Напишете дума/думи за търсене

Цитрусите през есента

Идва времето на голямото прибиране. Всички онези ценни, сантиментални или любими растения, които не могат да останат навън, трябва да се приютят в дома и то така, че да изкарат зимата с възможно най-малко стрес и повреди. Днес ще ви разкажем кога и как най-правилно да приберете главно цитрусовите растения, но повечето видове със сходни изисквания могат да следват същата схема.

Усетихте ли, че деня намалява? Е, това е една от основните причини да ограничите поливането на растенията в саксии. Дневните температури се колебаят в широки граници, а нощните вече драстично падат. Освен това превалява често. Всички тези фактори провокират забавяне и дори спиране в растежа, а съответно и нуждата от вода вече не е толкова голяма.

Тънкостите в поливането не са една и две. Най-добрият подход е да наливате обилно количество вода отгоре, да изчакате излишната да се изтече, след което да я отстраните.

Никога да не допускайте застояване на излишната вода в подложката на саксията, особено през този преходен период или през зимните месеци.
Накратко, колкото повече намалява денят, толкова по-рядко трябва да поливате.

Правилното място 

Общото название не означава, че и изискванията на отделните видове цитруси са идентични. По отношение на студоустойчивостта те се разделят в 3 групи:

Каламодин, портокал, кумкуат, лайм, грейпфрут, мандарини и някои други няма да понесат добре температура под положителни 5 градуса на термометъра. Осигурете им слънчево и светло място далеч от отоплителни уреди.

Лимоните са една идея по-устойчиви, но все пак не е добра идея да ги подлагате на отрицателни температури, дори и близки до нулата. Ако все пак се случи да пострадат от студа, не се притеснявайте за листата, а за кореновата система.

В третата група попадат Citrus wilsonii и Citrus australasica, които могат да понесат температури до минус 5 градуса, а ако са присадени на Poncirus trifoliate, биха се справили и по-добре. Все пак, ако са в саксия, не е желателно да замръзват.

Внимавайте с падането на листата 

Цитрусите не са листопадни видове. Е, едно-две паднали листа не са проблем, но все пак, ако бройката се увеличи, имате проблем.
Най-често причината идва от корените вследствие на преполиване или пресушаване. Внезапни и резки темепратурни колебания могат също да доведат до листопад.

Съветът на някои специалисти е да държите цитрусите максимално дълго, но разумно навън. Неблагоприятните условия, които настъпват, ще намалят броя на неприятелите, които може да си приберете. А ако някой неканен гост влезе, той ще продължи да се множи и най-често битката става непосилна. Затова помислете, проверете прогнозата и преценете кога и как да прибирате. И третирайте превантивно, ако имате притеснения.

Цъфтежът е през зимните месеци 

Да, не всички представители на екзотичните плодове цъфтят и образуват плодчета през студените месеци, но повечето цитруси са точно такива. Интересно е още, че на дръвчето може да има едновременно и плодове, и цветове. Застаряващите плодчета обаче губят вкусовите си качества. Тоест, колкото и красиво да изглежда, колкото и да се гордеете с постижението си, ако искате да консумирате плодчетата или да облекчите растението, най-добре е да ги откъснете.

И пак, късите дни и ниските температури ще забавят драстично зреенето, а също и естественото опадане на плодчетата.

Използвайте ги за творчество 

Сигурно сте виждали красиво украсени подаръци и свещи с изсушени плодчета. Можете да си ги направите сами и да се наслаждавате на цвят и аромат собствено производство. Добавете канелени пръчици, звезден анасон, малки шишарчици, дървени шайби, мъх и каквото още ви хрумне.

По този начин може да се декорира някой любим кът (например този за четене), масата в хола или каквото си решите.

Не подценявайте и аромата на листата. Те ще ароматизират дрехите в гардероба, ако ги поставите в платнени торбички.

Хрумна ли ви вече някоя интересна творческа идея?

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Феновете на "Витес" събориха една от трибуните на стадиона в радостта си за победата с 1:0 над НЕК. Те започнаха да скачат и скандират пред отбора след успеха. И трибуната поддаде пред смаяния поглед на играчите. Футболистите се стъписаха, но след малко феновете продължиха да празнуват. Няма пострадали или ранени при инцидента
Българският писател Георги Господинов е носителят на най-престижната италианска награда за литература "Премио Стрега Еуропео". Той е първият българин, удостоен с наградата, и първият писател от Източна Европа, който я получава, съобщи генералният директор на БТА Кирил Вълчев. Отличието беше връчено днес на церемония в Торино като финален акцент от
Фенът на "Нюкасъл", който получи инфаркт на мача с "Тотнъм" и заради когото бе прекъснат двубоя е жив, стабилен и говори в болницата, съобщиха от клуба. Индицентът стана през първото полувреме. Звездите на гостите Серж Регулион и Ерик Дайър реагираха мигновено. Регулион отиде при съдията Андре Милнър

Градина 24 / Цветя