Напишете дума/думи за търсене

Цветята през октомври

източник: Магазин „Кажете го с цветя“

Студени сутрини, топли якета, златни листа и изобилие от огнени багри. Горещ чай, вкусна закуска, домашен уют и потни стъкла.

Тъжен сезон ли е за вас есента?

Когато природата се подготвя за заслужена почивка, повечето човеци ни наляга меланхолия. Денят намалява, всички бързат, работа има в изобилие – зимнини и консерви, разваляне и почистване на градини, първите слани, младото вино, веселите компании, богатите трапези. Разкрасете входната врата с венец на изобилието или си направете цветно кътче у дома за настроение с плодове и цветя. Творете, за да не ви е тъжно за листата по дърветата.

Предстоят много празници. Дали традиционни или не, важното е да се празнува, нали? Това го умеем добре и без повод.

Нека съчетаем полезното с приятното така, че да подготвим цветните лехи и балкона за зимата, за идната пролет, а защо не и да украсим тематично с тикви, хризантеми, декоративни зелки и какво ли още не.

Смяна на местата 

източник: Магазин „Кажете го с цветя“
източник: Магазин „Кажете го с цветя“

Цветарите с големи тераси и градини (или с големи мераци) ще имат доста труден месец. Всички мушката, обички, лантани, дипладении, цитруси, зокуми и други неустойчиви на студ растения трябва да се приберат преди падането на температурите трайно под 5-6 градуса по Целзий или преди първите слани. Повечето от изброените биха издържали, но не е редно да рискувате.

На тяхно място идват есенните кралици – хризантемите, астрите, ериките, калуните, храстчета с червени плодчета, тикви фенери и други красоти.

За да бъде впечатляваща терасата или зоната пред входа, не пропускайте да осигурите и осветление.

Време ли е за засаждане? 

Прави впечатление, че дори в агро аптеките се препоръчва засаждането на луковичните цветя с пролетен цъфтеж да се отложи за средата, дори края на октомври. Правилно ли е или не?
Всъщност е! Промяната на климата и сравнително високите темепратури променят сроковете на засаждане. Ако избързате има голяма вероятност растенията да се събудят в неблагоприятен момент. Това важи не само за лалетата, но и за студоустойчивите зеленчукови култури.

Ето една идея – засадете цветя и лук или чесън заедно. Ще има полза и за окото и за салатките. Ако обичате да експериментирате, сред теменужките засейте моркови и магданоз, сред ериките и калуните сложете някоя марулка или рукола.

След сланата 

Колкото и да не ни се иска, сланите прииждат и заплашват да повредят любими растения. Преди това да се случи, извадете чувствителните грудкови и луковични, които до скоро цъфтяха. Не позволявайте сланата да докосне с ледения си дъх каната, агапантусите, гладиолите, глориозата.
Все пак, не се притеснявайте, ако не успеете. Някои специалисти твърдят, че след осланяване, растенията са по-закалени. Такива са божурите например. Ако листната маса се повреди, просто я почистете. За многогодишните цветя, които изчезват през зимните месеци, е добре да си направите белези. Къде са, кои са. Иначе рискувате да увредите кореновата система при пролетното окопаване и почистване.

Сбогувайте се с едногодишните 

Всички разкошни и изобилно цъфтящи едногодишни цветя съвсем скоро ще изчезнат. Тагетеси, цинии, циганчета, бегонии, петунии – всички ще бъдат поразени от ниските температури, а листната им маса ще загине. Не тъжете, а подходете разумно.

Почистете лехите, окопайте и наторете. Използвайте торове без съдържание на азот сега. Ако разполагате с оборски тор, използвайте го правилно. Подгответе ги за идната пролет по най-добрия начин. Съберете листата, но не ги изхвърляйте. Имат толкова много приложения, включително, те са дом на много зимуващи полезни твари.
И един съвет, помислете как да организирате бъдещите си засаждания и сеитби така, че един и същи вид да не се озовава на същото място догодина. Сеитбооборотът е важен и при цветята.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
След обрат до 2:1 срещу “Локо” (Сф) “Левски” записа първа победа в първенството след завръщането на треньорския пост на Станимир Стоилов, но той бе категоричен, че това е станало с най-слабото представяне на отбор от началото на втория му период като наставник на “сините”. В предишните 4 срещи под ръководството на Мъри “сините” записаха 2
Той беше обявен за нередовен Гласуването се проведе в събота и неделя, защото първия ден се включиха едва 30% от всички 2202-ма с право на вот Съдиите бойкотираха избора на двама членове в Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС). Към 18 часа в неделя, когато приключи изборния ден, eдва 580 се бяха включили в гласуването, което е 26
Приближавайки последното си състезание като отбор, олимпийските шампионки от ансамбъла получиха невероятната оценка 51,600 на пет топки в Испания. Общо 8 златни медала за България в Марбея и Румъния Първите в историята олимпийски шампионки за България в художествената гимнастика - диамантите от ансамбъла, продължават да надграждат и изумяват

Градина 24 / Цветя