Напишете дума/думи за търсене

Магията на градинското осветление

Светлината има магически свойства - с умело осветление и най-обикновената градина става загадъчна и уникална. Използвайки примера на няколко ландшафтни проекта, ще ви покажем каква роля играе декоративното осветление в градинския дизайн и как да трансформирате цветните лехи и други градински предмети чрез него.

Има два вида ландшафтно осветление - функционално и декоративно.
Първото е предназначено за осветление през нощта и за вечерна почивка в градината.

СЪВЕТ: За зоните за отдих (беседки, открити тераси, вътрешни дворове) изберете лампи, които излъчват мека, разсеяна, топла светлина. Създава уютна, релаксираща атмосфера.

Функционалните светлини са разположени във входната зона, покрай градинските алеи, на терасата, във вътрешния двор, в зоната за барбекю.

Декоративното осветление има доста различни задачи. С негова помощ:

* подчертавате красивите елементи на градината и успешните дизайнерски решения;

* създавате оптични акценти и светлинни илюзии;

* регулирате размера на мястото (просторното - зонирано и по-удобно, малкото - разширявате визуално);

* създавате празнична, мистериозна или романтична атмосфера в градината.

Разсеяна светлина 

Създава се от лампи, които са разположени на около 50 см над земята и излъчват разсеяна светлина. Обикновено се монтират в цветни лехи и тревни площи.

Точково 

Необходимо е за подчертаване на отделните елементи на градината (растение, скулптура, камък). В зависимост от ъгъла и посоката на лъча, обектът може да бъде напълно или частично осветен.
Точковото осветление се осъществява с помощта на прожектори, които се монтират на земята или на малка височина. Понякога в короната на дърво или в средата на храст се поставя прожектор, което създава усещането, че растението свети.

Контурно (силуетно) 

Това е името на вида декоративно осветление, при което контурът на обекта е подчертан със светлина. Това се прави с помощта на гирлянди и LED ленти. Обикновено по този начин се подчертават очертанията на дървета, храсти, скулптури, градински езера.

СЪВЕТ: Напоследък стана популярно декоративното осветление с LED лампи в различни цветове. Когато го използвате, е важно нюансите да са хармонично комбинирани и да се допълват един с друг. Не се препоръчва използването на повече от 2-3 цвята едновременно. Внимавайте да използвате много ярка бяла светлина, която в големи количества прави градината безжизнена; не прекалявайте с червеното - изглежда твърде предизвикателно.

Светещи саксии 

Композицията от цветя в градински вази, украсяващи беседката, включва три саксии с вградено LED осветление. През деня те не се открояват, но през нощта се превръщат в ярки светещи топки. Осветителните тела работят с акумулаторни батерии и осигуряват мека, разсеяна светлина, която осветява цветните лехи и моравата. Цветята, засадени директно в светещи контейнери, изглеждат необичайни - сякаш се носят във въздуха.

Композиция с амфори 

Композицията, разположена на моравата, е осветена от няколко прожектора. Единият от тях е монтиран на земята и се фокусира върху амфората, вторият е леко повдигнат и насочен към короната на дърветата. В резултат на това цялата композиция е представена в приглушена светлина, а най-интересните детайли са ярко осветени.

Градински кът в японски стил 

За да освети крайбрежната зона на градинския водоем, е избран японски фенер, монтиран върху голям камък. Неговата ярка дифузна светлина красиво подчертава силуета на растенията, растящи по брега на езерото, но най-важното е, че самата лампа служи като интересен декоративен елемент и прилича на малък фар. Водното огледало е потопено в здрач, отразявайки само светлината, изливаща се от фенера.

Ефект на сняг 

Използването на ослепително бяла точкова светлина за осветяване на иглолистната композиция създава оптичен ефект на иглички, покрити със скреж. Няколко лампи са монтирани около периметъра на цветното легло и образуват ярки светлинни петна, други се поставят в короната на растенията и ги осветяват отвътре.

Синьо и бяло 

Играта на светлина и сянка, съчетана със синьото огледало на басейна и водните струи в малкия водопад, прави тази зона за релакс ефектна в тъмното.

Храстите и иглолистните дървета, осветени отдолу с малки светлинни петна, изглеждат много ефирни и загадъчни.

Илюзия за многоцветно дърво 

Само два LED прожектора с цветни филтри, монтирани на земята и насочени нагоре, създават зашеметяващ ефект за многоцветно дърво. Прилича на приказен гигант.

Прилагайте това осветление внимателно и дозирано, така че градината ви да не блести като вход на казино.

Контрастна граница 

И тази снимка показва пример за осветление на LED лента. Разположена е по контура на лехата и образува контрастна граница на светлина и тъмнина. Тъй като светлината е насочена към цветната градина, но в същото време фонът е в сянка, лъчите перфектно подчертават силуета на растенията, но размазват цветовата схема и композицията се възприема в черно и бяло.

Китайски фенери 

За осветяване на тревата и цветните лехи, разположени по нейния периметър, е избрано обичайното разсеяно осветление, но подхода към избора на лампи е нестандартен. Това са декоративни китайски фенери, окачени на дърво. Светещите топки излъчват мека дифузна светлина и изглеждат много романтично. Дизайнът е допълнен от няколко точкови светлинни петна, фокусирани върху градинския водопад и отделни растения.

Светлината тече 

Използвана е проста техника за осветяване на каскадния водоем - монтират се малки прожектори един срещу друг и насочват лъчите така, че да се пресичат в точката, където водата се излива. Резултатът е зашеметяващ - сякаш самата светлина тече, подобно на разтопено злато.
Фенерите на стълбовете, разположени по периметъра на резервоара, нежно осветяват околния пейзаж, създавайки плавни преходи от светлина към сянка.

Уют в зоната за отдих 

В тази зона за отдих се използват няколко вида декоративно осветление наведнъж. Светодиодите, интегрирани в подпорната стена, нежно показват контура на платформата. Прожекторите с цветни филтри боядисват короните на дърветата в червено, жълто и бяло. Допълнително осветление е огънят в градинската камина, изпълващ пространството със светлина и приятна топлина.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Звездата на американския национален отбор Кристиян Пулишич си пусна снимка от болничната стая и се закани да се върне за мача с Нидерландия в събота. "Толкова съм горд с вас момчета. Честито. Връщам се в събота, не се тревожете", написа Пулишич. Кристиян вкара гола за победата с 1:0 над Иран в края на първото полувреме
Българският баскетболен национал Александър Везенков заяви, че е щастлив, че работата му е оценена. Той даде интервю пред официалния сайт на Евролигата след като спечели отличието за номер 1 в турнира през ноември. „Първо, благодаря много за наградата. Всичко има значение, но най-важен е отборът. Много съм щастлив, че взехме някои големи победи
Официалната топка на световното Al Rihla не само се помпа, но се и зарежда като обикновен смартфон. Всичко е заради инерционния сензор, който предава информация за скорост и посока и така топката се следи за нуждите на ВАР системата. Сензорът се захранва с малка батерия, която според Adidas може да издържи 6 часа при активна употреба и 18 дни

Градина 24 / Дизайн