Напишете дума/думи за търсене

Спирулина у дома

Може да си я отгледате в аквариум за рибки

Най-вероятно сте чували за спирулината от някоя реклама за хранителни добавки, а може дори да сте я опитвали по препоръка на лекар или приятел, който се занимава активно с някакъв вид спорт.
Ако пък лично сте проучили какви са ползите от тази супер храна, използвате я редовно в диетата си и се стараете да се храните здравословно, то следващите редове ще бъдат още по-полезни за вас.
Спирулината най-често се предлага под формата на прах. Всъщност, тя е вид водорасло, което съвсем спокойно, а и много лесно, можете да си отгледате и сами у дома.

Тя е едноклетъчен организъм, които създава колонии във водата и има способността да извършва фотосинтеза. Не, не е растение, но има много прилики с тях. Подобно на добре познатите ни зеленчуци например, спирулината е много богата на полезни хранителни вещества, а според някои източници, тя е зелена супер храна, надминаваща в пъти зелениите, които сме свикнали да ядем.

Поне 3 причини да я опитате 

Спирулината притежава комплекс от ценни съставки. Например само една лъжица от зеленото чудо съдържа 4 грама протеин. Особено за веганите и вегетарианците е много трудно да си набавят въпросните протеини, тъй като са изключили месото от диетата си по една или друга причина. А в спирулината се съдържа цял комплекс от протеини не с животински, а с растителен произход.

Освен това в нея се откриват витамините A, Е, С, D, както и В12, които пък е труден за усвояване от растенията по принцип. В нея има още желязо, калий, магнезий, селен и други минерали.

Накрая, но не на последно място, спирулината съдържа и антиоксиданти.

Как да започнете 

В търговската мрежа се предлагат умалени готови комплекти вече за отглеждане на всичко в домашни условия. От интересни гъби с хранителни и медицински свойства до спирулина включително. Те съдържат всичко необходимо да успеете.

У нас е малко трудно да се намерят, но не и невъзможно. Все пак, ако търсите в чужди сайтове или купувате от чужбина, spirulina algae kit е правилната комбинация от думички.

По-евтин и, може би, лесен вариант е да намерите човек, които се занимава с отглеждането на спирулина. От него, освен стартова култура, ще можете да получите и ценна информация за тънкостите.

В аквариум вместо рибки 

Като типична водна култура, за да отгледате спирулина в домашни условия, ще ви бъдат необходими стартер и аквариум за рибки. Важно е да поставите съда на слънчево място, за да може колонията да фотосинтезира.

Водата в аквариума, нейното качество и киселинност също са от голямо значение. Тя трябва да е дехлорирана, а рН-то ѝ да бъде между 8 и 8.5. За да проверите показателите ѝ, ще са ви необходими най-малко лентички лакмус или специален уред за измерване на киселинност. Продават се в агроаптеките, а цената на хоби апаратурата не е много висока.
Контролирането на рН на водата става с оцет, ако е необходима повече киселинност, и със сода за хляб, ако е обратното.

Тънкостите 

Когато този показател е достигнат в оптималните му граници, изсипвате стартера и чакате колонията да се развие. През това време температурата на водата се поддържа между 13 и 37 градуса по Целзий, а нивото ѝ се поддържа постоянно.

Уредът за измерване на рН отново ще влезе в употреба, защото най-безопасна е консумацията на спирулината, когато киселинността на водата е достигнала стойност 10. В такава алкална среда други водорасли и бактерии не могат да се развиват.

Готовата за консумация спирулина се вади от водата с помоща на мрежичка или кепче, изстисква се и... това е. Колкото повече консумирате, толкова повече хранителни вещества трябва да добавяте във водата под една или друга форма, за да балансирате.


Снимки: Flickr.com

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Кацаров в последния момент вдигнал неустойка и отказал 5-6 фирми да доставят Едва 168 800 бързи теста за изследване на учениците получи МОН през уикенда въпреки обещаните от здравния министър Стойчо Кацаров 1 млн. броя. Запасите в склада на МОН са 283 100 теста и количеството едва стига за децата до 4-и клас до 10 декември
- Колко трябва да учиш, за да станеш интелектуалец? - Трябва да имате три дипломи за висше образование. - Непременно ще ги имам. От кои университети е най-добре да са дипломите? - На вас ви стига и една. Не ме разбрахте правилно. Първата трябва да е на дядо ви, втората на баща ви, а третата - вашата
Проверката е почнала през юли, компанията 10 години работела на загуба у нас Изпълнителният директор на НАП Румен Спецов събира в Румъния данни за голяма руска петролна компания, която има бизнес и в България, и в северната ни съседка. Това става ясно от интервю на Спецов в румънския вестник “Либертатя”

Градина 24 / Цветя