и задължително покрит с мъх или кокосови влакна. Така се улеснява прихващането на въздушните корени.

Като стана дума за корени, те са два вида – въздушни и почвени. Първите служат за прикрепяне и рядко за изхранване, а вторите имат точно тази функция. Благодарение на въздушните корени растенията се размножават сравнително лесно.

Важна е температурата 

Снимка: Flickr.com
Снимка: Flickr.com

Изкуството да отгледаме здраво и силно растение се крие в това да му осигурим оптимална среда. За филодендроните това са високи до умерени температури, добре дрениран субстрат, който да се поддържа влажен, но не мокър и достатъчно ярка, но не пряка светлина. Не бива да забравяме и високата атмосферна влажност.

Написано е лесно да си го представим, но не и да го изпълним. Все пак, ако се справите с един филодендрон, спокойно можете да си направите колекция от невероятни тропични гиганти и кокетни мъничета.

Биркин е изрисуван в бяло 

Не е трудно да разпознаете този филодендрон. Появи се съвсем скоро в търговската мрежа и веднага завладя сърцата и погледите. Той е и една от причините за манията на днешните цветари по листнодекоративни.

Листата са тъмно зелени, сърцевидно оформени, а чарът им е закодиран в безброй ивици и нишки в кремаво бяло. Всяко листо е различно.

Биркин може да изглежда като див, но се отглежда сравнително лесно. Пазете го от преовлажняване, защото е склонен към гниене и почиствайте редовно листата до блясък. Към днешна дата цената започва от двайсетина лева и зависи от размера на растението.

Миканс с блясък и мистика 

Светлината и начинът, по който тя пада върху листата на филодендрон миканс играе главна роля в спектакъла. Тя мами погледа ни като прави всяко „сърце“ да изглежда сякаш обагрено в различен нюанс на зеленото, бронзовото, червеното. Дребните власинки пък придават кадишено усещане и отблясъци.

Миканс е чуден разположен на високо. Расте бързо и оформя водопад. Любителите на екзотиката и естетиката ще го оценят по достойнство.
Особеност в неговия характер е, че се облагодетелства от леко засушаване между поливките за разлика от повечето си събратя. Открива се трудно на пазара.

Зелени дантели от минима и компакта 

Снимка: Dan Jones/Flickr.com
Снимка: Dan Jones/Flickr.com

Връщаме се отново на монстерите, за да ви представим две разкошни лиани. Е, не са гигантически, но пък са уникални по своята същност и липсващи зони. Изглежда точно те предизвикват интерес към тези два вида.

Мини монстерите може да бъдат чисто зелени или пък вариегатни. Растежът е пряко свързан с условията на средата, а дупчиците... те няма как да се контролират.

Поливният режим играе съществена роля. Леко преовлажняване и листата ще пожълтеят. Въздушната влажност да е умерена. Проблем могат да се окажат акарите.

С опора или без, редовното подхранване ще осигури повече от задоволителен растеж.

Негово величество 

Philodendron ‘Majesty’, както подсказва името му е величествена особа. Любителите на екставагантното и нестандартното няма да останат безразлични към него.

Листата му са големи и тъмни. Тоновете преливат от зелено към пурпурно-червено. Долната повърхност е в цвят бургунди, както и младите листа. Хем лъскави, хем матови, размерът им зависи от грижите и опората.

Меджъсти е хибрид, което значи, че до някаква степен е осъвършенстван. Не е придирчив, но все пак си иска своето.

В тази дяволска гама с тъмни листа има още няколко представителя, сред които и един тъмен лорд.

Къде да ги откриете 

Снимка: Jungle Rebel/Flickr.com
Снимка: Jungle Rebel/Flickr.com

Както вече споменахме, филодендроните и монстерите се появяват все по-често в търговската мрежа. Ако търсите конкретен вид, сорт или хибрид, интернет ще ви помогне. Ако пък просто искате да им се полюбувате, отидете в ботаническата градина на БАН. Ще откриете огромно разнообразие и впечатлващи представители.

Запомнете едно, вземете ли един, справите ли се с него, манията ще завладее и вас.

За всеки случай ще отбележим проблемите, с които можете да се сблъскате. Това са най-вече акари, щитоносни и памукови въшки, а от болестите е най-опасно загниването, а пожълтелите листа са първи знак за грешка. Те най-често се получават в следствие на неправилен поливен режим.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Американката Микаела Шифрин изравни рекорда на Ингемар Стенмарк за най-много победи в една дисциплина в световната купа по ски. Тя спечели слалома в родния си курорт Килингтън за пети път, като така вече има 46 в тази дисциплина. Стенмарк имаше 46 в гигантския слалом. Шифрин вече има и 71 победи в кариетата си
Кубрат Пулев постъпи като Гай Юлий Цезар. Качи се на нестандартния триъгълен ринг, видя за какво става въпрос и победи. Не само победи, но направо унищожи напомпания с излишно самочувствие съперник. Само за 115 секунди в рамките на първия рунд двукратният претендент за световната титла по бокс в тежка категория спечели с технически нокаут мача си
135 политики са успели да договорят лидерите на "Продължаваме промяната" с евентуалните си коалиционни партньори БСП, ДБ и ИТН на продължилите 6 дни преговори по работни групи. Вижте за какво се разбраха партиите, които трябва да съставят новото

Градина 24 / Цветя