Напишете дума/думи за търсене

Празът се съхранява лесно до пролетта

Може да стане както в градината, така и вкъщи

Празът е сред зеленчуковите култури, които успешно се съхраняват продължително време, като това става както на закрито, така и на открито. Вариантите са различни и всеки стопанин може да избере този, който е най-подходящ за него.

В градината

* Ако ще съхранявате праза на открито, изберете подходящо място. То трябва да е равно, но и отцедливо, за да не се задържа вода. За предпочитане е и да е на завет.

* След това трябва да изкопаете ямка, която да е с лек наклон. Положете стъблата вътре и насипете почва. Добре е да покриете поне 2/3 от дължината на стъблото.

* Отгоре насипете слама или други растителни остатъци, за да предпазите растенията от измръзване.

На терасата
За удобство може да съхраните праза и на терасата. Ще ви трябва по-голям съд - кашпа или тенекия. Постъпва се по същия начин. Празът се засажда в почва и отгоре се покрива.

В избата
Мазета, изби или други подходящи помещения са сред най-предпочитаните за запазване на праза. Препоръчва се зеленчукът да сe засади в по-голям съд в пясък или почва. Тук обаче няма нужда да се заравя по-голяма част от стъблото. Достатъчно е да са покрити 10-15 см.

Ако съхранявате праза в избата или на терасата, трябва от време на време да навлажнявате почвата. Така стъблата ще запазят свежестта си.

УНИВЕРСАЛЕН ЗЕЛЕНЧУК 

От праза се приготвят разнообразни зеленчукови и месни запеканки, супи, сосове, яхнии, салати, може да се задушава в сметана и масло в съчетание с други зеленчуци, влага се в плънки за баници. Използва се в суров, сушен, прясно замразен, консервиран, варен, задушен, печен и маринован вид. Може да се сервира и като самостоятелно ястие, и като гарнитура.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Владимир Илиев стана първият български национал, спечелил точки през новия сезон в световната купа по биатлон. В спринта на 10 км в Йостерзунд (Шв) 34-годишният троянец завърши на 34-о място и заработи 7 т. за генералното класиране. Илиев сбърка само при първата от общо 10-те си стрелби и с добро бегово темпо влезе в точките
Списанието ги обяви за първите български милиардери, всеки от тях има по $ 2,1 млрд. Кирил Домусчиев: Всичко това постигаме благодарение на успехите и професионализма на нашите колеги в САЩ, България, Белгия и по света 1. Братята Кирил и Георги Домусчиеви влязаха в класацията на сп. “Форбс” като милиардери
Американката Микаела Шифрин изравни рекорда на Ингемар Стенмарк за най-много победи в една дисциплина в световната купа по ски. Тя спечели слалома в родния си курорт Килингтън за пети път, като така вече има 46 в тази дисциплина. Стенмарк имаше 46 в гигантския слалом. Шифрин вече има и 71 победи в кариетата си

Градина 24 / Зеленчуци