Напишете дума/думи за търсене

Анемонета в градината

Отправяме за пореден път предизвикателство към градинарите да разчупят стереотипите в градината си като засадят и отгледат една идея по-рядко срещани цветя. И понеже е есен, за какво друго да ви напомним, освен да засадите растения с пролетен цъфтеж. Но не какви да е, а анемонии. Разкошни, нежни и разнообразни по цвят и форма, те ще превърнат градината ви в романтична приказка. Преди да представим някои видове ще наблегнем на правилата и стъпките за правилно засаждане.

1. Анемониите с пролетен цъфтеж се размножават предимно чрез грудчици. Точно с такъв посадъчен материал ще се сдобиете, ако решите да ги отглеждате. Преди да пристъпите към засаждане обаче е добре да накиснете образуванията за поне 4 часа, а най-добре за през ноща.

2. Почвата е от особено значение за всички цветя с видоизменени подземни органи. Трябва да е водопропусклива и с отличен дренаж, особено при отглеждане в контейнери.

3. Засаждането следва правилото „три и половина“. Тоест, дълбочината е равна на размера на грудката умножено по 3,5. За повечето видове анемонии тя е около 2-5-8 см.

4. За разлика от луковиците, грудките на анемонетата нямат горна и долна страна. Не е необходимо да се притеснявате дали сте ги позиционирали правилно в почвата.

5. След засаждане и до настъпване на сериозни студове се полива умерено, за да могат да се развият силни и здрави корени. Напролет влажността се поддържа също умерена.

В градината или в контейнер 

Както споменахме, анемониите предпочитат отцедлива и добре дренирана почва. В такава те ще се представят най-добре. Всяка качествена торфена смес е подходяща, а решението в контейнер или градина, зависи от желанията и възможностите на градинаря.

Най-подходящи локации за тях се определят според изискванията на самия вид и сорт. Следователно е добре да проучите предварително и да изберете такива, на които можете да осигурите подходящи условия. Например анемонии с пролетен цъфтеж предпочитат шарена сянка или частично засенчване, но за не повече от 3-5 часа през деня. Видовете с есенен цъфтеж пък са по-толерантни към слънчевите лъчи. Те имат нужда от повече часове слънчево греене.

Най-красивите представители

Anemone coronaria 

За съжаление студоустойчивостта му на това анемоне не е много добра и за нашата страна се препоръчва есенно засаждане само, ако е възможно отглеждане в зимна градина или на закрито. Не се отчайвайте обаче! Възможно е пролетно, но тогава цъфтежът започва през лятото. Може да се разглежда като едногодишно или грудките да се прибират след отмиране на листната маса.

Коронария е побрала в себе си доста наситени, а и невероятно нежни цветове. От ярко червено, истинско синьо, неоново розово до снежно бяло и пастелни тонове. Всички предпочитат слънчево изложение.
Стръкчетата се използват във флористиката, но трайността им не е много добра.

Anemone x lipsiensis 'Pallida' 

На по-запознатите хиксчето автоматично казва хибрид. И Палида е точно такава, не се среща в диво състояние. Създадена е изкуствено от родителски форми A. nemorosa and A. ranunculoides. с европейски произход.

Студоустойчивостта на растението е наследствена черта и позволява целогидишно пребиваване в градината. Основни изисквания са хладно време, влажна почва и частично засенчване. С две думи горски условия.
Бананово обагрените цветове на Палида се отварят през пролетта, а според специалисти добри съседи са дамското сърце и незабравките.

Наша съсънка 

Снимка: Wikimedia.org
Снимка: Wikimedia.org

Anemone nemorosa, наричано още съсанка или горско анемоне е дребосъче с нежни бели или сини цветове, а вече се предлагат и сортове в по-наситени тонове.

Растенията започват да цъфтят през пролетта в месеците от март до май, като образуват разкошен килим.

Освен декоративни, те имат и лечебни свойства. Важно е да отбележим, че допирът до чувствителна кожа и осбено поглъщането на коя да е част от съсънките може да доведе до сериозни нежелани последици.
В градината или на балкона тези цветя ще се чувстват чудесно и без специално отношение.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Той беше обявен за нередовен Гласуването се проведе в събота и неделя, защото първия ден се включиха едва 30% от всички 2202-ма с право на вот Съдиите бойкотираха избора на двама членове в Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС). Към 18 часа в неделя, когато приключи изборния ден, eдва 580 се бяха включили в гласуването, което е 26
Приближавайки последното си състезание като отбор, олимпийските шампионки от ансамбъла получиха невероятната оценка 51,600 на пет топки в Испания. Общо 8 златни медала за България в Марбея и Румъния Първите в историята олимпийски шампионки за България в художествената гимнастика - диамантите от ансамбъла, продължават да надграждат и изумяват
Две първи дами бяха сред запалените меломани на премиерата на балета “Сънят на Пилат” в събота вечерта - Десислава Радева, но без съпруга си Румен Радев, и Антонина Стоянова, която придружаваше мъжа си Петър Стоянов. Заедно с най-големите естрадни звезди като Васил Найденов, Кристина Димитрова, Васил Петров

Градина 24 / Цветя