Напишете дума/думи за търсене

10 идеи за справяне с опадалите листа

През есента в градината се натрупват много опадали листа. Но не бързайте да ги изгаряте, разбира се, ако не са заразени с опасни заболявания. В крайна сметка, здравите сухи листа могат да бъдат много полезни.

Някои градинари са на мнение, че всичко в природата е обмислено правилно, затова е по-добре да ги оставите в градината. Тази органична материя ще служи като храна за червеите и ще подобри структурата на почвата.

Но ако листата попаднат върху тревна площ или цветна леха, те трябва да бъдат нарязани, така че да не блокират достъпа до светлина и въздух. Не си струва обаче да унищожавате събрания естествен материал, той все пак ще ви бъде полезен.

Събирането на листа е физическа работа, която изразходва не само усилия, но и време. Затова много градинари се интересуват дали е необходимо да го извършат, или не? Нека видим:

* В падналите листа презимуват патогени (гъбички, плесени, вируси) и много вредители.

* Падналите листа развалят външния вид на мястото.

* Листата, които бавно се разлагат на повърхността, могат да натрупват тежки метали, токсини и др.

* От друга страна разлагащите се листа наторяват почвата. Те привличат червеи, които я структурират и обогатяват.

* Падналите листа са отличен мулч за повечето растения. По-добре да премахнете листата и, ако е необходимо, използвайте ги частично за мулчиране.

* Ако култивираните растения показват признаци на развитие на болести или вредители, изнасянето на листата е задължително.

* По листата през зимата могат да останат такива опасни заболявания като: брашнеста мана (белезникав цвят по листата, по -късно става кафяв); краста (кафяви петна по листата и плодовете); зацапване (кафяви петна с характерна граница, дупки се образуват по-късно); кокомикоза (по листата се появяват червено-кафяви точки, които постепенно се сливат помежду си в по-големи петна).

* Под овощните дървета, на първо място, трябва да премахнете гнилите плодове. Те могат да бъдат засегнати от болести и неприятели (пепелен молец, молец, листен червей, и др.).

* Замърсените растителни остатъци не трябва да се поставят в компостната купчина. Най-добре е да ги извадите и, ако е възможно, да ги изгорите.

* Винаги се опитвайте да премахнете листата от вашата морава. Под гъст мулч от мокри листа тревата частично умира. В резултат на това през пролетта моравата тук-там ще е с разпръснати плешиви петна.С началото на листопада трябва да премахвате падналите листа, веднъж седмично.

1. Компост 

Смелете падналите листа и добавете към купчината компост. Широколистният „компонент“ на компоста ще бъде най-ефективен, ако малко преди полагането му поставите зелени растения там. Грубият материал балансира зелените отпадъци в компоста.

2. Почва за разсад и стайни цветя 

Поставете падналите листа в голяма пластмасова торбичка, добавете към тях зелени отпадъци (например едногодишни плевели без корени и семена), разклатете и разбърквайте редовно съдържанието на торбата. След разлагането този органичен материал ще бъде отлична почва за отглеждане на разсад и стайни цветя.
Листната почва е лека, рохкава и слабо кисела (pH 5-6). Подходяща е за отглеждане на цветя с деликатна коренова система (бегонии, глоксиния, циклама)

3. Мулчиране 

През есента просто разнесете падналите листа по лехите и пътеките между тях. Такъв мулчиращ слой ще попречи на растежа на плевелите и ще предотврати отмиването на минерали от почвата. През пролетта изгнилите листа се събират с рейка или се заравят в почвата при прекопаване. Не забравяйте, че като мулч могат да се използват само здрави листа от дървета и храсти.

4. Декор за пътеки 

В естествените градини падналите есенни листа изглеждат хармонично по пътеките. Просто не ги събирайте, докато почернеят, и градината ви ще грее със златисто-оранжеви цветове. Този естествен материал за декориране на пътеки има един недостатък: при мокро време листата стават хлъзгави.

5. "Одеяло" за многогодишни 

Сухите листа през зимата, могат да покрият рози, хортензии, хризантеми и други топлолюбиви трайни насаждения. Те мулчират почвата и на контейнерни култури.
"Одеяло" от листа също е полезно за луковичните цветя: тогава те ще цъфтят по-рано от обикновено.

През пролетта не забравяйте да премахнете навреме листата от цветните лехи, така че растенията под тях да не изгният.

6. Материал за топли лехи 

За да получите реколтата възможно най-рано през пролетта, поставете падналите листа в предварително подготвени ямки и оставете изкопаната почва близо до бъдещите топли лехи до пролетта. За зеленина сложете нарязана трева и други зелени остатъци и овлажнявайте (ако есента е дъждовна, ще има достатъчно естествена влага).

През пролетта върнете почвата върху улегналите листа и след това покрийте лехите с нетъкан материал. Когато те се "затоплят", засадете там разсад. За да направите топло легло, трябва да изкопаете окопче или да сложите странични дъски.

7. Почва за високи лехи 

Като следвате същия модел, използвайте паднали листа, за да запълните високи лехи. През пролетта загнилата зеленина ще отделя топлина в почвената смес и ще създаде оптимални условия за растеж на градинските култури.

8. Тор за тревата 

В сухо време се разходете по тревата с косачка. Нарязаните листа ще позволят на тревата да „диша“ и скоро ще проникнат в почвата и ще подобрят нейната структура. Тревата ще се възползва от листата, само ако са надробени.

9. Дом за таралежи 

Оставете част от падналите листа близо до оградата, в отдалечените ъгли на градината. Таралежите обичат да зимуват в сухи листа. Така помагате на тези сладки животни да намерят удобно място за зимен сън. Таралеж в градината е от голяма полза. Той яде вредни насекоми.

10. Украса в дома 

Изберете най-красивите листа с оригинална форма и цвят и направете декоративни композиции от тях (например есенни венци и букети), които перфектно ще се впишат в интериора на дома.

Инструментите 

* Греблото ви позволява не само бързо да се отървете от падналите листа, но и да разбиете големи бучки почва и да изравните повърхността. Оптималната ширина на лентата за почистване на градината е 20 см.

* Вилите за събиране на трева се използват в случаите, когато няма гребло под ръка. С тяхна помощ е удобно да премахнете купчините паднали листа и да ги прехвърлите на количка или в торби.

* Вентилаторното гребло е специално проектирано за прибиране на паднали листа, без да се уврежда тревата, растяща отдолу.

* Духалките ви позволяват бързо да събирате паднали листа на купчини, които след това лесно могат да бъдат изнесени.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Списанието ги обяви за първите български милиардери, всеки от тях има по $ 2,1 млрд. Кирил Домусчиев: Всичко това постигаме благодарение на успехите и професионализма на нашите колеги в САЩ, България, Белгия и по света 1. Братята Кирил и Георги Домусчиеви влязаха в класацията на сп. “Форбс” като милиардери
Американката Микаела Шифрин изравни рекорда на Ингемар Стенмарк за най-много победи в една дисциплина в световната купа по ски. Тя спечели слалома в родния си курорт Килингтън за пети път, като така вече има 46 в тази дисциплина. Стенмарк имаше 46 в гигантския слалом. Шифрин вече има и 71 победи в кариетата си
Кубрат Пулев постъпи като Гай Юлий Цезар. Качи се на нестандартния триъгълен ринг, видя за какво става въпрос и победи. Не само победи, но направо унищожи напомпания с излишно самочувствие съперник. Само за 115 секунди в рамките на първия рунд двукратният претендент за световната титла по бокс в тежка категория спечели с технически нокаут мача си

Градина 24 / Цветя