Напишете дума/думи за търсене

Декоративни треви в дизайна на градината

Особено подходящ момент да се запознаете с декоративните треви е есента, когато вече искате да си починете от буйните ярки цветове на лятото, да се настроите на спокойното възприятие на меките нюанси на този златен сезон.

Тези култури отдавна са в челните редици на градинската мода и тяхната популярност само нараства.

Факт е, че те са не само красиви, но и универсални: подходящи са за всяка градина при всякакви условия на околната среда. Придават естествен, неподправен вид на мястото.

В този и следващия брой ще ви представим 20 варианта за използване на зърнени култури в дизайна на градината - и това са само част от възможностите.

В ливадните цветни лехи 

Декоративните зърнени култури са в основата на ливадните цветни лехи

Именно те създават образа на естествена поляна, ритмично повтаряща се тук-там в пространството на цветната градина.

Групови насаждения 

В природата зърнените култури обикновено се възприемат като група. В градината много от тях също ще изглеждат страхотно така. В големи градини в групови насаждения можете да използвате брадатия Gerard, тръстиковата трева Karl Foerster, канарската трева, високите видове и сортове мискантус, сортовете тръстиков молец, спартанския гребен и сибирския сподиопогон.

Заедно с цъфтящи трайни насаждения 

В малки градини или в "матрично засаждане" - с точково добавяне на красиво цъфтящи трайни насаждения (ехинацея, мартагон лилия, градински чай, здравец). За контраст - по-малко високите зърнени култури ще изглеждат добре: късокосместа тръстикова трева и компактни сортове остроцветни, пясъчни класове, сортове сини мълнии, компактни сортове просо с формата на пръчка, споробол, щука и др.

Актьори на преден план 

Декоративните зърнени храни са добри не само като екстри, но и като актьори на преден план.

Те могат да свирят първа цигулка в цветни лехи.

В мащабните насаждения за ролята на солисти са подходящи високи сортове мискантус, китайски и тръстиков молец, спартински гребен, тръстикова трева Karl Foerster и Waldenbuch.

Акцент в малките лехи 

В малки цветни лехи растенията с по-скромни размери ще се превърнат в акцент: късокосместа тръстикова трева, остроцветна тръстикова трева лавина и овръх, компактни сортове китайски мискантус, синя мълния и просо, кметска власатка, широколистен птицечовка и сибирски сподиопогон.

Като почвопокривни растения, зърнените култури ще създадат "безплатна" алтернатива на тревата

И не само на слънце, но и на сянка. В горските райони за тези цели можете да използвате среден шейк, живовляк и острици с палмови листа, хаконехлоа едра, охини (гора и сняг), мек бухарник, перлен ечемик (увиснал и едноцветен), синя мълния.

Добре осветените места ще бъдат изпълнени с тръстикова трева, власатка ( Gauthier и paniculata), синя мълния, сеслерия (лъскава, синя и есенна), споробол и др.

Един от най-добрите варианти за изглаждане на остри ъгли, например ръбовете на пътеката, е засаждането на декоративни треви.
Ще ви бъдат полезни тръстикова трева, тревна щука, кметска власатка, голяма хаконелоа, горска огика, компактни сортове мискантус, сеслерия, споробол.

На снимката вляво, като почвено покритие, зърнените култури осигуряват алтернатива на тревата, а вдясно: един от най -добрите варианти за изглаждане на грубите ръбове е засаждането на декоративна трева.

Малки екрани и живи плетове 

С помощта на декоративните треви можете да създавате малки екрани и дори удължени живи плетове, които визуално ще разделят градинското пространство.

На брега и във водата 

Тревите ще украсят както брега, така и водната повърхност на градинското езерце.

На брега, във влажна почва, ще растат добре мискантуси, тръстикови канарчета, осоки (крайбрежна Variegata, вълк, висока Aurea, палмови листа, живовляк и др.)

Във водата растат и зимни сортове канарска тръстика, едра манна Variegata, острици (крайбрежни и високи Aurea), широколистна памучна трева, теснолист рог, широколистна треска, гребенеста спартина, южна тръстика Variegatus, широколистен щурец.
Вляво на снимката виждате как зърнените култури украсяват брега и водната повърхност на градинското езерце. А вдясно виждате как луковичните растения се възползват от близостта на красиви треви и взаимно се допълват.

Например, всякакви сортове лалета са просто неустоими в люлеещото се море от бели съцветия от едноцветен перлен ечемик lbida. Кметската власатка и други разпространяващи се зърнени ще прикрият стъблата на нарциси, лалета, зюмбюли и дребнолуковични растения със своята зеленина.

Самостоятелна група 

Есента е времето за специална група зърнени храни със специално сезонно оцветяване.

В различни тонове на жълто, оранжево, червено и лилаво греят брадатият Gerard, късокосместата тръстикова трева, някои сортове miscanthus chinensis, мискантусът със захарен цвят и Purpurascens, много разновидности на просото с формата на пръчка, спороболът, haconechloa едър и schizahirium.

В контейнери 

На балкона и терасата декоративните треви виреят и в контейнери. В тесни условия, но успешно, могат да растат тръстикова трева, компактни сортове мълния, власатка, вечнозелен овес, сортове Hakonechloa - големи, компактни сортове китайски мискантус.

За зимата контейнерите трябва да бъдат опразнени или прибрани в стая. За някои неустойчиви треви - гигантска пера, трева от Нова Зеландия, сортове лисича опашка и др. - това е единственият начин за отглеждане.

А някои прекалено разпръснати зърнени култури е по-лесно да се отглеждат в саксии. Това е ароматен бизон, пясъчен колос, южна тръстика "Variegatus". Едногодишните зърнени култури също са много добри за контейнери.

Вляво на снимката виждате как декоративни треви могат да се отглеждат в контейнери, а вдясно - оригинален миксбордер.

В традиционните миксбордери също има място за треви.

Често им се задава колористична задача - растенията се подбират по цвят. Например, цилиндричен "червен барон" импера, "шенандоа" и други негови сортове, които почервеняват до есента, както и сортове мискантус с подобно поведение, ще се впишат в една "гореща" червена цветна градина.

Едногодишните са впечатляващи 

Животът на едногодишните зърнени култури е кратък, но грандиозен. Имат само един сезон, но той е ефектен и ярък, благодарение на изключително красивите съцветия.

Няма да съжалявате, ако посеете голям шейкър, яйцевидна заешка опашка, златна ламаркия, връх (сив, четинест и космат), просо, италианска сетария, канарска трева и гривест ечемик и др.

"Работят" дори в късна есен 

Те са особено красиви, заледени от сланите, а през зимата - докато се скрият в снежните преспи.

Най-устойчиви са тръстиковата трева Karl Foertster и късокосместата, мискантуса, житната трева (вирджинска и канадска) и др.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Кацаров в последния момент вдигнал неустойка и отказал 5-6 фирми да доставят Едва 168 800 бързи теста за изследване на учениците получи МОН през уикенда въпреки обещаните от здравния министър Стойчо Кацаров 1 млн. броя. Запасите в склада на МОН са 283 100 теста и количеството едва стига за децата до 4-и клас до 10 декември
- Колко трябва да учиш, за да станеш интелектуалец? - Трябва да имате три дипломи за висше образование. - Непременно ще ги имам. От кои университети е най-добре да са дипломите? - На вас ви стига и една. Не ме разбрахте правилно. Първата трябва да е на дядо ви, втората на баща ви, а третата - вашата
Проверката е почнала през юли, компанията 10 години работела на загуба у нас Изпълнителният директор на НАП Румен Спецов събира в Румъния данни за голяма руска петролна компания, която има бизнес и в България, и в северната ни съседка. Това става ясно от интервю на Спецов в румънския вестник “Либертатя”

Градина 24 / Дизайн