Напишете дума/думи за търсене

Живият плет през есента

През късната есен и зимата живите плетове превръщат в един от основните елементи на дизайна на градината.През ноември не остават много ярки цветове в двора. Благодарение на гъстите редове от дървета и храсти, пламтящи с пурпурна зеленина и зелената дантела от иглолистните, градината запазва своята структура и красота и не изглежда скучна.

Добре е да знаете как да зонирате градината с помощта на жив плет и какви растения да засадите, така че той да е декоративен през цялата година.

Защо имате нужда от жив плет? Първото нещо, което идва на ум, когато отговаряте на този въпрос, е - за да оградите градината. Но в допълнение към защитната функция, живият плет е чудесен начин да я разделите на зони, да очертаете границите на цветни лехи и пътеки, да прикриете грозни сгради или да украсите стената или основата на къщата.

Кога и как засаждате 

Подходящото време за засаждане на жив плет е есента. По това време активните биологични процеси в растенията се забавят, разсадът не губи енергия и хранителни вещества за вегетационния период и се вкоренява перфектно преди зимата.

Когато става въпрос за засаждане на широколистни храсти, през есента можете да откажете да купувате растения в контейнери и да закупите посадъчен материал с отворена коренова система. Това е по-евтино и ще бъде прието също толкова добре.

Колко растения са ви необходими зависи от препоръчителната гъстота на засаждане. В едноредов плет храстите се засаждат на интервали от 35-60 см, дървета - 80-120 см. Но е по-добре да проверите конкретното разстояние за всяка култура в разсадника.

Ако планирате да подрязвате живия плет, купете млади растения - 2-3 годишен разсад от твърда дървесина и 3-5 годишен за иглолистни дървета. За свободно растящи насаждения можете да използвате по-стар посадъчен материал.

По-добре е да засадите растенията в траншея с дълбочина 50–60 см, след като извадите почвата от нея и я смесите с плодородна.
Когато засаждате, опънете връв, за да ви помогне да подредите растенията в права линия.

Свободно растящ 

Според начина на формиране се разграничават свободно растящи и подстригани живи плетове. Първите изглеждат хармонично в пейзажи в естествен стил, а вторите - в класически (официални) и пейзажни(английски) градини.

Най-добрите свободно растящи живи плетове се получават от широколистни храсти - берберис, вейгела, форзиция, спирея, калина, люляк, хортензия.

Ако искате да добавите ярки цветове към есенната градина обърнете внимание на европейския еуонимус (Euonymus europaeus). Неговата плътна ажурна корона ще ви радва през лятото, а през есента листата на този невероятен храст ще станат жълти, оранжеви, алени и лилави. Euonymus расте както на слънце, така и на частична сянка. Предпочита лека, плодородна почва.

Яркочервена пираканта 

За формовани живи плетове се избират растения, които се поддават добре на резитба. Но в случая трябва да вземете предвид профила на прическата.

При правоъгълния жив плет слънцето осветява добре горната част, но почти не стига до долната. За такъв профил са необходими растения, устойчиви на сянка - горски тис, габър, орлови нокти.

Отличен избор за правоъгълен жив плет красив през за есента ще бъде яркочервената пираканта (Pyracantha coccinea) - вечнозелен храст с червени плодове, които са толкова много, че дори не можете да видите листата.

Той е светлолюбив, но понася добре частична сянка, устойчив е на суша, расте на всяка почва. При температури под -15 ° C може да замръзне.

Ярките плодове остават на пиракантата чак до края на зимата.

Триъгълна прическа 

За да сте сигурни, че растенията в живия плет са равномерно осветени, използвайте триъгълен или трапецовиден метод на рязане. В такива насаждения се чувстват страхотно брилянтен кисел, дрян и берберис Тунберг.

Един от най-добрите широколистни храсти за формовани живи плетове е брилянтният Cotoneaster lucidus. Особено красив е през есента, когато тъмнозелените лъскави листа придобиват лилав цвят. Храстът е много пластичен, устойчив на сянка и издръжлив.Може да расте на едно място повече от 50 години.

Заоблен профил 

Формирането на заоблен профил на насажденията изисква специални умения и сръчност. Чемширът, лигуструмът и габърът имат достатъчна пластичност за това.
Ако искате не само да зонирате градината, но и да я напълните с приятен аромат, обърнете внимание на Ligustrum vulgare. През юни се покрива с бели цветя, излъчващи приятен меден аромат, напомнящ уханието на липа.
По отношение на плътност и пластичност лигуструмът често се сравнява с краля на топиарните форми - чемшира.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Американката Микаела Шифрин изравни рекорда на Ингемар Стенмарк за най-много победи в една дисциплина в световната купа по ски. Тя спечели слалома в родния си курорт Килингтън за пети път, като така вече има 46 в тази дисциплина. Стенмарк имаше 46 в гигантския слалом. Шифрин вече има и 71 победи в кариетата си
Кубрат Пулев постъпи като Гай Юлий Цезар. Качи се на нестандартния триъгълен ринг, видя за какво става въпрос и победи. Не само победи, но направо унищожи напомпания с излишно самочувствие съперник. Само за 115 секунди в рамките на първия рунд двукратният претендент за световната титла по бокс в тежка категория спечели с технически нокаут мача си
135 политики са успели да договорят лидерите на "Продължаваме промяната" с евентуалните си коалиционни партньори БСП, ДБ и ИТН на продължилите 6 дни преговори по работни групи. Вижте за какво се разбраха партиите, които трябва да съставят новото

Градина 24 / Цветя