Напишете дума/думи за търсене

Предзимно почистване на градината

Окапалите листа, зеленчуковите отпадъци, плевелите, гнилите ябълки, круши и сливи, окосената трева и нарязаните клони не само развалят външния вид на вашата градина, но и създават много проблеми, които ще трябва да бъдат решени през следващия сезон.

Какво трябва да се премахне от двора и защо?

Сред градинарите има мнение, че след прибирането на реколтата градината може да бъде оставена така до пролетта. В края на краищата всички растителни остатъци, ще изгният през зимата и ще се превърнат в безплатен и изключително полезен тор.

Уви, далеч не всичко, което остава в градината е толкова безопасно, колкото изглежда. Много отпадъци наистина трябва да бъдат премахнати.

Опитните градинари са убедени, че е необходимо есенно събиране на растителни остатъци. Разбира се, умората от миналия сезон и лошото време активно демотивират, но е по-добре да победите мързела си, отколкото да започнете следващата пролет с решаване на миналогодишните проблеми.

Паднали листа 

Неопитни градинари оправдават нежеланието си да събират и изгарят листата на овощните дръвчета и храстите: красиви са, миришат на есен и защитават корените на растенията от замръзване. Според специалистите от падналите листа има повече вреда, отколкото полза!

Много от тях могат да бъдат засегнати от бактериални или гъбични заболявания, служат и като убежище за зимуващи ларви и яйца от насекоми вредители, а самият процес на гниене не е полезен около стволовете на дръвчетата. Така че добре е всички паднали листа да бъдат събрани и по желание оползотворени по някакъв начин.

Зеленчукови отпадъци 

По време на прибиране на зеленчуците често премахваме всичко ненужно от тях точно в лехата. Листата, стъблата, част от корените и люспите остават на земята и, според нас, изгниват там. Уви, те се превръщат в идеален подслон за вредители.

Гъсениците, листните въшки и десетки други насекоми с удоволствие се заселват в създадената топла къща.

Всички остатъци от зеленчуци след прибирането им е добре да се съхраняват в компостер. Правилното формиране на компоста и навременното справяне с вредителите ще ви позволи да превърнете излишъка от растения в полезен тор.

Плевели 

Кога за последно плевихте лехите? Сигурно в момента, в който събирахте зеленчуците. Но за останалите няколко топли месеца почти всички плевели имат време да растат отново, а някои все още цъфтят.
Корените и семената им няма да загинат през зимата и в ранната пролет ще започнат да растат, отнемайки храната от капризните благородни култури. Премахнете плевелите от лехите и около стволовете. Ако мисълта за пълноценно плевене не ви допада, поне отидете на разходка до зелените вредители с косачката - те няма да имат време и енергия да покълнат отново.

Ябълки, круши, сливи 

От плодовете, които току-що са паднали от дървото, можете да направите добро сладко, но от гниещите дори и тор не винаги става.
Първо, отпадъците привличат оси, които се настаняват до безплатната "трапеза" и е трудно да ги изгоните.

Второ, в плодовете, в допълнение към някои вредители, със сигурност има костилки, които ще покълнат и ще ви осигурят борба с дивата издънка дълго време.

Трето, плодовете ще се превърнат в лакомство за гризачи, които ще се съберат във вашата градина от всички околни места и ще останат там за богато зимуване.

И накрая, струва си да запомните, че първите плодове, които падат от дървото, са тези, засегнати от вредители или болести, и оставяйки ги на земята, вие допринасяте за разпространението на проблеми, които могат да доведат дори до изчезване на градината.

Правилното решение е да се съберат гнилите остатъци и да се компостират в яма, защитена от гризачи, заедно с други растителни отпадъци.

Окосена трева и изрязани клони 

Ако значителна част от вашата градина е заета от тревна площ, не забравяйте за това на прага на зимата. Препоръчително е да я отрежете на височина 4-5 см, така че високата трева да не изгнива и да не изсъхне под слой сняг, а през пролетта да не пречи на свежите издънки да се пробият.

Но събирането на трева след последното окосяване и премахването й не е необходимо, освен ако, разбира се, винаги режете тревата навреме и тя не е пораснала.

Окосената на няколко сантиметра трева ще се превърне в естествена тор и до пролетта няма да има следа от нея.

В допълнение, тя може да се използва за зимно мулчиране на дървесни стволове, цветя и храсти, предпазвайки ги от замръзване.

Клоните, отрязани през есента от дървета и храсти, трябва да бъдат внимателно проверени: ако са засегнати от лишеи, гъбични заболявания или имат видими пукнатини, изгорете ги без колебание.

Но ако резитбата е била чисто декоративна и клоните са здрави, те могат да се използват през пролетта за създаване на топли лехи.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Списанието ги обяви за първите български милиардери, всеки от тях има по $ 2,1 млрд. Кирил Домусчиев: Всичко това постигаме благодарение на успехите и професионализма на нашите колеги в САЩ, България, Белгия и по света 1. Братята Кирил и Георги Домусчиеви влязаха в класацията на сп. “Форбс” като милиардери
Американката Микаела Шифрин изравни рекорда на Ингемар Стенмарк за най-много победи в една дисциплина в световната купа по ски. Тя спечели слалома в родния си курорт Килингтън за пети път, като така вече има 46 в тази дисциплина. Стенмарк имаше 46 в гигантския слалом. Шифрин вече има и 71 победи в кариетата си
Кубрат Пулев постъпи като Гай Юлий Цезар. Качи се на нестандартния триъгълен ринг, видя за какво става въпрос и победи. Не само победи, но направо унищожи напомпания с излишно самочувствие съперник. Само за 115 секунди в рамките на първия рунд двукратният претендент за световната титла по бокс в тежка категория спечели с технически нокаут мача си

Градина 24 / Цветя