Напишете дума/думи за търсене

Как да направим покривало на лозето

Подготовката на самата лоза изисква някакви познания.

След като слабите пръчки се отрежат и растението е третирано с разтвора, то трябва да се извади от конструкцията, да се разточи в кръг и да се постави в дупка, като се поръси отгоре със стърготини или торф.
Може да се изолира и със свежи зелени иглолистни, смърчови клони или други, които растат в района.
Това се прави само в сухо време, така че лозата да не започне да гние под покривалото. Наложително е първо да премахнете всички паднали листа по дъното.
В по-топли региони тази покривка много помага на лозите да презимуват спокойно.

Един секрет на старите лозари: Оставят се да зимуват само узрели части на лозата. А как се познават те?

За да определите степента на узряване на лозата, достатъчно е да изчакате температурата на въздуха да се доближи до нула и да държите ръката си над повърхността й.

Усещането за неузряла лоза може да се сравни с допира до неодушевен студен предмет - стъкло или метал, докато зрялата лоза предизвиква усещане за суха топлина.

Когато сланата падне и температурите стигнат нощем до -9 ° C, е необходимо да се направи "стационарен" заслон.
Какво представлява той?

Първият органичен слой върху лозата да бъде от слой 10 см рохкава почва, а след това да се използват дървени стърготини, смърчови клони и други средства.

Ако направите всичко това правилно, тогава можете да бъдете спокойни за реколтата си следващата година, защото това са важни селскостопански практики, които се препоръчват, за да се избегне увреждане на лозата.

Ето някои постулати, които може и да не знаете:

* Ако растението е узряло, то ще бъде топло през цялата зима. По него няма да има гъбички и мухъл.

* Лозата зимува добре с диаметър на летораслите от 6 до 14 мм, които са със сърцевина, равна на една трета от диаметъра. Тогава натрупва хранителни вещества в необходимия обем, осигурявайки си успешно зимуване.

* Необходимо е да започнете процедурата, когато настъпят стабилни застудявания.

* За укрепване на дълбоките корени се извършва разрохкване, подрязване на росните корени, обработка на участъците с меден сулфат и отново връщане на почвата към ствола.

Набавете си отсега необходимото за покриване на лозичките
Набавете си отсега необходимото за покриване на лозичките
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Владимир Илиев стана първият български национал, спечелил точки през новия сезон в световната купа по биатлон. В спринта на 10 км в Йостерзунд (Шв) 34-годишният троянец завърши на 34-о място и заработи 7 т. за генералното класиране. Илиев сбърка само при първата от общо 10-те си стрелби и с добро бегово темпо влезе в точките
Списанието ги обяви за първите български милиардери, всеки от тях има по $ 2,1 млрд. Кирил Домусчиев: Всичко това постигаме благодарение на успехите и професионализма на нашите колеги в САЩ, България, Белгия и по света 1. Братята Кирил и Георги Домусчиеви влязаха в класацията на сп. “Форбс” като милиардери
Американката Микаела Шифрин изравни рекорда на Ингемар Стенмарк за най-много победи в една дисциплина в световната купа по ски. Тя спечели слалома в родния си курорт Килингтън за пети път, като така вече има 46 в тази дисциплина. Стенмарк имаше 46 в гигантския слалом. Шифрин вече има и 71 победи в кариетата си

Градина 24 / Дръвчета